Алергия – възможно ли е облекчаване на симптомите

Алергия - възможно ли е облекчаване на симптомите | allergy.bg

Алергия – възможно ли е облекчаване на симптомите?

Алергията представлява повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда антигени, след предшестващ контакт с тях. В този случай антигените са известни под името алергени, а свръхчувствителността е в резултат на прекомерната защитна реакция на имунната система. Тази реакция е придобита, предвидима и краткотрайна. Понякога е генетична, друг път някои правят алергични кризи в ранна детска възраст, а има и алергии, които се появяват при възрастни!

Как възниква обаче алергията и знаете ли всичко за нея?

Над 100 години алергията се изучава в медицински специалисти, опитвайки се да разберат характеристиките на определена реакция на организма. Днес, според Глобалния институт за алергии, състоянието се определя като имунна свръхчувствителност, която може да доведе до множество различни заболявания чрез различни патологични механизми.

За тези, които страдат от алергии, описанието може да бъде още по-пряко: много неудобно, дискомфортно и дори животозастрашаващо, в най-тежките случаи. Алергията не е сама по себе си болест, а начин за развитие на болестта в организма. И има няколко начина за проява на алергична реакция, като анафилаксия, уртикария, ангиоедем, алергичен риноконюнктивит, алергична астма, атопичен дерматит (екзема) и др.

Възможно е да се развият алергични реакции в много органи, лигавици (като носа) и кожата, тъй като те действат като вид граница между човека и външната среда, те обикновено са най-засегнати. Алергичните деца не са непременно алергични възрастни, тъй като в някои случаи алергията може да изчезне в по-късен живот. Случва се и обратното: възрастните могат да го развият по-късно.

Астма и алергия

Често се среща астма и алергии по едно и също време, обясняват от дружество по алергология и клинична имунология. Тоест хората с алергичен ринит, атопична екзема, хранителна алергия или с фамилна анамнеза за астма са по-склонни да развият астма. Някои ситуации подсилват тази хипотеза:
Много астматици определят алергените (излагане на акари, животни или гъбички) като задействащи фактори за тяхната астма;
При децата хриповете, известни като хрипове, често прогресират до астма, ако има алергичен фон;
75% от възрастните с астма имат алергичен ринит;50% от пациентите с алергичен ринит имат астма;
Лечението на ринит може да подобри симптомите на астма, особено кашлица.

Следете организма си и посетете лекар ако е необходимо. За превенция срещу симптоми на всякакви алергии и астма ви препоръчваме да имате въздухопречиствател Airfree.

Свържете се с нас на телефон 0878767642, пишете ни на мейл info@allergy.bg и вижте всички продукти на www.allergy.bg

Споделете

facebook
pinterest
twitter