Алергия към домашни любимци! Как да помогнем на нас и нашите близки?

Алергия към домашни любимци! Как да помогнем на нас и нашите близки? | allergy.bg

Има няколко начина за облекчаване на симптомите на респираторни алергии. Въздухопречиствателите могат да бъдат едно от най-простите и ефективни решения, особено когато става въпрос за алергии към домашни любимци.

Домашните любимци са част от семейството. Как да постъпим обаче, когато някой член на семейството се окаже алергичен към тях?

Домашните любимци са много честа причина за алергии. Кихане, сърбеж, зачервяване и сълзене на очите са само част от симптомите.Според световния атлас на алергиите, този вид алергия засяга около 10-15% от населението в развитите страни. Защо се случва това?

Истинската причина за алергията към домашни любимци

Много често причината за алергия към домашни любимци се преписва на тяхната козина. Но истината е, че този вид алергия се причинява от протеини наречени алергени, които се намират по кожата, в слюнката или урината на животните. Тогава как се озовават на тяхната козина?
Когато алергените се освободят през жлезите на кожата например, те естествено се улавят от косъма на животинката. Когато веществото, в  което се намира алергена изсъхне, те бързо се разпространяват във въздуха. За разлика от алергените на прахови акари, тези на домашните любимци се пренасят от много по-малки частици и се задържат във въздуха за дълго време. С други думи алергените на домашните любимци могат да се натрупват върху дрехи, тъкани, килими, тапицерия и матраци.

Освен котки и кучета, някои гризачи, отглеждани като домашни любимци, също могат да причинят алергии – хамстери, морски свинчета, домашни катерици (джербил). Домашният заек и порът, не са гризачи, но също са космати животинки и са източник на алергени. Няма „хипоалергенни“ домашни любимци.

Най-честите симптоми на алергии

Алергията към кучета и котки е рисков фактор за появата на симптоми на астма, причинявайки хрипове, затруднено дишане или стягане в гърдите. В допълнение към респираторни симптоми като кихане, хрема и запушен нос, може да се появи сърбеж и възпаление на носа и очите. В някои случаи е възможно да има кожни реакции, включително сърбеж по кожата или надигнати червени петна (копривна треска).

Какво е решението на този проблем? 

Ако член от семейството страда от алергия към домашния любимец, но не иска да се откаже от него, то тогава е добре да се направи консултация с лекар специалист. Консултацията с  алерголог  или имунолог може да диагностицира алергените, към които има алергия и да разработи  план за лечение и контрол на симптомите от алергията, за да може косматият любимец да си остане у дома !

Обикновено алерголозите препоръчват извеждането на домашния любимец от дома, като най-доброто решение за избягване на алергията. Това обаче не е опция за повечето семейства.

Предлагаме ви няколко съвета, които могат да помогнат да задържите животинката вкъщи;

  • Дръжте домашните любимци далеч от вашата спалня и мека мебел;
  • Сменете дрехите си след игра или разходка с вашия домашен любимец;
  • Животните трябва да се подстригват редовно и извън дома;
  • Използвайте прахосмукачки с филтри, които предотвратяват повторното изпускане на алергени във въздуха. Носете маска при почистването на къщата с прахосмукачка;
  • Премахнете килимите и мокетите, които задържат козина и други алергени;
  • Използвайте въздухопречистватели, като Airfree,  за да премахнете нежеланите алергени във въздуха.

Предимства на въздухопречиствателите:

Въздухопречистватели Airfree са просто и ефективно решение за подобряване качеството на въздуха в затворени помещения. Премахват алергени на домашни любимци, на прахови акари, бактерии, гъбички, вируси, цветен прашец и опасни субстанции.

Благодарение на изключителната термодинамична технология TSS, всички тези частици, включително и алергените на домашни любимци, се унищожават абсолютно безшумно, без смяна на филтри или нужда от каквато и да е поддръжка.

След като премине през керамичното ядро на въздухопречиствателя, пречистеният и свеж въздух се освобождава обратно в помещението. Ефективността на въздухопречистватели Airfree е доказана от Националния институт по инженерство, технологии и иновации (INETI) и много други международни лаборатории.

Вместо да търсите нов дом за вашия домашен любимец, опитайте първо нашите съвети и поставете въздухопречиствател в дома си.

Не го отлагайте! Създайте безопасна среда с пречистен въздух и се върнете към времето с вашия верен приятел, без притеснения и без алергични симптоми.

Споделете

facebook
pinterest
twitter