Хромотерапия? Какво е това?

Хромотерапия? Какво е това? | allergy.bg

Една от най-новите тенденции в СПА процедурите е хромотерапия.

Въпреки че в България тази процедура е почти неизвестна, в световен мащаб придобива все по-голяма популярност.

Но какво всъщност е хромотерапия?

Това е медицинска терапия, използваща въздействието на цветовете върху психическото състояние и върху самочувствието на човек. Още от най-дълбока древност е известно, че цветовете са способни да въздействат върху  здравословното и емоционалното състояние на хората. Проучвания, направени през последните години, обобщават, че цветовете оказват благоприятно въздействие при състояния на неврологични проблеми, безсъние, аутизъм, депресия, язва и много други заболявания.

Действие на цветовете чрез очите:

Учените обясняват този процес с факта, че цветът се възприема чрез рецепторите на очите  и това  провокира химична реакция, свързана с предаване на нервния импулс до мозъка. Като последствие се освобождават благоприятните за организма хормони.

Действие на цветовете чрез кожата:

Действието на цветовете чрез кожата се основава на електромагнитно излъчване. Всеки от тях има различно поле и прониквайки  в човешкото тяло, носи голяма позитивна енергия, възстановяваща биоактивния баланс и активираща  физикохимичните процеси. Максимален лечебен ефект се постига чрез насочване на светлинния поток.

Ето как влияят върху тонуса и здравето някои от най-често използваните в хромотерапията цветове.

Червеният цвят ускорява пулса и кръвообращението, повишава адреналина. Специалистите препоръчват да се ползва сутрин, защото повишава тонуса и благоприятства за доброто настроение.

Оранжевият присъства в хромотерапията в няколко нюанса. Благодарение на това, че се намира в спектъра между жълтото и червеното, притежава множество полезни свойства за отдих. Оранжевото зарежда с енергия и активира функцията на мозъка, засилва чувството на радост и благополучие.

Жълтият е цвят, създаващ весело и оптимистично настроение. Изследванията показват, че подпомага творческата дейност, стимулира мисловния процес и в определени случаи подобрява паметта. Едновременно с това в хромотерапията помага при депресия.

Зеленият цвят действа освежаващо и успокояващо, понижава стреса и помага за справянето с някои емоционални проблеми. Добре е да се има предвид, че зеленият цвят успокоява и не е подходящ за прилагане сутрин, ако ви предстои интензивен работен ден.

Синият цвят, подобно на зеления цвят действа успокояващо и помага за разтоварване от стрес и от ежедневното напрежение.

Airfree предлага различни модели, притежаващи функцията хромотерапия, в зависимост от Вашите предпочитания.
Това са моделите Iris, Lotus и Tulip Babyair.

Споделете

facebook
pinterest
twitter