Алергии от дрехи

Алергии от дрехи | allergy.bg

Алергии от дрехи!

Могат ли да причинят алергии дрехите, които досега са били прибрани в пликове?

Всички дрехи, съхранявани в продължение на много месеци, могат да причинят алергии при повторно използване. Разберете как да предотвратите това да се случи със зазименото облекло…

Дойде моментът да претърсим дъното на килера за всички дрехи, одеяла, за да извадим дрвхите за този сезон. Те обаче често са злодеите на кихане и кашляне, когато ги използваме, след като са били съхранявани дълго време. През този неизползван период мнозина се превръщат в чудесни местообитания за няколко нежелани микроорганизми.
Отново среда благоприятна за растежа на микроорганизми, като акари и плесени. За тези, които са алергични към тях, този сезон обикновено увеличава процента на алергии.

Алергии на тъкани

Има няколко фактора, свързани с алергии към тъкани, като химикалите, използвани в производството на облекло, и самата тъкан.
Непосредствената алергия към текстилни продукти може да доведе до симптоми като обриви и зачервяване. Възможно е също да възникнат проблеми с дишането и кръвообращението и дори анафилактичен шок.
Някои примери за потенциални причини за алергични реакции, свързани с облеклото, са оцветители, формалдехидни смоли, остатъци от сапун и детергенти, пестициди, масла и грес, наред с други.
В допълнение, данните сочат, че текстилните влакна (найлон, полиестер, коприна, памук, вълна, еластан и др.) Могат да причинят алергии, независимо дали са естествени, синтетични или комбинации от тях.
Но според някои проучвания като цяло е по-често да има алергични реакции към остатъците от процесите на подготовка и лечение на тъканите, отколкото към собствените му влакна.
Основният симптом, свързан с контакта на съединенията, присъстващи в тъканта с кожата, е дерматитът.

Вълната и памукът, тъкани, които обикновено се използват през зимата, е малко вероятно да причинят алергични реакции поради влакната или обработката на тъканта, като кожните раздразнения са по-чести. Този вид дразнене в случая на вълна, например, може да е следствие от големия диаметър на влакната. Дрехите с влакна с по-тънък диаметър, като тези от суперфина и ултрафина мериносова вълна, изглежда по-добре се понасят от кожата.
Дрехите могат да се приютят и да бъдат средство за разпръскване на домашни акари. В този смисъл дрехите в крайна сметка ни излагат ежедневно на значителни количества алергени от прахови акари.
Елементите на облеклото, които не използваме често, като зимни дрехи, обикновено са тези, които завършват с плесен и в крайна сметка „замърсяват“ други дрехи в килерите.

Тези места, обикновено използвани за съхранение на части през цялата година, обикновено нямат много вентилация, което благоприятства увеличаването на влажността и развитието и разпространението на гъбички (плесени).

Затова предложението е да се инвестира в периодично пране на дрехи, одеала и зимни дрехи, с продукти без миризми, осигуряващи пълно изсъхване на всички парчета. Без да забравяте, разбира се, да запазите пространството, в което винаги ще ги поддържате добре санирани, организирани и, ако е възможно, проветрявани.
За щастие има начини да се предпазим от плесени и акари и по този начин да избегнем дихателни проблеми и алергии:

На първо място, идентифицирайте и премахнете проблемите, които водят до повече влажност в къщата, особено на мястото, където държите зимните си дрехи. Проблемите, обикновено свързани с влажността, са липса на вентилация, просмукване, структурни проблеми и течове.
Ако основният проблем е тази липса на вентилация, препоръчително е от време на време да отваряте вратите на шкафовете и дрешниците. И се възползвайте от възможността да прегледате гардероба си и да дарите или изхвърлите предмети, които не сте използвали от известно време. Чрез намаляване на броя на артикулите ще има повече място и ще подобри вентилацията, което спомага за намаляване на влажността и по този начин на зацапаната миризма.
В идеалния случай дрехите, които са били съхранявани дълго време, като тези, които носим само през зимата, трябва да се перат преди употреба, за предпочитане с вода над 55 ° C. Сушенето може да се извърши на сушилни машини или, ако е възможно, чрез излагането им на слънце.
Високата температура (измиване, сушене или слънце) ще може да убие акарите и да дезактивира техните алергени, докато измиването с вода ще премахне мъртвите акари и техните алергени от тъканите. Но първо проверете етикетите на дрехите, за да видите дали те могат да се перат и сушат при високи температури, без да се засяга тъканта или цвета.

След измиване и сушене, „върхът“ е, че дрехите, които не използваме ежедневно, се съхраняват в торбички (нетъкан плат). Що се отнася до рядката или обемиста употреба (одеяла ), те могат да бъдат опаковани в безвъздушни торбички (вакуум). TNT позволява на въздуха да премине и предотвратява натрупването на влага върху дрехите ви, докато вакуумната торбичка възпрепятства растежа на мухъл и други нежелани микроорганизми.

Капаците срещу прах срещу акари (върху матраци, възглавници и възглавници) могат да помогнат на страдащите от алергии, тъй като намаляват излагането на акари.

Пречистете въздуха още сега. Влезте в сайта ни www.allergy.bg и инвестирайте в пречиствател за въздух Airfree.
По този начин пречиствателя осигурява облекчение на алергичните реакции и предотвратяват появата им, като същевременно спомага за спестяване на здравни разходи, свързани с алергични заболявания. Бъдете здрави и вдишвайте здрав въздух още днес!

Споделете

facebook
pinterest
twitter