Какво е общото между влажността на въздуха и здравето?

Какво е общото между влажността на въздуха и вашето здраве?

Сред толкова много различни реалности, в момента , има глобален консенсус: всички хора искат да останат здрави и защитени. За това мнозина повишиха вниманието си към влажността на въздуха вътрешните пространства, където прекарваме по-голямата част от дните си, особено по това време. Мярка, която може да допринесе за подобряване на здравето, е поддържането на добро качество в закрити помещения.
За да се поддържа качеството на въздуха, е необходимо да се установи идеалната влажност в помещението. Правилното ниво обаче е сложен въпрос. Препоръката е въздухът никога да не е прекалено сух или прекалено влажен, запазвайки правилното функциониране на нашето тяло. Според Световната здравна организация (СЗО) идеалната относителна влажност на въздуха за човешкото тяло е между 40% и 70%.

Влажността на въздуха

Високата влажност спомага за растежа на гъбичките, размножаването на акари и отделянето на някои химични съединения, вредни за здравето. Растежът на плесен (гъбички) и акари са вредни за здравето, особено за алергични хора , или тези с респираторно заболяване.
Сух въздух:
Ниските нива могат да причинят дразнене на очите, запушване и сухота в носа.
При екстремни нива, под 30% на влажността на въздуха, кожата може да стане много суха, причинявайки сърбеж и напукване, в допълнение към влошаващи състояния като псориазис.

Как да контролираме влажността на въздуха в дома?

Значително ниската или високата влажност засяга всички, но както при повечето заболявания, възрастните хора са по-чувствителни към тези промени, които включват и температурни промени. Ето защо е важно, когато е възможно, да се вземат мерки за контрол на температурата и влажността на въздуха вътре в дома.

За най-сухите дни от годината:
Много хора избират въздушен овлажнител. В идеалния случай тези устройства ще поддържат влажност близо до 50%.
Повтарящата се вентилация през отвора на прозорците, особено след готвене на храна или след къпане, може да помогне за контролиране на влажността на въздуха на закрито. Ако обаче няма отвори , използвайте аспиратори на места като кухни и бани. Не оставяйте чадъри, обувки или мокри палта на закрито , оставете да изсъхнат на въздух. Ако температурата позволява, също избягвайте използването на климатик, тъй като това увеличава риска от инфекции и изсушава носната лигавица. В случай на проникване на вода в която и да е стая на къщата, тя трябва да бъде почистена в рамките на максимум 48 часа, за да се избегне образуването на мухъл.
И накрая, най-ценният съвет:
Поддържайте къщата чиста и свежа. Наслаждавайте се и също се грижете за вашата хидратация, пиейки много вода, особено в най-сухите и горещи дни. Здравословната среда помага за контрол на вашите респираторни заболявания и алергии, както и тези на членовете на вашето семейство. Осигурете им чист въздух по естествен начин и у дома!

Вижте пречиствателите за въздух Airfree на www.allergy.bg

Споделете

facebook
pinterest
twitter