Алергиите и главоболието: Какво трябва да знаем?

Алергиите и главоболието: Какво трябва да знаем? | allergy.bg

В тази статия обръщаме внимание на няколко неизвестни и интересни факта, свързани с главоболието и алергиите.

Знаете ли, че между 70% и 80 % от хората страдат от главоболие? Нещо повече, при половината от тях, болката е периодична и се появява поне веднъж месечно!

В последно време алергиите са често срещано заболяване. Само в САЩ, алергиите засягат най-малко 50 милиона души, което ги прави шестата водеща причина за хроничните заболявания на населението.

Това, което много хора не знаят е, че алергиите са потенциална и често срещана причина за главоболие. Интензитетът на болката при главоболието в следствие на алергия може да достигне дори това при мигрена.

В тази статия искаме да обърнем внимание на връзката между алергиите и главоболието.

Как алергиите могат да причинят главоболие?

Главоболието в следствие на синузит и мигрена често се свързва с алергиите. Синузитът може да се появи поради възпаление на лигавицата, покриваща околоносните кухини – синусите, което причинява главоболието. В много други случаи, алергиите могат да предизвикат мигрена, която протича на пристъпи с различна периодичност и най- общо казано причинява пулсиране в областта на главата.

СИНУЗИТ

Синусите са разположени около носната кухина в черепа и представляват кухи въздушни пространства, наричани още пазухи. Те имат отвори към носовият ход, което позволява оттичането на секрети от тях. Тези „въздушни джобове“ се разделят на четири групи околоносни синуси.

Респираторните алергии, като алергии към полени и домашен прах, могат да причинят подуване на синусите. Когато това се случи, отворите в синусните кухини се запушат. В следствие секретите в синусите не могат да се оттичат по нормалния начин, което води до тяхното натрупване. Това натрупване на секрети, оказва натиск върху синусните и носните кухини, което от своя страна може да доведе до синузит.

МИГРЕНА

Според някои проучвания 90% от възпаленията на синусите – синузит водят до мигрена. Здравните специалисти все още не са открили основните причини за мигрената. Това, което учените знаят е, че голяма роля в появата на това заболяване играят имунната, нервната и ендокринната системи.

Хората с астма и сенна хрема (алергичен ринит) са по-склонни да имат мигрена, отколкото хората, които нямат тези заболявания. Ако имате установена алергия, имунната ви система реагира на алергена като предизвиква възпаление в тялото и може да доведе до мигрена.

Кое е най-често срещаното главоболие в следствие на алергия?

Този тип главоболие, може да причини локализирана болка в областите, където се намират синусните кухини – около носа, в бузите и над очите. В някои случаи, може да се разпространи по челюстта, като при зъбобол.

При мигрена свързана с алергия, болката може да се усеща като пулсиращо усещане в главата. В много случаи болката е само от едната страна на главата или в долната част на очите. Някои хора обаче я усещат и от двете страни.

Кои алергии могат да причинят главоболие?

Алергичният ринит, известен още като сенна хрема често води до запушване на носа или синусите, което го прави една от честите причини за главоболието.

Различни проучвания проверяват дали някои видове храни, като отлежало сирене и вино, също могат да причинят главоболие и мигрена. Експертите сочат, че тази взаимовръзка може да е свързана с химикалите, които въпросните храни и напитки отделят и тяхната способност да разширяват или да стесняват кръвоносните съдове.

Как да контролираме главоболието и мигрената?

Смятате ли, че главоболието или мигрената ви са свързани с алергиите? Ако е така, тогава най-добрият начин да ги контролирате е да избягвате алергените, които предизвикват вашите алергии.

Ето някои съвети, които могат да ви помогнат да победите алергиите, както главоболието и мигрената, които те могат да предизвикат.

Намалете дейностите на открито

Ако имате алергичен ринит или сенна хрема, ограничете разходките на открито в часовете и дните с висок брой полени във вашия район. Тази времева рамка обикновено е в часовете преди обяд или късния следобяд. Не проветрявайте в този период, тъй като с въздуха отвън във вашият дом може да навлязат и въпросните алергени.

Ако имате алергии и през лятото, но трябва да излезете, не забравяйте да сложите слънчеви очила и маската за лице. Те могат да помогнат за намаляване на количеството алергени, на който сте изложени, което да намали вероятността синусите ви да се възпалят.

Поддържайте въздуха в дома си чист и свеж

Много от алергените във въздуха на закрито, могат да предизвикат синузит и мигрена. Поради тази причина е добре да направите така, че въздухът във вашият дом да е възможно най-чист и без алергени.

Един от начините да направите това е да почиствате редовно с прахосмукачка, да намалите до минимум вещите които събират прах, прахови акари и други микроорганизми. Желателно е да помислите за използване на спално бельо което не позволява задържането на акари.

Уверете се, че вътрешната влажност на помещенията е под 70%, за да можете да предотвратите растежа на мухъл и плесен. Ако имате течове в тръбите, поправете ги възможно най-скоро, тъй като те могат да добавят повече влага или появата на мухъл в дома ви.

Висококачествените въздухопречистватели осигуряват най-бързия и ефикасен начин да се отървете от повечето алергени във въздуха на закрито. Освен че пречистват въздуха, техните технологии унищожават или задържат различни видове патогени, като бактерии, вируси, плесени и гъбички.

Не позволявайте на главоболието да влияе на начина ви на живот

Главоболието в следствие на алергия и мигрената може да попречи  на нормалното ви ежедневие. Здравословният начин на живот и поддържането на въздуха в затворените помещения чист и без алергени и микроорганизми са едни от начините да контролирате неприятното главоболие.

Искатели  да научите повече за качеството на въздуха в затворените помещенията и как можете да го подобрите? Нашият екип е тук за вас и е готов да помогне! Обадете ни се сега и ще се радваме да отговорим на вашите въпроси.

Споделете

facebook
pinterest
twitter