Кожни алергии: Страдате ли от този проблем през лятото

Кожни алергии: Страдате ли от този проблем през лятото | allergy.bg

Кожни алергии: Страдате ли от този проблем през лятото?

Има такива, които обичат лятото, и такива, които се притесняват за възможни неудобства, които може да донесе най-горещото време на годината, което предстои скоро. Сред опасенията е честотата или влошаването на някои видове кожни алергии, особено атопичен дерматит и копривна треска, много чести през лятото.

Ако човек е алергичен или има алергични деца, алергията може да бъде постоянен, макар и нежелан спътник. Това състояние, при което имунната система реагира необичайно, т.е. по преувеличен начин на външно вещество, изисква грижи и профилактика.

Рискът от развитие на кожни алергии, както и други алергии, също зависи от взаимодействието между генетичната чувствителност и факторите на околната среда.

Летни и кожни алергии. Уртикария

Някои кожни алергии могат да бъдат предизвикани от топлина и пот, като копривна треска, кожни раздразнения, чиято основна характеристика е образуването на изпъкнали, розови, кръгли възвишения, които причиняват сърбеж и парене. В допълнение към температурите (високи или ниски), уртикарията може да бъде следствие от реакции на лекарства, храни или ухапвания от насекоми, наред с други.

Атопичен дерматит

Считан за най-често срещаното хронично възпалително кожно заболяване, атопичният дерматит увеличава обема на заболеваемост с два до три пъти през последните десетилетия в индустриализираните страни. В момента се изчислява, че засяга повече от 20% от децата и 2% до 10% от възрастните.
Атопичният дерматит е хроничен възпалителен процес, чиито симптоми са сърбеж и зачервяване на кожата с воден секрет. През лятото може да се влоши, главно поради излишната пот. И това състояние може да бъде свързано с други атопии, като астма и ринит.

Насекоми

Друг чест спътник през лятото са насекомите, които могат да причинят алергични реакции. Това се дължи на отровата, която отделят – като пчели и оси, или слюнката, получена от ухапванията, както при мухите, комарите и дървениците. По принцип в тези ситуации най-честите симптоми са болка, зачервяване, сърбеж, уртикария, парене и малко подуване в зоната на контакт. Някои хора могат да имат по-тежки и дори летални реакции, ако не бъдат лекувани.

Ако сте на открито, особено в гориста среда, винаги имайте репелент под ръка, за да държите насекомите далеч. Освен това други „съвети“ могат да помогнат да ги държите далеч: избягвайте да носите отворени обувки или да ходите боси по тревата; когато се храните на открито, винаги дръжте храната покрита, особено съдове със сладки напитки; избягвайте използването на сладко миришеща козметика; градинарските услуги трябва да се извършват внимателно и с необходимите предпазни средства (обувки, чорапи и ръкавици).

Контролирайте излагането на слънце

Алергията към слънцето е реакция на имунната система, която смята за странен някакъв компонент на кожата, променен от краля-звезда. Случва се само на някои по-чувствителни хора, тялото активира имунна защита, която води до алергична реакция, с кожни обриви и зачервяване. Понякога могат да се появят и копривна треска и малки мехури. Фотоалергичните обриви са един от видовете алергия към слънцето. Това е реакция, предизвикана от ефекта на слънчевата светлина с присъстващо химично съединение:

Или върху кожата: слънцезащитни продукти, аромати, козметика, антибиотични мехлеми;
Или от прием на лекарства: антибиотици, някои болкоуспокояващи и диуретици за високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност.

Всичко може да се контролира. Ако човек е предвидлив и се храни здравословно, не допуска околната среда да му вреди с мръсни дини прахови частици ежедневно всичко може да бъде в норми. Защото ние сме това с което се храним, дишаме и усещаме.

За да се свържете с нас ползвайте мейл и телефон от сайта ни www.allergy.bg
Тук може да разгледате пречиствателите ни за въздух, които ще ви решат проблемите по естествен начин. Airfree са напълно безшумни и леки, не се подменят филтри и други консумативи. Унищожават всички микроорганизми, вируси и бактерии и ви осигуряват нормална среда за живот у дома и всички затворени помещения!

Споделете

facebook
pinterest
twitter