Как да подобрим качеството на въздуха в затворени помещения?

Как да подобрим качеството на въздуха в стаята

Всеизвестен факт е, че растения произвеждат кислород. А знаете ли, че някои видове могат да пречистят въздуха в затворени помещения от токсини, микроби и прах?

Определени стайни растения подбрани правилно и поставени на благоприятни места в дома, могат да пречистят въздуха в затвореното помещение, дори и от летливи химични съединения, освобождавани главно от принтери, факс машини, килими, бои, лакове и други. Тъй като имат канцерогенни свойства, тези съединения могат да предизвикат алергия, астма, да раздразнят дихателната система, в някои случай дори да предизвикат и други заболявания.
Освен че са сравнително евтина алтернатива, растенията регулират влажността и намаляват шума в помещението. Някои проучванията доказват, че растения на работното място и в офиса, могат да намалят до 60% отсъствията на служителите по здравословни причини.

Примери на химични съединения, които растенията могат да филтрират са:

 • Бензен, толуол, ксилен – използват се в разтворители и са отговорни за замърсяването на околната среда. Предполага се че имат канцерогенни свойства.
 • Хексан – произлиза от пластмасови покрития, оказва влияние върху нервната система, като предизвиква умерени симптоми на замаяност и главоболие.
 • Стиренът – използва се при обработката на килими и някои подови материали. Продължителното излагане на високи концентрации, може да предизвика умора, главоболие и замаяност.
 • Формалдехид – Използва се за различни покрития, в бои и обработка на килими. Може да предизвика дразнене на очите, носа и гърлото.
 • Въглероден оксид- Един от основните замърсители на околната среда. При вдишване на високи количества може да доведе до задушаване или смърт.
 • Трихлоретилен – използва се в лепила, смазочни материали, бои, лакове, разредители на боя и някои пестициди. Може да предизвика главоболие, замаяност и сънливост.

Предлагаме ви списък с малка част от растения, които подобряват качеството на въздуха в затворени помещения:

 • Ховея, Кенция (Howea forsterian)
  Как да подобрим качеството на въздуха в затворени помещения? | allergy.bg

Квенцията е вид палмово дърво, което отглеждано в домашни условия, може да достигне до 3 метра. Проучванията показват, че това растение може да намали наличието на химични съединения като бензола, толуен, ксилен и хексан.

 • Феликова палма джудже (Phoenix Roebelenii)
  Как да подобрим качеството на въздуха в затворени помещения? | allergy.bg

Това малко палмово дърво с японски произход, е идеално за отглеждане в саксия и достига до 1.5м.Палмата джудже, може да намали наличието на формалдехид и толуен във въздуха на затвореното помещение.

 • Арека-бамбук (Dypsis lutescens)
  Как да подобрим качеството на въздуха в затворени помещения? | allergy.bg

Този вид палма е малко по-капризна за отглеждане в дома, тя се нуждае от директна слънчева светлина. Арека може да намали наличието на ацетон, формалдехид и толуол в стаята.

 • Зелена лилия (Chlorophytum comosum)
  Как да подобрим качеството на въздуха в затворени помещения? | allergy.bg

Това малко и лесно за отглеждане растение е способно да отстрани от въздуха в помещението замърсители като формалдехид, бензен, въглероден оксид и ксилол.

 • Бамбук (Chamaedorea elegans)
  Как да подобрим качеството на въздуха в затворени помещения? | allergy.bg

Средно по размери, то може да намали наличието на химикали, като формалдехид, бензен и трихлоретилен.

 • Гербер (Gerbera jamesonii)

Малко  по размери цвете с прекрасни цветове, то влияе на концентрацията на формалдехид, бензен, и трихлоретилен в помещението.

За допълнителна информация относно токсичността на растенията, моля, проверете в специализираните интернет сайтове и научни изследвания.

Ако вие или някой от вашето семейство страда от алергия е препоръчително преди да поставите стайно растение в дома си, да се консултирате с алерголог.
Собствениците на домашни любимци е желателно да се консултират с ветеринарен лекар преди да поставят растение в дома си.

Въздухопречистватели Airfree  унищожават 99.99% от  микроорганизмите, алергените и органичните миризми във въздуха на затворените помещения.

Свържете се с нас на телефон 0878767642, пишете ни на мейл info@allergy.bg и вижте всички продукти на www.allergy.bg

Последвайте ни във Facebook

Абонирайте се за нашия Youtube канал

Последвайте ни в Instagram

Споделете

facebook
pinterest
twitter