Храните ли се здравословно? Няколко съвета за успешен старт

Храните ли се здравословно? Няколко съвета за успешен старт | allergy.bg

Здравословното и балансирано хранене е от съществено значение за здравето на хората от всички възрасти, най-вече на подрастващите.

Статистиката свързана със затлъстяването и наднорменото тегло става все по-тревожна. От 1975 г. затлъстяването в световен мащаб се е утроило. Повече от 39 милиона деца на възраст под 5 години са с наднормено тегло или затлъстяване. Ситуацията е толкова сериозна, че по официални данни, по-голямата част от световното население живее в страни, където наднорменото тегло засяга живота и здравето на повече хора, отколкото недохранването.

За да се обърне по-голямо внимание на този проблем и да се насърчи здравословното хранене и физическата активност не само при възрастните, но и при децата, Европейският съюз обяви 8 ноември за“ Европейски ден на здравословното хранене и готвене“ .

Една от основните причини за затлъстяването и наднорменото тегло е в енергийният дисбаланс, между приетите и изразходваните калории. От една страна се храним с калорични храни, които имат повече енергия и са богати на мазнини и захари. От друга страна, водим по-заседнал живот, не се движим и не спортуваме достатъчно, което води до изразходването на по- малко енергия.

За да спестим време в забързаното ежедневие, все по-често пътуваме с кола или градски транспорт и отделяме все по-малко време за спорт на открито, като каране на велосипед или за обикновена разходка. В същото време повечето хора прекарват голяма част от времето си пред компютъра, независимо дали са си вкъщи или в офиса. За да се насърчи и улесни достъпа до по-здравословен и активен начин на живот, създаването на политики и обществена подкрепа в сектори като здравеопазване, селско стопанство, транспорт, градско планиране, околна среда и образование е от съществено значение.

Затлъстяване при възрастните

Затлъстяването и наднорменото тегло са директно свързани със сърдечно-съдови заболявания, диабет, мускулно-скелетни заболявания и някои видове рак.

Рискът от тези здравословни проблеми се увеличава с увеличаване на индекса на телесна маса (ИТМ), който се изчислява, като теглото на човек в килограми се разделя на височината му в квадратни метри ( кг/(височина в см/100)2.

Затлъстяването още в ранна детска възраст носи по-голям риск  за здравето на човека, от това в зряла възраст. След време то може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като респираторни заболявания, хипертония, инсулинова резистентност и много други.

Здравословното хранене при бебета и деца

Храненето в детството и юношеството играе решаваща роля за растежа и развитието на децата и младежите. Именно през този период се формират вкусовете, хранителните навици и предпочитания, които влияят на здравето на хората в зряла възраст.

Световната здравна организация предупреждава, че децата в развиващите се страни са най-уязвими по отношение на хранене и хранителни навици. Поради различни причини в хранителната диета на тези децата са включени храни с високо съдържание на мазнини, захар, сол и ниско съдържание на полезни микро- и макронутриенти.

Как да се борим със затлъстяването?

За да се създадат добри хранителни навици и култура, хората трябва не само да се научат да предпочитат по-здравословна храна, но и тя да е по-достъпна. Редовната физическа активност и спорта са много важна част от борбата с този проблем. Поради тази причина, добрата инфраструктура в училищата и градовете е от голямо значение.

Хранително-вкусовата промишленост също има важна роля в борбата срещу затлъстяването.  Дали чрез законно-установени правила и уредби или вътрешно фирмени политики промяната може да започне на различни нива. Ако се намали съдържанието на мазнини, захар и сол в преработените храни, ако се ограничи рекламата на тези храни за деца и тийнейджъри и се насърчат инвестициите в по-здравословни и по-достъпни храни, то тогава промяната, ще бъде по-възможна от всякога.

Личният пример е от съществена важност. Предлагаме ви няколко съвета, които могат да ви помогнат да започнете още сега :

  • Ограничете приема на наситени мазнини и захари;
  • Увеличете консумацията на плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни и ядки;
  • Бъдете физически активни. Запомнете минимум 60 минути на ден за деца и 150 минути на седмица за възрастни.

Как да се храним здравословно?

Разнообразната, балансирана и здравословна диета зависи от много неща, като индивидуалните нужди, сезонните храни, режима на хранене и хранителните навици. Въпреки това, има някои основни насоки, които важат за всички възрастни:

  • Консумирайте най-малко 400 г или пет порции плодове и зеленчуци на ден, с изключение на картофи, батати и други нишестени корени;
  • Ограничете приема на захар. Не забравяйте: захар се добавя във всички преработени храни;
  • Контролирайте консумацията на мазнини. Ненаситените мазнини съдържащи се в рибата, авокадото, ядките, слънчогледовото, соевото, рапичното олио и зехтина са за предпочитане пред наситените мазнини, съдържащи се в тлъстите меса, маслото, сиренето, свинската мас и други. Избягвайте промишлено произведените трансмазнини, те не са част от здравословната диета;
  • Консумирайте по-малко от 5 g сол, което е равно на около една чаена лъжичка на ден. Солта трябва да бъде йодирана.

Още няколко съвета и насоки

Препоръчително е бебетата да се  кърмят през първите 6 месеца от живота им. След това повечето специалисти съветват освен кърмата, храненето да се допълва с различни подходящи, безопасни и богати на хранителни вещества храни. Не е препоръчително да се  добавя сол и захар към допълващите храни.

Намалете количеството сол, яжте повече плодове и зеленчуци, подсилете закуската си и не забравяйте да пиете вода. Превърнете това в рутина, която  да приложите в ежедневието си.

Борбата с наднорменото тегло и затлъстяването на населението  е задача, която изисква ангажираност от всички: обществото, държавните институции и индустриите.

Направете първата стъпка за по-здравословен живот! Спазвайте не само балансирана и здравословна диета, но обърнете внимание и на физическата си активност, движете се и  спортувайте повече. Говорете с лекуващият си лекар и диетолог и очертайте най-добрия план, който да следвате.

Не забравяйте: личният пример често е вдъхновение за околните, особено за най-малките!

Споделете

facebook
pinterest
twitter