АСТМА !?

податлив на астма
По данни на американската агенция за превенция и контрол на заболяванията, всяка година близо 300 милиона души в световен мащаб се лекуват или диагностицират с астма.

Астмата е хронично заболяване на дихателните пътища, което се характеризира със спазми в бронхите на белите дробове. Бронхиалните тръби пренасят въздуха от и до белите дробове. Когато пациент с астма получава спазми, това води до затруднено дишане, хрипове, задух и други. Бронхиалните обструкции, които представляват стеснение на бронхите обикновено са резултат от алергична реакция или друга форма на свръхчувствителност на дихателните пътища към различни дразнители. Тези обструкции са периодични и преминават спонтанно или с помощта на медикаменти.

Повечето хора с астма имат и алергични реакции, породени от:

 • Домашен прах, акари
  ● Прашец
  ● Хлебарки
  ● Алергени на домашни любимци
  ● Мухълни спори
  ● Цигарен дим
  ● Някои храни или хранителни добавки
  ● Смог

Астмата е сериозен здравословен проблем, който изисква постоянна грижа и редовни прегледи при специалист. Грижите и прегледите включват:

 • Различни медикаменти и хранителни добавки;
 • Амбулаторни посещения;
 • Редовни медицински прегледи и кръвни изследвания;
 • Функционални изследвания на белите дробове;
 • Рехабилитация.

Контрол и профилактика

Все още не е известено лечение, което напълно да излекува астмата, но с помощта на ефективна терапия, тя може да бъде държана под контрол. Значителна роля за контрола и профилактиката на това заболяване има и самият пациент. Стриктното спазване на лекарските препоръки и редовното вземане на медикаменти, хранителния режим и физическа активност са съществена част от контрола на заболяването.

Целта на профилактиката при пациенти с повишен риск и фамилна обремененост е да предотврати отключването на астма, чрез премахване или ограничаване на рискови фактори, като алергени, замърсен въздух в затворени помещения, студен въздух и други.

Може да прочетете мненията на всички наши клиенти, страдащи от астма в сайта ни www.allergy.bg. За превенция вкъщи и във всички закрити пространства препоръчваме Въздухопречистватели AirFree – естествено решение на проблема с астма и алергии.

Свържете се с нас на телефон 0878767642, пишете ни на мейл info@allergy.bg и вижте всички продукти на www.allergy.bg

Последвайте ни във Facebook

Абонирайте се за нашия Youtube канал

Последвайте ни в Instagram

Споделете

facebook
pinterest
twitter