Алергия към домашни любимци. Причинители и симптоми.

Алергия към домашни любимци

Алергия към домашни любимци е алергична реакция към протеини, които се намират в клетките на кожата на животното, слюнката или урината. Признаците за алергия към домашни любимци много приличат на тези на сенната хрема като кихане, зачервяване на очите, затрудено носово дишане, хрипове, дори астматичен пристъп.

Основни причинители на алергии

Алергия към животните се причинява от алергените, които те отделят. Тези алергени се излъчват от слюнката, потта, кожата, козината и урината. Важно е да се отбележи, че алергени на животните може да има и на места, където няма домашни любимци. Това е така, защото алергените много лесно се разпространяват. Пърхотът от животното и козината много лесно се пренасят по дрехите. Затова дори семейството да не притежава домашен любимец, ако човек е в контакт с други собственици на животно, то може да получи симптомите на алергия.

Най-алергизиращите домашни животни са котките, защото техният алерген всъщност е изпарена във въздуха слюнка, която може да остане до половин година след премахването на котката.
Другият най-често срещан любимец, към който се развива алергия е кучето.
Неговия основен алерген е пърхотът. Алергия може да се развие и към костенурки и риби. Самите те не отделят алергени, за разлика от храната им.
Гризачите (хамстери, зайчета, чинчили и др.) също са от предпочитаните домашни любимци, алергенът при тях е урината. Провокиращи фактори могат да бъдат и концентрацията на алерген по стените, мебелите, пердетата и другите повърхности в жилището.

Симптоми

Ако се чудите дали имате алергия към животни – симптоми като кихане и хрема, болки в синусите, затруднено дишане и кашляне, обрив ще ви подскажат отговора. Понякога отнема време да осъзнаете, че това е алергия, а не настинка. Ако все още не сте сигурни, най-добре се консултирайте с лекар.
Понякога симптомите на алергия към кучета и котки могат да включват и сълзене и сърбеж на очите, зачервяване на кожата и обриви по цялото тяло, особено по ръцете и краката.
Някои хора с алергия към домашни любимци могат да получат и алергичен дерматит. Този вид дерматит е реакция на имунната система, която причинява възпаление на кожата.
Ако Вие имате тези симптоми то почти сигурно е, че става дума за алергия, а не за друго състояние, така че веднага се обърнете към лекар и внимателно наблюдавайте какво засилва симптомите.

Как да предотвратим алергията към домашен любимец?

Знаем колко трудно може да бъде да се откажем от нашия „пухкав приятел“ или да се откажем от вземането на такъв заради усложнението на алергичен проблем на член от семейството. Когато става въпрос за деца, неприятното усещане е огромно. Решението несъмнено е употребата на въздухопречиствател AirFree. Въздухопречиствателят AirFree напълно безшумно премахва 99% алергените на домашните любимци, както и тяхната специфична миризма. Въздухопречиствателят ще допринесе за успокояване на симптоми и дори изчезване на такива при хора с вече констатирана алергия към домашни любимци.

AirFree гарантира спокойствие и защита за Вас и Вашето семейство.

 

Споделете

facebook
pinterest
twitter