Астма и алергии при деца

Алергия при деца

Голяма част от хронични респираторни заболявания и алергии се проявяват в ранна детска възраст.

Защо е важно те да се идентифицират и диагностицират навреме, какви са симптомите и методите за лечение, може да разберете в статията.

Честите респираторни заболявания при децата могат да повлияят на живота им като  възрастни. Последните научни изследвания доказват, че повтарящите се вирусни инфекции като тези причинени от риновирус – обикновена настинка и респираторен синцитиален вирус (RSV) – вируси принадлежащи към семейството Pneumoviridae може да доведат до предразположение към хронични респираторни заболявания в бъдеще, дори астма.

Симптомите на тези вирусни инфекции могат да включват кашлица, хрема, повишена температура ( 37.1 – 38 градуса), като в някои случаи може да доведат дори до бронхиолит – възпаление на бронхите.

Проучване направено сред 259 деца  на възраст от 0 до 6 години показва, че децата, които често са боледували от остри вирусни инфекции и са развивали бронхиолит в периода от раждането си до три годишна възраст са десет пъти по-склонни да развият астма.
Ако в ранна детска възраст е открита чувствителност към един или няколко въздушни алергена и в следствие от вирусни инфекции детето получава задух, възможността да развие астма като възрастен е 80 пъти по-голяма.

Акарите, алергиите и астмата

Алергените, към които децата най-често проявяват чувствителност са тези в домашния прах, акарите, алергените на домашни любимци и мухълните спори.
Според проучване проведено с бебета до една година, които са били изложени на определено количество акари, те са 4.8 пъти по-склонни да развият астма от останалите.
Колкото по-голяма е концентрацията на акари, с които детето е имало контакт до навършване на една година, толкова по-рано е възможно то да прояви астматични пристъпи.

Ринит

Ринитът се характеризира предимно с възпаление на лигавиците на носа, запушен нос, сърбеж в носа, гърлото или очите, като симптомите се появяват скоро след излагане на алергена. В петдесет процента от случаите симптомите се появяват от четири до шест часа по-късно.

Грип и настинка

Грипът засяга не само възрастните, но и голяма част от децата, като тези под две годишна възраст са най-застрашени. Най-честите симптоми са хрема и кашлица, но за разлика от обикновената настинка може да причини болки в тялото, умора и висока температура.

Как да предпазим децата?

Ако вие или детето ви имате алергии или сте предразположени към такива, ви препоръчваме да предприемете следните мерки:

  1. Почиствайте домът си редовно;
    2. Сменяйте спалното бельо поне веднъж седмично;
    3. Избягвайте плюшени играчки, мокети и завеси в детската стая, особено при деца, които вече са с установена алергия;
    4. Проветрявайте редовно и поддържайте оптимално ниво на влажност в дома си;
    5. Поставете въздухопречиствател, който ще подобри качеството на въздуха в помещението.

Свържете се с нас на телефон 0878767642, пишете ни на мейл info@allergy.bg и вижте всички продукти на www.allergy.bg

Последвайте ни във Facebook

Абонирайте се за нашия youtube канал

Последвайте ни в Instagram

Споделете

facebook
pinterest
twitter