Алергия от прах по книгите

Алергия от прах по книгите | allergy.bg

Алергия от прах по книгите?

Прах по книгите? Отърви се от него!

Обичайно е книгите да натрупват прах с течение на времето, но има начини да ги почистите и да предотвратите алергични атаки.
Разберете кои?

Понякога оставяме стари книги, класики на литературата и други любопитни заглавия, забравени на рафта и когато ни се иска да ги вдигнем и прелистим, възниква проблем. В книгите вече се е натрупало много прах и носът ни е първият, който възприема – и реагира – на частиците.

За тези, които имат респираторни алергии, този прост контакт може да бъде още по-лош и да предизвика силни кризи. И така, как да почистите книгите, преди да боравите с тях, и също така да осигурите рафт без прах?

Има две основни насоки:

Предотвратява натрупването на прах, с периодично почистване на място;
А в случай на вече прашни книги, бъдете внимателни, когато отстранявате частици, като избягвате както повреда на материала, така и вдишване на замърсен въздух.

Прах и алергии

Според Американския колеж по алергии, астма и имунология (ACAAI), акарите, които са малки организми, невидими с просто око,  са често срещани източници на алергии. В допълнение към акарите, плесените, които се установяват във влажна среда с лоша вентилация, също могат да предизвикат алергични атаки, респираторни проблеми и дори инфекции.

‘Съвети’ за грижата за книгите:

„Златното правило“ е да не се държат книги на тавани и мазета, като се държат кутиите малко далеч от пода и стените. Това е да се създаде „проект“, който помага за предотвратяване на щети от насекоми и плесени. Идеалното е да изваждате книги от рафтовете, за да ги почиствате, веднъж или два пъти годишно, но ако една колекция страда от по-голямо натрупване на прах, може да се наложи да се адаптира честотата на почистване.

Достатъчно ли е избърсването само кърпа? И трябва ли да е сухо или влажно?

Също така, насоката е да вземате по една книга наведнъж и да я държите плътно затворена, така че мръсотията да не навлиза на страниците, като използвате мека четка, за да почистите леко праха. Почистването винаги трябва да протича в обратна посока на гръбнака на книгата и тъй като горната част обикновено е най-мръсна, първо трябва да се почисти, след което да се пристъпи към останалата част от книгата.
И така ако вече библиотеката ви е чиста и подредена, поставете до книгите си Airfree – пречиствател на въздух! Така ще се справите превантивно с всички вируси, бактерии, микроорганизми, плесен, мухъл и няма да имате симптоми на алергии!
Защото четенето е удоволствие!

Споделете

facebook
pinterest
twitter