Три начина да пречистиш въздуха у дома и защо да го направиш?

Три начина да пречистиш въздуха у дома и защо да го направиш?

Случвало ли ти се е поне веднъж да си кажеш: “Защо ми говорят за здравословно хранене и пречистване на водата, ако всеки ден дишаме замърсен въздух?”.
Ако да, то този материал е точно за теб!

Въпросът за мръсния въздух е изключително важен, защото никое човешко същество не може да оцелее повече от няколко минути без кислород! Проблемът е, че заедно с кислорода поемаме опасни съединения като изгорели газове, фини прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид и други вредни субстанции. Особено застрашени са хората, живеещи в големи градове, близо до ключови пътни артерии или индустриални обекти, гари, летища и т.н.

 

И ако замърсяването на външния въздух е сериозен проблем, оказва се, че има и по-сериозен: замърсяването на въздуха вътре в помещенията! Според статистиката той може да бъде с 50% по-токсичен от въздуха на открито!

Когато за първи път попаднах на тази информация истински се учудих, но колкото повече четях по-темата, толкова по-логично ми изглеждаше всичко. При въздуха в затворените помещения липсва циркулация т.е. той не се сменя. В същото време в него се натрупват остатъци от плесен и полени, прахови частици, цигарен дим, изпарения от козметични продукти и битова химия, газове като родон и въглероден моноксид, материали като формалдехид и асбестос. Затова не е случаен фактът, че въздушните алергии са сред най-разпространените днес и засягат хора от всички възрасти.

Какво представляват въздушните алергии?

Въздушните алергии са реакция на имунната система спрямо вдишана субстанция. При реакцията се синтезират антитела от типа IgE, които предизвикват възпалителни процеси и симптоми като кашлица и кихане, сълзене на очите, течащ нос, зачервяване, подпухване и др.

Видове алергени

Най-общо въздушните алергени могат да бъдат групирани в 4 категории:

 • акари – намират се най-вече в матраци и дивани. Основните им източници на храна са плесенните гъби и човешките епителни клетки. Алергени са самите те и най-вече техните изпражнения. Тъй като са много леки, тези алергени попадат във въздуха при движение в помещенията.
 • спори от домашни любимци – намират се в мастните жлези, кожата и слюнката на животните. Тези микроскопични вещества могат да останат във въздуха с часове и дори дни. Разнасят се лесно и могат да бъдат открити дори и на места, където няма домашни любимци.
 • мухъл – мухълът е вид гъба, която се размножава чрез отделяне на спори във въздуха.Те са невидими с просто око и когато бъдат вдишани, могат да причинят алергични реакции, а в някои случаи и инфекции. По-подробно върху мухъла ще се спра в отделна публикация.
 • цветен прашец – това е най-честата причина за алергичния ринит и сезонните алергии, свързани с пролетния цъфтеж. Прашецът е изключително лек и лесно се разпространява по въздух.

Връзка с хранителните алергии

Златен стандарт в диагностиката на въздушни алергени са тестовете с надраскване (prick test). Имай предвид обаче, че редица проучвания доказват, че съществува връзка между въздушните алергии и отложените хранителни алергии (хранителни чувствителности), при които се синтезират антитела от типа IgG .

Когато възрастен човек или малко дете консумира храни, към които проявява чувствителност, имунната система отслабва и в организма се развива хроничен възпалителен процес. Това пречи на тялото успешно да се пребори с допълнителни дразнители като полените и другите въздушни алергени. Когато в организма попаднат вдишани полени, той вече е изтощен и с неефективни защитни мехазними. В резултат човек се чувства зле със сълзящи очи, течащ нос, дразнеща кашлица и кихане.

Затова ако имаш сезонни алергии е задължително да провериш и към какви храни проявяваш чувствителност и да ги изключиш от менюто си, работейки за подобряване на храносмилането и чревния си баланс, което ще подпомогне и укрепи имунната ти система. В резултат, реакцията ти спрямо въздушните алергени ще отслабне или ще изчезне напълно.

Успоредно с това обаче е важно да се увериш, че в ежедневието си дишаш максимално чист и качествен въздух. Ето как да стане това.

Как да подобрим качеството на въздуха, който дишаме?

Въздухът на открито

По отношение на външния въздух за жалост не може да се направи кой знае колко. Ако ти се налага да живееш в голям град, старай се всеки уикенд да прекарваш поне няколко часа активно ходейки сред природата. Разходката в планината е най-добрият начин да пречистим дробовете си от въздуха, който дишаме в ежедневието, да подобрим циркулацията на лимфата, да подсилим естествените детокс механизми на тялото си.

