Неприятните миризми в дома! Как да ги премахнем?

Неприятните миризми в дома! Как да ги премахнем? | allergy.bg

Най- дългоочакваният момент за всички нас е, когато след дълъг и уморителен ден се приберем у дома. Домът е нашата крепост, там ние може да се отпуснем, починем и избягаме от забързаното ежедневие.  Но какво е чувството, когато влизайки вкъщи усетим неприятна, застояла миризма!? В този случай желанието за почивка и отдих, бързо се заменя с неприятното усещане за дискомфорт. Ако тази ситуация ви е позната, предлагаме ви някои мерки, които са решение за проблема с неприятните миризми.

Източници на неприятни миризми … 

Обикновено един от основните източници на неприятни миризми в дома е кухнята. Готвене, застоял боклук, развалена храна и лоша поддръжка на кухненските уредите са само част от носителите на неприятни миризми. Много често те се дължат на начина, по който приготвяме храната: пържене, варене, печене и др.  Пърженето например причинява много неприятна миризма особено ако се приготвят продукти като риба или яйца.

Друг източник на лоша миризма в дома е мухълът. Влагата причинена от течове, лоши уплътнения, кондензация и лоша вентилация, благоприятства растежа на мухъл, плесен и бактерии, които отделят различни вещества, причинявайки неприятната миризма на застоял въздух в дома.

Ефикасен начин за премахване на тези миризми е да се установят и премахнат източниците им, редовно да се почистват съдовете, уредите и повърхностите (особено в кухнята). Едно от най-важните неща за свежият въздух в дома е добрата вентилация. Тя е икономичен и ефективен начин за намаляване на неприветливата миризма и предотвратяване растежа на гъбички в дома.

Битови отпадъци..

Знаете ли, че кошът за отпадъци е един от основните източници на микроорганизми и неприятна миризма? Поради тази причина е препоръчително той да се затваря плътно, да се почиства редовно от остатъци и боклука в него да се изхвърля всекидневно в контейнера за битови отпадъци извън дома.

Предмети които са източник на микроорганизми…

Кухненските гъби за миене на съдове и парцалите за почистване на различни повърхности, трябва да се сменят редовно. Поради порестата им структура и това, че са постоянно влажни, те са източник на неприятна миризма и благоприятна среда за развитие на микроорганизми и мухъл.

СЪВЕТ: Поставете гъбата все още мокра в микровълновата за една минута, това ще помогне за премахването на голяма част от бактериите и гъбичките по нея.

Кухненските кърпи са друг източник на микроорганизми, така че не ги оставяйте мокри или влажни. Перете ги често и ги сушете на открито и проветриво място.

Ако използвате съдомиялна машина, нашият съвет е да изплакнете с вода, всички съдове и кухненски прибори преди да ги поставите в нея. Не дръжте мръсните съдове в съдомиялната до другото хранене, пуснете я веднага след като обяда или вечерята приключи. По този начин ще предотвратите разпространението на микроорганизми и свързаната с тях лоша миризма.

Измивайте храната преди употреба

„Дезинфекцирането“ и измиването на хранителните продукти преди консумация е нещо което учим от деца. Така ние предпазваме здравето си и намаляваме възможността от замърсяване и разпространяване на микроорганизми в дома. Изключение прави суровото месо, като пилешкото и яйцата, чието измиване може да доведе до разпръскване и разпространяване на микроорганизми.

Предварително приготвените ястия трябва да се съхраняват в хладилник и да се консумират възможно най-скоро в рамките на ден или два. Подходящата температура за хладилника е 4,5 ° до 0 ° C, а във фризера приблизително -17,5 ° C.

СЪВЕТ: Редовно проверявайте дали храната в хладилника не се съхранява твърде дълго и дали срокът и на годност не е изтекъл. 

Как да предотвратим появата на мухъл?

Основният начин за предотвратяване появата на мухъл и плесен е премахването на източниците на влага и течове. Незабавното третиране на тези пространства е задължително.

След баните и мокрите помещения, кухните са основен източник на влага. Поради тази причина е препоръчително предметите, повърхностите и шкафовете да се подсушават, избърсват и почистват всекидневно и да не се оставят мокри и влажни. Постоянното проветряване на тези помещения също е задължително. Ако в помещението няма прозорци е желателно  да се използват вентилатори за проветряване. Поддръжката и ремонтът на  водопроводните системи в дома, като мивки, сифони, маркучи и тръби, също трябва да се извършват редовно.

Пречистването на въздуха в кухнята, банята и мокрите помещения …

Друго ефективно решение е използването въздухопречиствател, който може да стои свободно на пода или за по-голямо удобство да се монтира на стената. Така не заема място и е идеален за кухни, бани и мокри помещения. Едни от най-предпочитаните въздухопречистватели за премахване на органични миризми, включително и тези от цигарен дим са Airfree.

Освен, че ефективно премахват неприятните миризми, въздухопречистватели Airfree доказано елиминират до 99.99% от микроорганизмите и алергените във въздуха, като мухълни спори, алергени на домашни любимци, алергени на акари и други. Разполагат със различни модели за стена или свободно стоящи на пода, за различни квадратури спрямо помещението и с опция за многоцветно  осветление туп хромотерапия. Те са изключително икономични, 100% безшумни и работят без филтри.

Премахнете неприятните миризми от своя дом и го превърнете в по-здравословно и безопасно място за вас и вашето семейство с въздухопречистватели Airfree.

Airfree DUO е специално създаден да намалява и елиминира лошата миризма, идваща от органични съединения, включително миризмата на тютюн.

Споделете

facebook
pinterest
twitter