Цветен прашец

Цветен прашец

Поленът е прашецът на цъфтящо растение, познат още като Цветен прашец.

От пролетта до есента, когато е периода на интензивен цъфтеж и опрашване, растенията произвеждат семенца, невидими с просто око, които вятърът разпръсква или насекомите разнасят. В топло и сухо време полените насищат въздуха в такава концентрация, че предизвикват алергии при чувствителните към тях хора.

Полените произлизат от треви, плевели, цветя и дървета. Противно на това, което човек може да си помисли, поленови зърна от видове, които имат лъскави цветя и листа като рози, хризантеми и други растения, най-рядко са причина за появяването на алергия. Това е така, защото те са големи и тежки и се разнасят най-вече от насекоми като пчелата, от която зависи тяхното размножаване.

Видовете, които са отговорни за алергиите са треви, плевели и дървета, които следват определени характеристики: те произвеждат големи количества поленови зърна, които са леки. Това улеснява разнасянето им по вятъра и на големи дистанции. Освен това те са достатъчно малки, за да проникнат в нашите дихателни пътища.

При попадане върху лигавицата на носа или бронхите, цветният прашец причинява дихателни проблеми, което води до пристъпи на астма и алергичен ринит, кихане, запушване и дразнене в носа, воднист секрет в носа, сърбеж в небцето и ушния канал. Някои хора могат да изпитат недостиг на въздух и затруднено дишане. Друг често срещан проблем, причинен от тези зърна, е алергичен конюнктивит, който причинява сълзене, сърбеж и зачервяване на очите.

За страдащите от алергии опрашването води до алергичен процес, наречен полиноза (сенна хрема, алергичен ринит), или до заболяване, което се характеризира със свръхчувствителност към цветен прашец, освободен от растенията. Това води до значителен дискомфорт за тези, които вече имат други алергии.

Споделете

facebook
pinterest
twitter