Какво е озонът? Токсичен ли е? Къде се използва?

Какво е озонът? Токсичен ли е? Къде се използва? | allergy.bg

Какво е озонът?

  • Озонът е газ, съставен от три кислородни атома;
  • Той се намира, както в горната част на земната атмосфера, така и на нивото на земната повърхност;

Дали озонът е вреден за здравето на човека или не, зависи от това къде се намира той.

Озонът в горните слоеве на атмосферата се среща естествено, където образува слой, който ни предпазва от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Когато озонът се намира в най-ниския слой на атмосферата, той се превръща в една от основните причини за замърсяването на големите градове. Този озон се образува, когато замърсителите, отделяни от автомобили, химически заводи и други източници, реагират химически в присъствието на слънчевата светлина.

Токсичен ли е озонът? Какви са последствията от него?

Озонът е токсичен за всички живи същества, включително и за хората.

Има установени стандарти за съдържание на озон в околната среда и помещенията. Основната вреда на озона върху човека и животните е, че има неблагоприятен ефект върху лигавиците, в това число и върху белите дробове. Поради тази причина използването на озонатор в домашни условия може да бъде опасно.

Озонът предизвиква агресивно дразнене на дихателната система, причинявайки възпаление на дихателните пътища, което се обостря при високи нива на концентрация. Веднъж изложено на озон, тялото ни се опитва да попречи на навлизането му в белите дробове. Този рефлекс намалява количеството кислород, което вдишваме. Това от своя страна натоварва повече сърцето ни. За хората, които страдат от сърдечно -съдови и/или респираторни заболявания (като астма, бронхит и емфизем) излагането на високи концентрации на озон, може да бъде много опасно за тяхното здраве,  дори и фатално. При здрави хора, относително ниски нива на озон могат да причинят болка в гърдите, кашлица, задух и дразнене в гърлото.

Важно е да знаете!!!

Излагането на висока концентрация на озон ( над нормата от 0.1 mg / кубичен метър), може да предизвика отравяне. Симптомите на озоново отравяне могат да бъдат:

  • задух;
  • замаяност;
  • главоболие;
  • дразнене на лигавиците: зачервяване и сърбеж на очите, дразнене на горните дихателни пътища;
  • болка в гърдите и други.

Действия

В случай, че имате съмнения, че концентрацията на озон е над установените норми и имате един или няколко от гореспоменатите симптоми, веднага трябва да предприемете следните действия:

  • изплакнете лицето си с чиста вода;
  • проветрете помещението, в което се намирате и излезте на чист въздух.
  • наберете 112.

Има ли озон в домовете ни?

Да, има!

Тъй като озонът е един от основните замърсители в околната среда, той лесно може проникне във вашия дом.

Друг източник на озон в домовете  и офисите ни са някои видове електронни устройства – принтери, копирни машини, компютри и някои домакински уреди ( печки, фурни и др. ).

Проучванията установяват, че някои въздухопречистватели предлагани на пазара също произвеждат озон. Поради тази причина ви съветваме винаги да четете независими източници и отзиви, преди да вземете решение какъв въздухопречиствател да поставите в дома или в офиса си.

Когато избирате въздухопречиствател, търсете модели, които не отделят йони, вредни газове и химични елементи и доказано намаляват концентрацията на озон в атмосферата.

Airfree е въздухопречиствател, който не отделя газ или химикали и намалява концентрациите на озон в помещението.

Може ли озонът да е полезен?

Озонът има и полезни приложения.

Основното му приложение е дезинфекцията. Той е силен окислител, което го прави изключително ефективен за унищожаване на микроорганизмите по различните повърхности, пречистване на вода, избелване на хартия и други. Поради тази причина озонът се използва много често за дезинфекция в различни индустрии, както и в медицината.

Споделете

facebook
pinterest
twitter