Хранителни алергени

Хранителни алергени | allergy.bg

Хранителни алергени!

Има някои храни, които вместо да ви доставят удоволствие, могат да доведат до сериозни усложнения. Всеки, който е алергичен към някои, знае колко вярно е това и със сигурност прави всичко възможно, за да избегне някои вещества, независимо колко вкусни са те.

Подобно на други алергии, хранителната алергия също е резултат от неблагоприятна реакция на имунната система към дадено вещество (алерген), тъй като тази система погрешно разбира, че тези хранителни алергени са вредни за тялото.

Смята се, че хранителните алергии засягат между 4 до 6% от децата и 1 до 3% от възрастните, с голямо въздействие върху качеството на живот на техните пациенти. Тези страдащи от алергии са подложени на няколко симптома и дори могат да бъдат животозастрашаващи, когато ядат, дори в малки количества, някои видове храни.

Като цяло основните прояви са дихателна, стомашно-чревна, кожна (кожа и лигавици) и сърдечно-съдови и могат да възникнат самостоятелно или в комбинация. Интензивността и тежестта зависят както от чувствителността на индивида, така и от количеството погълнат хранителен алерген.

Първите симптоми се появяват между няколко минути до два часа след ядене на храната и могат да продължат седмици. Някои често срещани симптоми са сърбеж, зачервяване и подуване на кожата; сърбеж и подуване в гърлото, носа и очите; болка (включително в гърдите), сърдечна аритмия и ниско кръвно налягане (с възможно припадък); гадене, повръщане, диария и подуване в устната кухина.

Диагностични тестове

При диагностицирането на хранителна алергия лекарят ще вземе предвид медицинската история на пациента, заедно с някои тестове (кожни или ин витро), които показват на какъв тип хранителен алерген реагира човекът.

Множествена хранителна алергия

В крайна сметка хранителните алергии могат да страдат от така наречените множество хранителни алергии. Това се случва, когато алергията се проявява по отношение на повече от един вид храна. Успоредно с това все още съществува възможност за кръстосана реактивност. В тази ситуация хранителен алергик може да изпита реакция, когато е изложен на други алергени със структури подобни на тези, открити в храната, към която първоначално е алергичен. По този начин, чувствителността към доматите може да бъде свързана с алергия към цветен прашец, например.

Кръстосано замърсяване

Има и случаи, при които се получава кръстосано замърсяване, при което безвредна за човека храна може да бъде замърсена с друга, към която той е алергичен. Този вид замърсяване се получава например от едновременното използване на една и съща зона за приготвяне на алергенни и неалергенни храни, без подходяща хигиена. И е важно да запомните, че за алергичен човек дори малко количество хранителен алерген вече е способно да предизвика реакции.

Хранителна непоносимост: разликата

Важно е обаче да знаете, че хранителната алергия не е същото като непоносимостта към храни. Хранителната непоносимост или свръхчувствителност към храната е нетоксична реакция към храна, която не включва имунната система. Например, непоносимите към лактоза неспособни да усвояват естествените захари на млякото и следователно, когато ядат тази храна, те могат да се сблъскат със случаи на коремна болка и дискомфорт, диария.
Като цяло всички алергени във въздуха вкъщи в комбинация с храната, която не можем да понасяме или сме алергични към нея ще ви причинят некомфортна и неблагоприятна среда за живот!

Препоръчваме ви да влезете в сайта ни, да прочетете мненията на различни хора с алергии и да прецените кой точно Airfree е за вас и семейството ви! Изберете въздухопречиствател на www.allergy.bg

Споделете

facebook
pinterest
twitter