Двете лица на бактериите!

Двете лица на бактериите! | allergy.bg

Бактериите като приятели и врагове. Как да ги различаваме от други микроорганизми като вирусите?

Бактериите са навсякъде около нас, но те не са само болестотворни (патогенни), много често бактериите са тези които повишават защитата на нашият организъм. Съществуват различни видове, от такива които участват в кръговрата на живота, които живеят в хората, животните и почвата, до патогенните бактерии които причиняват болести по всички живи организми, включително и човека.

Бактериите са едноклетъчни организми с обвивка, която ги предпазва от неблагоприятните външни въздействия. Клетъчната им структура е по-проста от останалите организми. Това позволява на бактериите да се възпроизвеждат изключително ефективно, чрез просто деление (двойно делене), при което една бактерия се разделя на две нови. При благоприятни условия като подходяща температура, влажност и хранителни вещества (различни за различните видове) бактерията може да се размножи до 5 милиарда пъти за 12 часа.

Тези микроорганизми се класифицират според основната им форма: сферична (кокосови орехи), пръчка (бацили), крива – под формата на спирала (шип), запетая (вибрион) или тирбушон (спирохети).

Бактериите могат да съществуват като единични клетки, по двойки, вериги или на клъстери. Някои живеят в други организми, като растения, животни или хора. Според Обществото по микробиология на Англия и Уелс, в човешкото тяло бактериалните клетки са около 10 пъти повече от човешките.

Каква е тяхната функция?

Основната функция на бактериите в нашето тялото е да се грижат за здравето ни, помагайки на различните му процеси. Те представляват сложна екосистема, която включва полезни и вредни бактерии, които в крайна сметка живеят в деликатен баланс, който много лесно може да бъде нарушен. Пример за това е употребата на антибиотици. Ето защо, правилното използване на тези медикаменти под медицинско наблюдение е от голямо значение, за да сме здрави!

Пример за такава система, са бактериите, които живеят в храносмилателната система на човека и гарантират нейното правилно функциониране.

По отношение на храната, бактериите имат двойна функция, те са в състояние да влошат качeството на храната, но също така са изключително полезни при производството на ферментирали храни, като киселото мляко.

Бактериите и млечните продукти!

В прясно издоеното краве мляко, може да присъстват ограничен брой бактерии, които може да са попаднали там от вимето на кравата или при процеса на издояване. Поради тази причина прясно издоеното мляко, трябва да мине термична обработка или да се пастьоризира. Но ако обработката на млякото не е правилно извършена, то в този продукт, ще има интензивен растеж на бактерии. Това може да развали качеството на прясното млякото и да бъде сериозен риск за здравето на човека, особено ако тези бактерии са патогенни.

Пастьоризацията е една от най-честите процедури за премахване на патогенните бактерии. Млякото се вари бавно, около 30 минути, при 60°C или в бърз процес (15 секунди) с температури над 70°C.

В случай на ферментиралите млечни продукти, бактериите се използват по контролиран начин. Например, мътеница се приготвя от мляко, инокулирано с първоначална култура на Lactococcus (обикновено L. lactis или L. lactis cremoris). Киселото мляко и различни сирена също се произвеждат по подобен начин, като се използват различни култури от бактерии.

Болести, причинени от бактерии

Бактериалните заболявания са изиграли доминираща роля в човешката история. Според Енциклопедия Британика, до средата на 20-ти век бактериалната пневмония вероятно е била главната причина за смърт сред възрастните хора в Европа.

В началото на 21-ви век туберкулозата, причинена от Микобактериева туберкулоза, е сред най-смъртоносните инфекциозни заболявания в света. Други сериозни бактериални заболявания включват холера, дифтерия, бактериален менингит, тетанус, Лаймска болест, гонорея, и сифилис.

Честотата на бактериалните заболявания е намалена благодарение на развитието на модерния свят и най – вече  благодарение на градската канализация, откриването на ваксините и антибактериалните лекарства, като антибиотиците.  Те не са изчезнали! Напротив, те продължават да се развиват и адаптират, създавайки все по-вирулентни варианти и придобивайки резистентност към много антибиотици.

В борбата с бактериалните инфекции се включват и биотерапевтични средства или пробиотици. Това са безвредни бактерии, които пречат на колонизацията от патогенни такива. Както и чрез използването на бактериофаге вируси, способни да убиват специфични бактерии.

Разлика между вирусите и бактериите

Според Института по молекулярна био-наука в Университета на Куинсланд е много важно да се диференцират бактериите от вируси. Тъй като вирусите не могат да бъдат лекувани с антибиотици, както и бактерии с антивирусни препарати.

Въпреки че бактериалните и вирусните инфекции са различни; симптомите при заразяване, много често си приличат. Ето защо, винаги трябва да се обръщаме към  лекуващият ни лекар, който да посочи подходящото лечение за борба с болестта и предотвратяване на бактериални инфекции, особено в среди като болници. Ясен пример за тази ситуация е COVID-19,причинен от SARS-CoV-2.

На биологично ниво основната разлика е, че бактериите са клетки, които могат да живеят вътре или извън тялото (т.е. в околната среда). На свой ред вирусите са колекция от неживи молекули, които се нуждаят от домакин, за да оцелеят и да се възпроизвеждат.

Вирусите са набор от различни видове молекули, състоящи се от генетичен материал (единична или двулентова ДНК или РНК), с протеиново покритие и понякога слой липиди (мазнини), наречен „плик“.

Веднъж влезли в жива клетка, вирусите поемат целия клетъчен механизъм и принуждават клетката да произвежда нови вируси. През целия този процес те причиняват заболявания като грип, херпес симплекс, Ебола, Зика, COVID-19 и дори добре познатия сезонен грип.

Ако бактериите са сред нас (за щастие!), просто имайте предвид само-грижите, с добра диета, хигиена, здравословна рутина и редовно медицинско проследяване. Освен това, те вече знаят какво да правят, за да ни държат в топ форма.

Свържете се с нас на телефон 0878767642, пишете ни на мейл info@allergy.bg и вижте всички продукти на www.allergy.bg

Последвайте ни във Facebook

Абонирайте се за нашия Youtube канал

Последвайте ни в Instagram

Споделете

facebook
pinterest
twitter