Въздухът в затворените помещения

За да подобриш качеството на въздуха в затворените помещения обаче можеш да направите много повече! Като начало ето някои добри практики с цел превенция, който е добре да спазваш в ежедневието:

 • Проветрявай редовно затворените помещения.
 • Поддържай влажността в затворените помещения под 50%, защото над тази границата плесените, бактериите и акарите се развиват по-бързо.
 • Използвай аспиратори в кухнята и банята, за да понижавате влагата в помещенията.
 • Не простирай пране у дома.
 • Редовно почиствай климатиците и влагоуловителите. Тези устройства натрупват влага и мърсотии, което води до появата на гъбички и бактерии.
 • Ако е възможно, използвай анти-акарни матраци и възглавници, избягвай пухени възглавници и завивки.
 • Следи дома си за поява на плесен и при избиване на петна, отстранявай ги своевременно.
 • За да се унищожат акарите, изпирай спалното бельо на всеки 7 дни на висока температура.
 • Започни да използваш щадящи почистващи средства като био препарати и естествени продукти като лимон, оцет и сода вместо агресивни хигиенни средства на основата на амоняк и други вещества със силен аромат.

За още по-чист въздух

Ако обаче искаш със сигурност да дишате още по-чист въздух у дома и в офиса, има още няколко неща, които можете да направиш. По-долу споделям с теб моите три любими метода за активно пречистване на въздуха с техните предимства и недостатъци. В зависимост от предпочитанията и възможностите ти, можеш да избереш само един от тях или да прилагаш комбинация от трите, както правя аз:

1. Отглеждай зелени стайни растения – Според тази статия в края на 80-те години НАСА изучават способността на домашните растения да пречистват въздуха в космически съоръжения и откриват, че някои действат успешно като ефективен филтър. Тази способност на зелените растения можем да използваме и в домовете си.

Предимства: Стайните растения са красиви и могат успешно да се впишат в интериора на дома.
Недостатъци: Според друга статия за жилище със среден размер 85 кв.м са необходими около 7-8 големи растения. Големите растения заемат място, изискват постоянна грижа и могат да бъдат сериозно предизвикателство в дом с прохождащи или малки деца.

plants

2. Използвай солна лампа – Солните лампи се правят от хималайска сол на кристали и когато са включени излъчват йони, които помагат за изчистването на въздуха. Полените, праховите частици и другите алергени се пренасят във въздуха от йони с позитивен заряд. Отрицателните йони от солните лампи неутрализират позитивните и алергените остават без преносител.

Предимства: Меката им оранжева светлина напомня светлината на свещи, създава уют, успокоява и не влияе негативно на хормоните както правят флоурисцентната или синята светлина. Има твърдения, че намаляват ефекта от електро-магнитната радиация.
Недостатъци: За оптимален ефект солната лампа трябва да работи непрекъснато и дори в този случаи няма да бъде напълно достатъчна, ако домът ви е в по-замърсен район или в семейството ви има хора с алергии и/или астма. Внимавай също с малките деца – когато дъщеря ми беше на 2, любимата й пакост беше да облизва кристалите на лампата в спалнята ни 🙂

salt lamp

3. Снабди се с уред за пречистване на въздуха – алтернативно или в комбинация с предишните 2 метода може да си осигури качествен въздух с помощта на професионален въздухопречиствател. Ние използваме Airfree®, който според редица независими проучвания намалява микроорганизмите и алергените във въздуха с 99%, а количеството озон с 26%. От естествената конвекция на въздуха микроорганизмите попадат в керамичното ядро на уреда и се унищожават на висока температура от 200®С, без това да променя температурата в стаята.

Предимства: Уредът е ефективен и напълно безшумен. Икономичен като електрическо потребление – гори колкото 50W крушка и не изисква подмяна на филтри. Компактен е и не заема място. Доказано действа при хора с астми и алергии.
Недостатъци: Като минус мога да посоча единствено необходимостта от първоначална инвестиция за закупуване на уреда, но в крайна сметка моето лично убеждение е, че винаги е по-добре да похарчим пари за превенция на здравето, отколкото за лечение.

airfree


В заключение:
Въздухът е необходим всяка минута, за да живеем. Качеството на въздуха е определящо за здравето ни. Принудени сме да живеем в среда със силно замърсен въздух и макар да не можем да променим изначално средата си, има неща, които зависят пряко от нас, и които можем да променим, за да подобрим въздуха, който дишаме всеки ден. Заеми се с тях още днес!

Пролет е, всичко навън се раззеленява. Не е ли това отлично време да озелениш и дома си с нови растения? Ако в дома ти има солна лампа, която отдавна събира прах неизползвана, непременно я включи! Ако живееш в голям град, ако в семейството ти има хора с астма, въздушна алергия или IgG хранителна алергия, помисли върху възможността да се снабдиш с уред за активно пречистване на домашния въздух. И за финал, ако този материал е бил полезен за теб, сподели го с приятели – пътят към здравето минава през информираността. Нека взаимно си помагаме да вървим по този път, споделяйки инфoрмация.

Споделете

facebook
pinterest
twitter