Как да защитите дрехите си от мухъл?

Как да защитите дрехите си от мухъл?

Когато прозорците и вратите са затворени, факт че високата влажност на въздуха в дома създава мухъл и плесен. Това са гъбички, които имат пряка връзка с респираторни алергии, също тала са отговорни за „изненади“, които могат да се появят в нашите килери и по дрехите ни. 

Често е много неприятно, когато отварим гардероба си и извадим дрехи с петно или мирис на мухъл.  Когато това се случи, трябва да изберем нов костюм и ако имаме алергии към мухъл, това може би да предизвика алергична реакция като кихане. 

Има ли начини да защитим себе си и дрехите си от тези нежелани алергени?  Да, и по-долу са стъпките, които можете да предприемете:

 

Чисти и дарени

Направете цялостно почистване на гардероба си и дарете предмети и дрехи, които не сте носили от дълго време. По дрехите, които не се носят и не са измити достатъчно, могат да растат плесени и от своя страна, да засегнат други дрехи в гардероба ви.

Преди даряването, проверете състоянието на дрехата. Ако дрехите са със стари петна, които не могат да бъдат отстранени изцяло в прането или чрез химическо чистене, може би би било идеално да се изхвърли изцяло.

 

Пространство за дишане

Сега, когато сте направили място в гардероба си, трябва да подобрите вентилацията, за да има повече чист въздух около дрехите.  Ако продължите да виждате мухъл или усещате мирис, трябва да разберете дали има някакви основни проблеми.  Има ли влажни места в гардероба?  Ако е така, ремонт и почистване, преди да поставите вашите дрехи обратно . 

Ако няма, тогава проблемът вероятно се дължи на влажността във въздух. Можете да помогнете да се спре чрез поставяне на малки отворени бутилки от чист сок от лайм стратегически в гардероба си.

 

Спрете миризмата и растежа на мухъл върху вашите дрехи!

Отделете дрехите си според инструкциите на етикета за прането. Дрехи, които се предлагат за химическо чистене, също трябва да бъдат премахнати.  След като завършите, процедирайте по следния начин: 

Бялото облекло може да се изпани с разтвор от 1 чаша белина до 1 чаша вода. Белина също може да отслаби влакната на дрехите, така че втори вариант е да се измият дрехите с перилен препарат, който освобождава водороден прекис (дефиниран от някои марки като „окси-действие“).“ 

Цветното пране може да бъде изпрано с помощта белина, заедно с обикновения им перилен препарат. Моля, проверете опаковката на продукта, който е безопасен за цветното пране, за да се уверите, че е подходящ. Изперете дрехите при подходяща температура според етикета. 

След като всички дрехи са измити и изсушени, процедирате както следва:

  • Често носени дрехи: поставете в лесно достъпни места, но редовно проверявайте за признаци на мухъл и ги почиствайте или ги почистете правилно предварително. 
  • Дрехи, които използвате само от време на време: Съхранявайте ги в торби или опаковки, които позволят на чистия въздух да преминава свободно и че не се събира влага вътре. 
  • Дрехи, които рядко носите: измийте ги и ги опаковайте във вакуум запечатана опаковка. Отстраняването на въздуха забранява растежа на плесен и други нежелани  микроорганизми. Предметите, съхранявани по този начин, позволяват артикулите да бъдат разопаковани и носени по-късно, без да е необходимо да се премиват. 

Напълно унищожи мухъл миризми, пречиства въздуха!

Изчислено е, че 21% от всички пристъпи на астма  са свързани с влага и плесен, общо за милиони случаи годишно и е факт, че животът в плесенни жилища работи като „задействане“ за алергични реакции, както при възрастни, така и при деца,  децата  предразположени от генетична тенденция.

По този начин, за да се контролира наличието на тези гъбички във вашия дом, сред други микроорганизми, е от съществено значение да се инвестира в пречиствателна въздуха, който драстично ще намали количеството на спори, плесени, акари алергени, гъбички, бактерии и въздушни вируси, предотвратяване и облекчаване на астматични атаки и алергии, които по това време на годината се усилват от настинки и грип.

Споделете

facebook
pinterest
twitter