Лоша миризма в кухнята

Лоша миризма в кухнята | allergy.bg

Лоша миризма в кухнята?

При влизането  вкъщи и намирането на чисто и подредено е момент на удовлетворение. Но какво, ако, напротив, се върнете у дома и усетите неприятна миризма, която може да се концентрира в кухнята или да се разпространи навсякъде!? В този случай реакцията ще бъде чисто обезсърчена. И ако това се е случило, знайте някои мерки, които помагат да се реши този проблем с лошата миризма …

Неприятни миризми … 

Като цяло неприятни миризми могат да се появят вътре в кухните в резултат на не изхвърлени отпадъци, развалена храна, някакъв проблем в уредите или дори мръсни прибори. Силната миризма може да бъде свързана и с някои видове храни (като риба, яйца и някои зеленчуци и подправки) или дори с техните форми на приготвяне (пържени в олио и други мазнини).

Възможните течове вътре в дома също благоприятстват растежа на гъбички и бактерии, които могат да отделят различни вещества, които причиняват лоша миризма в затворени помещения.

По този начин един ефективен начин за премахване на лошите миризми в кухнята е да се елиминират самите микроорганизми и да се осигури адекватна поддръжка на средата, благоприятна за растежа им. В допълнение към правилната поддръжка на тези среди, вентилацията може да бъде начин за намаляване на неприятната миризма и предотвратяване на растежа на гъбички.

Внимание обърнете на не изхвърлените отпадъци..

Кошът за отпадъци в кухнята е много голям източник на микроорганизми и миризма. Поради тази причина е най-добре да натрупвате отпадъци по време на готвене и да ги депонирате в контейнер, за предпочитане във външна зона или по-далеч от мястото, където се приготвя храната, като държите отпадъците винаги плътно затворени.

Някои храни причиняват по-неприятна миризма от други, като месо и кори от зрели зеленчуци. Така че изхвърлете тези остатъци възможно най-бързо. Препоръчва се също така контейнерът да се почиства от органични отпадъци и да се рециклира често, като се проверява дали няма остатъци от храна или течност. Но избягвайте да боравите с отпадъците или да миете контейнера директно в кухнята.

Прибори, които са източник на микроорганизми..

На гъбите за миене на съдове трябва да се обърне специално внимание. Те не само могат да миришат лошо, но и в крайна сметка разпръскват бактерии и гъбички. Сменяйте ги често, веднага щом забележите задържане на мръсотия, и ги поддържайте чисти и възможно най-сухи. „Съвет“ е да поставите гъбата все още мокра в микровълновата за една минута, тъй като това ще помогне за премахването на голяма част от бактериите и гъбичките.

Кухненските кърпи са друг източник на микроорганизми, така че не ги оставяйте мокри. Изсушете ги за предпочитане на открито и ги изпирайте често. Ако е възможно, оставете съдовете да изсъхнат с естествена вентилация.

И дори да не ви се иска, за предпочитане е да „прогоните мързела“ и да изплакнете с вода, преди да сложите тигани и други прибори в съдомиялна машина веднага след като ги използвате или дори да ги измиете. По този начин ще предотврати разпространението на микроорганизми и свързаната с тях лоша миризма.

Хранителна хигиена

Преди да обелите храната, я дезинфекцирайте, което също намалява възможността от замърсяване. Изключение правят суровото месо (главно птиче месо) и яйцата, чието измиване може да доведе до разпръскване на микроорганизми на други места – или в храната, както при яйцата.

Вътре в хладилника подходящата температура трябва да бъде 4,5 ° до 0 ° C, а във фризера приблизително -17,5 ° C. Готовите или предварително приготвени ястия трябва да останат в хладилника, докато се консумират (възможно най-скоро). Често проверявайте дали храната не се съхранява твърде дълго и дали срокът на годност не е изтекъл. Това е проста грижа, която помага да се задържат силни миризми.

Как да предотвратим появата на плесени?

Основният начин за предотвратяване появата на плесени е премахването на огнищата на влага. Поради това се препоръчва незабавно да третирате тези пространства, като например среди, засегнати от дъжд или проникване.

На места като кухни, където има по-голямо присъствие на влага, е удобно предметите, повърхностите и шкафовете да се избърсват и почистват по-често и, ако няма прозорци, да се използват вентилатори за проветряване. Поддръжката и ремонтът на водоразпределителните системи, както и маркучите и другото оборудване с вода, също трябва да се извършват редовно.

Важността на пречиствателят на въздух …

Друго решение е използването на пречистватели на въздуха, а именно тези за монтаж на стената, също идеални за бани. Едни от най-предпочитаните въздухопречистватели това са Airfree. Разполагат със различни модели било то за стена или за под , различни квадратури спрямо помещението ,лед осветление многоцветно или без. Предпочитани са, защото са уреди който не изискват никаква поддръжка , не се налага смяна филтри или други консумативи.

Те успяват да намалят лошата миризма, идваща от органични съединения, включително миризмата на тютюн/ Airfree Duo който е капсула от активен въглен /.

За повече информация относно въздухопречиствателите Airfree може да посетите нашия сайт www.allergy.bg

Тези устройства могат да елиминират до 99% от бактериите, гъбичките, вирусите, полените, алергените за домашни любимци и алергените от акари, в допълнение към премахването на други органични замърсители от въздуха, помагайки за борба с лошите миризми в кухнята. Във времена на социална откъснатост, когато много от нас прекарват повече часове от деня у дома  струва си да се погрижим домът ни да е безопасно, приятно и чисто пространство!

Споделете

facebook
pinterest
twitter