Гъбички при животни: Могат ли да навредят на хората

Гъбички при животни: Могат ли да навредят на хората | allergy.bg

Гъбички при животни: Могат ли да навредят на хората?

Всеки, който има домашни любимци, със сигурност е чувал за заболявания, причинени от гъбички при животните. Но е важно да се знае, че тези гъбички също могат да са вредни и за хората …

Присъствайки във въздуха, почвата, храната, растенията и органичната материя на най-разнообразните екосистеми, гъбите не само засягат животните и влажните пространства, но могат да окажат и голямо влияние върху човешкото здраве. И това, от алергични дихателни реакции, до влошаване на свързани заболявания като астма, ринит, конюнктивит, уртикария и атопичен дерматит.

Гъбичните инфекции са пренебрегнати

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC), често срещаните заболявания, причинени от гъбички, включват гъбични инфекции на ноктите, някои микози (дерматофитози) и кандидоза. А хората с отслабена имунна система са по-склонни към гъбични инфекции, особено опортюнистични инфекции.

Въпреки въздействието им върху здравето, гъбичните заболявания са пренебрегнати. Гъбичната инфекция се различава от инфекциите, причинени от други микроорганизми, например по отношение на трудността при създаването на противогъбични лекарства. И това е така, защото клетките на гъбите имат много прилики с клетките на животните, на които те заразяват. В допълнение, тези инфекции могат да засегнат в един и същ гостоприемник голямо разнообразие от различни клетки и дори различни тъкани.

Възможно ли е животинските патогени да ни заразят?

Животните, включително домашните любимци, могат да носят патогени, тоест организми, способни да причиняват заболявания както сами по себе си, така и да се предават на хората. Тези болести, предавани между животни (гръбначни животни) и хора, се наричат ​​зоонози.

По принцип болестите могат да бъдат причинени от патогени като протозои, бактерии, гъби и вируси, наред с други.
Предаването, на хората, на патогена, присъстващ в животното, може да се случи пряко или косвено. Директното предаване се осъществява чрез контакт със секрета на заразеното животно, т.е. с кръвта, изпражненията, урината, слюнката и т.н., или поради ухапвания и наранявания (драскотини например), причинени от животното.

Препоръчваме ви да проучите и прочетете мнения за въздухопречистватели Airfree, които превантивно елиминират всички микроорганизми, вируси и бактерии във въздуха. Напълно безопасни да се поставят във всички затворени помещения, в които има домашни любимци и всякакви животни. Изберете уред нa www.allergy.bg, свържете се с НAС още днес и ще ви консултираме за всичко свързано с нашите пречистватели на въздух.

Споделете

facebook
pinterest
twitter