Как да подобрим качеството на въздуха в класната стая?

Как да подобрим качеството на въздуха в класната стая? | allergy.bg

С връщането на децата в класните стаи, темата за противоепидемичните мерки в училищата е отново актуална. Научете как въздухопречиствателите могат да допринесат за по-безопасната среда в училище.

След Коледната ваканция и с настъпването на Новата година, всички ученици се връщат присъствено в клас. За да се гарантира безопасността в училище има няколко правила, които трябва да спазват. Преди учители, учениците и студентите да пристъпят училищния праг трябва да се запознаят с тези правила и да следят за тяхното спазвате. Въздухопречиствателите са важна част от противоепидемичните мерки и допълнителна мярка за защита в клас.

Качеството на въздуха в класната стая

Качеството на въздуха в помещенията, в които децата прекарват по-голямата част от времето си, оказва голямо влияние върху тяхното здраве и концентрация.  Вече е доказано, че замърсеният и застоял въздух на закрито е един от петте риска в околната среда за общественото здраве. Лошото качество на въздуха в затворени помещения може да предизвика кашлица, алергични реакции, астматични пристъпи и други респираторни заболявания.

Обема на вдишвания от децата въздух спрямо телесното им тегло е по-голям в сравнение с този на възрастните. Тяхната дихателна система все още не е развита напълно, а дихателните им пътища са по-тесни. Това е и причината много от тях да дишат през устата, а не през носа, който има естествена система на „филтриране“ на въздуха. Поради това, рискът от натрупване на вредни вещества в организмът им е по -голям.

Знаете ли, че един на всеки тринадесет ученика страда от някакъв вид астма или алергия?

Излагането на някои алергени като гъбички, мухълни спори, акари и други може да предизвика или отключи астматични пристъпи, което от своя страна да засегне хиляди ученици.

Грижата за въздуха в класната стая е от огромно значение не само за здравето на децата, но и за тяхната концентрация и комфорт.

Инфраструктура

За съжаление, стремежът за постигане на по-добро качество на въздуха във всички образователните институции все още не може да се превърне в реалност. Поради ограничения в  бюджети им, повечето от тези институции имат затруднения с поддържането на добра инфраструктурата. Като се добави и големият брой ученици, интензивните занимания на закрито  в комбинация с недобрата вентилация, проблема с качеството на въздуха в класните стаи става дори по-голям от този в останалите сгради.

Присъственото обучение и COVID-19

Дори да се достигне високо ниво на ваксинация и нисък процент смъртност, новите варианти на коронавирусът продължават на притесняват по-голямата част от населението. С възобновяването на присъственото обучение, противоепидемичните мерки ще бъдат запазени и дори разширени.

Значението на въздухопречиствател Airfree в класната стая

Несъмнено добрата вентилация е ключов фактор за осигуряване на по-добро качество на въздуха в училищата. В допълнение към това, поставянето на въздухопречиствател в класната стая ще елиминира вирусите, бактериите, гъбичките и други микроорганизми и алергени, които са отговорни за причиняването на различни респираторни алергии и астма.

Нашият съвет е да се избере модел, който да е с висока ефективност, безшумен, с ниска консумация на енергия и без поддръжка. Такъв модел е Airfree WM. Серията WM е специално проектирана за затворени обществени пространства с по-голяма квадратура и по-голям поток от хора, което я прави изключително подходяща за училищната среда. Освен че въздухопречиствателите Airfree, поддържат по-доброто качество на въздуха в затворени помещения, те доказано премахват вирусите включително и SARS-COV-2. ( Повече информация може да намерите тук: https://allergy.bg/informacziya/testove/)

Споделете

facebook
pinterest
twitter