Астма през пролетта

Астма през пролетта | allergy.bg

Астма през пролетта!

С настъпването на пролетта при много хора се активира бронхиална астма и все по-често се налага да търсят помощта на лекаря. Не съществува само алергична астма обаче. Астмата в световен мащаб засяга здравето на голям процент от детското и младо население. Именно затова тя непрекъснато е належащ проблем за пулмолозите и спешната медицинска помощ.

Огромно значение за развитие на болестта има генетичната предразположеност. Доказано е, че голям процент от пациентите със сенна хрема развиват в последствие и астма.
Алергична астма – това е най- честият вид в детската възраст. Може да се дължи на действието на алергени при предразположени лица. Алергените се намират или в околната среда, или са част от работната среда на пациента. Този вид астма носи още името екзогенна (външна) астма, защото дразнителят се намира вън от организма.
Неалергична астма – това е по-честият вид астма при по-възрастните пациенти около 40- годишна възраст. Тя се нарича още ендогенна (вътрешна), защото причината не са алергени от външната среда. По своя характер тя е няколко вида:

– Астма резултат от дихателна инфекция;

– Астма, предизвикана от химическо дразнене или токсични вещества;

– Астма, предизвикана от гастро-езофагеален рефлукс – изразява се най-често като кашлица.

Какво провокира пристъпите на астмата?

Това са най-често полени – обостря се през пролетта, домашен прах и съдържащите се в него акари – обостря се през зимата. Още влакна от домашни любимци и секрети от хлебарки могат да провокират екзацербация.

Вирусните инфекции, някои токсични и химични вещества също благоприятстват пристъпите. Студеният въздух и тютюневия дим, физическото натоварване и неадекватното лечение са също отлични провокатори.
Време е да си осигурите въздух подходящ за вас и вкъщи. С пречистватели на въздух Airfree ще усетите разликата веднага след включването му в затворени помещения. Той е лек, безшумен и отстранява 99% всички дразнители във въздуха. Без симптоми на астма, алергии, вируси и бактерии с уреди за пречистване на въздуха Airfree. Изберете сега на www.allergy.bg

Споделете

facebook
pinterest
twitter