Как да се справим с алергията към козината при домашни любимци на закрито

Как да се справим с алергията към козината при домашни любимци на закрито | allergy.bg

Как да се справим с алергията към козината при домашни любимци на закрито

Като цяло човешкият организъм страда от различни вариации в околната среда като температура, влажност, замърсяване и т.н., и с това може да има кихане, хрема, запушване на носа, кашлица и задух. Това са основните симптоми на алергии и те също приличат на тези на вирусни.
Има няколко утежняващи фактора, които предизвикват алергии, и алергените, присъстващи при животни на поне един от тях. Смята се, че алергичните реакции към животните се проявяват като алергия към козината, но в действителност това не е така. Да, може да изглежда странно, но козината, която пускат котките и кучетата, не носи пряка отговорност за кашлицата и кихането на деца и възрастни. Това, което се случва, не е алергия към козина, а към алергени, произведени от слюнчените, мастните и аналните жлези на животните.
Протеините от слюнка и урина, прикрепени към козината, както и пилингът на епитела, са най-важните алергени. Те се прехвърлят върху косата и кожата на животните, когато се оближат, например. Освен че остават в самото животно, те също са окачени във въздуха за дълги периоди, тъй като са много малки.
По този начин те в крайна сметка се носят с дрехи за училища, офиси, автомобили и дори места, където животното никога не е било. На закрито алергените, присъстващи в козината, могат да се разпространяват във въздуха и да се отлагат върху мебели, възглавници и дрехи.

Домашни любимци:

Изследванията изчисляват, че 25% до 65% от децата с астма са чувствителни към котки и кучета. В повечето домове те са най-често срещаните домашни любимци, но други животни като пор, заек, хамстер и морско свинче също могат да причинят алергии. В случая с котките например има данни, че дори в среди, чиито животни са били премахнати преди много месеци и дори в среди, в които никога не са били, са регистрирани високи концентрации на алергени от тези животни.

Най-честите алергични прояви са:
• сърбеж
• кихане
• обрив
• Запушване на носа

За астматиците те са кашлица, хрипове и умора. Когато вземете животни в скута си или ги погалите и сложите ръце на лицето си, в очите ви също може да има реакция да се подуят или да се зачервят. Понякога обикновено облизване на животното може да предизвика алергични реакции.
Основното действие, което трябва да се предприеме – е да не се оставя животното винаги вътре в жилището . Ако не е възможно той да бъде на открито, като задни дворове, например за тези, които живеят в апартамент, съветът е да се ограничат пространствата за циркулация , като не им се позволява достъп до маси, легла и дивани – места, където вие и вашето семейство обикновено остава по-дълго.

Други важни мерки:

Редовното къпане е друга важна мярка, която помага да се намали количеството на алергените, отделяни от животните. Залагането на пречиствател на въздуха все още е изход, който може да донесе повече комфорт чрез качеството на въздуха. Можете да разгледате нашите въздухопречистватели- тук. И, разбира се, не забравяйте да поддържате къщата чиста. Средата с висока концентрация на акари, гъбички и бактерии са вредни за здравето и могат да увеличат възможността за алергия за тези, които вече имат домашни любимци. Това се случва, защото, както вече казахме, ние не сме алергични към козината, а към добавените към козина алергени, които се произвеждат от самото животно или присъстват в околната среда, като гъбички, бактерии и акари.
Ако детето ви има проблеми с дишането и все още не знаете защо, посетете лекар и се изследвайте, за да потвърдите, че симптомите са резултат от животни или други фактори на околната среда.

Споделете

facebook
pinterest
twitter