Каква е връзката между хранителни и алергични кризи?

Хранителни и алергични кризи

 Хранителни и алергични кризи

Всичко, което ядем, има въздействие върху тялото ни, както за благосъстоянието, така и за риска от здравословни проблеми. В тази статия първо ще разгледаме какви мерки могат да помогнат за намаляване на честотата на алергични атаки в храната.

Ние сме това, което ядем! Тази фраза, една от най-споменаваните в книгите за диетичните диети и хранителните сесии.

Значението на здравословното хранене

Факт е, че всичко, което ядем, има ефект върху тялото. Ако подберем добре храните си, те ни помагат да имаме по-добър, щастлив и по-дълъг живот. От друга страна, ако се спрем на продукти с ниска хранителна стойност и ултра – преработени, ние отваряме вратата към различни заболявания, с чувство на обезсърчение и неразположение. 

Здравословната диета ще помогне както за правилното развитие и растеж на децата, така и за намаляване на риска при възрастни от хронични заболявания като затлъстяване, сърдечни проблеми, диабет тип 2 и някои видове рак. И колкото по-скоро здравословните навици са част от живота ни, толкова по-добре. Например децата, които са кърмени, ще бъдат по-добре защитени срещу респираторни инфекции, астма и дори синдром на внезапна детска смърт (SIDS).

Но ако хроничните заболявания са ясно повлияни от нашата диета и ежедневните навици, в случай на алергии асоциацията е по-субективна. Няма пряка връзка между консумацията на храна и незабавното излекуване или облекчаване на алергиите, не на последно място, защото освен факторите на околната среда, генетиката също има голямо влияние върху този проблем.

Но няма ли храни, които да помогнат за справяне с алергиите?

Да, има. Важно е обаче да запомните, че ефектите от балансираната и питателна диета не са незабавни, а се събират с течение на времето и с поддържането на грижи за храната.

И въпреки ,че обикновено е малко вероятно храната поотделно да предлага специфична защита, трябва да се има предвид, че някои режими на хранене могат да помогнат. 

Въпреки това, някои изследвания показват, че някои храни имат свойства, които помагат на тялото да се бори по-добре с алергичните атаки. Такъв е случаят с тези, които имат витамин D, посочен в тези проучвания, че имат по-ниска концентрация при хора с астма и алергии. Важно е да проверите и поддържате адекватно ниво на този витамин, което също може да бъде от полза за облекчаване / намаляване на астмата и дихателните симптоми.

Витамин D може да се получи главно чрез ежедневно излагане на слънце (поне 10 до 15 минути), но също и чрез консумация на мляко, зърнени храни и тлъсти риби, като риба тон, сьомга, сардини и херинга, наред с други.

Храните, които съдържат антиоксиданти, са свързани с витамини С, Е и флавоноиди, които се съдържат в плодовете и зеленчуците.

Тези храни имат и противовъзпалителен ефект, така че като ги налагате в диетата си, те могат с течение на времето да облекчат симптомите или дори да предотвратят пристъпите на астма. Омега 3, присъстваща в рибата и други храни, също има този вид противовъзпалително действие. Трябва да се отбележи, че някои храни могат да имат специфични предимства, както в случая с броколи, които са посочени като спомагащи за намаляване на възпалението на носа.

Относно средиземноморската диета …

Някои от споменатите по-горе храни – като зеленчуци, плодове, риба и зърнени храни – са част от така наречената средиземноморска диета.

Изследвано е много за тази диета, тъй като страните, които я използват, изглежда имат по-ниско разпространение на алергии. Приложението му в проучвания с деца обаче показва, че е имало много по-малък шанс те да проявят симптоми на алергичен ринит.

Трябва да се отбележи, че при алергии и астматични пристъпи положителното въздействие на храните в тази диета, както и хранителните вещества, споменати по-горе, се споменава в медицински изследвания. Въпреки това, тъй като науката непрекъснато се развива, няма сигурност, а само насоки, които можем да следваме.

При наличие на хранителна алергия какво да правя?

При наличие на хранителни алергии са необходими допълнителни грижи, тъй като те могат да причинят всичко – от екзема до сериозен риск за живота. Следователно, в случай на този вид алергия,  ще е необходимо да избягвате алергенни храни във вашата диета.

От друга страна, много хора предпазват умишлено бебета и малки деца като   избягват някои храни, за да  предотвратят развитието на тези алергии. 

Все повече и повече проучвания показват, че ограничението за тях на потенциално алергенни храни в началото на твърдата храна, като цяло, не би помогнало за предотвратяването на хранителна алергия и дори може да го благоприятства.

В обобщение се препоръчва децата да опитат по една храна, в подходяща за възрастта форма и текстура, така че всички реакции, включително алергични реакции, да бъдат лесно разпознаваеми . И, ако е възможно, идеалното е да изчакате между 3 и 5 дни между всяка нова храна.

Що се отнася до най-често срещаните алергенни храни това са : мляко, яйца, риба, морски дарове, ядки, фъстъци, пшеница и соя.

Забележка!

Медицинската консултация е от съществено значение за изчистване на всякакви съмнения, особено ако има фамилна анамнеза за хранителна алергия. Педиатърът на детето и / или алергологът ще посочи най-добрите възможности.

Има ли други полезни храни?

В наши дни науката все още работи за намиране на отговори за прякото или косвеното влияние на храната при профилактиката на алергиите или за облекчаване на симптомите.

Например в случая с мед … 

Изследване  за възможните бактерицидни, антивирусни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства на тази храна и някои изследвания са обещаващи, показващи например облекчаването на дерматита и кашлицата. 

Но бъдете внимателни: трябва да се дава само на деца над годината, при умерена консумация, тъй като е много калоричен.

Освен това много изследвания подкрепят идеята, че пробиотичните храни (богати на живи микроорганизми), като ферментирало мляко и кисело мляко, биха могли да имат благоприятно влияние върху организма. Същото е и с пробиотиците (които помагат за поддържането на чревните микроорганизми), като мляко, банани, лук, артишок и зърнени храни.

***

И сега, след като вече знаете какви храни могат да помогнат в областта на алергичните кризи, за поддържане на здравословна и балансирана диета, може да помислим и за въздуха ,който дишаме в затворени пространства – офис , дом , училище……От съществено значение е въздухът наред с пречистената вода , здравословната храна и здравословният начин на живот.

На пазара се предлагат различни по рода си уреди за пречистване на въздуха . Един от най-търсените е  въздухопречиствател AIRFREE. Те са предпочитани защото не изискват подмяна на филтри или други консумативи , напълно безшумни и гарантират до 99% унищожаване .

За допълнителна информация може да посетите нашият сайт  www.allergy.bg

Споделете

facebook
pinterest
twitter