Миризма на мухъл и плесен? Отървете домът си от източника!

Миризма на мухъл и плесен? Отървете домът си от източника! | allergy.bg

Възможно ли е да се борим срещу образуването на мухъл и плесен, и да елиминираме тяхната миризма?

Образуването на мухъл и плесен в дома е не само нежелателно, но и опасно. Типичната миризма е  особено неприятна. За съжаление този вид гъбички се срещат в почти във всеки дом и най-често в кухнята и банята.

Какво представляват  мухъл и плесен и на какво се дължи тяхната миризма?

Мухълът е вид гъба, който според своите характеристики не може да бъде причислен към флората и фауната. Той расте под формата на нишковидни клетки наречени фиги. Плесента е специфичен вид мухъл. Чрез спорите, които изпускат за да се размножават, те се разпространяват по въздуха и навлизат в домовете ни през вратите и прозорците. Когато попаднат в благоприятна за тях влажна и топла среда, те започват да се развиват и за кратко време броят им може да надхвърли  250 000 на куб. метър.

Много е вероятно този вид гъбички  да се срещнат по предмети съхранявани за дълго време, в лошо проветрени, влажни помещения. Мухълните спори или наричани още мицели може да съдържат токсини и да изпускат неприятна миризма причинена от развиващите се колонии. Тези колонии отстрани изглеждат като вих прах или фин памук и са с различни цветове; жълт, розов, бял, зелен, кафяв или черен.

Опасен ли е мухълът?

В допълнение към неприветливия външен вид и неприятната миризма, която изпускат в помещението, този вид гъбички могат да представляват сериозна заплаха за здравето на човека. Някои от тях са алергичните реакции свързани с дихателната система, влошаването на симптомите свързани със заболявания, като астма, ринит, конюнктивит, уртикария и атопичен дерматит.

При наличието на мухъл и плесен в домове където живеят възрастни хора или хора с отслабена имунна система е необходима спешна реакция, защото някои инфекции могат да бъдат много опасни, особено тези причинени от гъбичките Aspergillus spp. (аспергилоза), които обикновено засягат белите дробове.

Как да се отървете от мухъла, плесента и тяхната миризма?

Фактори като лоша вентилация и недостатъчна слънчева светлина, благоприятна температура и влажност спомагат за разпространението на мухъла. Това прави мазетата, баните, кухните и мокрите помещения най-благоприятни за развитието на тези гъбички. Най-добрият начин да се отървете от мухъла е да идентифицирате местата и факторите, които благоприятстват за неговото развитие и да ги отстраните, например като: липса на вентилация, течове и др.

На места като бани, кухни и мокри помещения, повърхностите и предметите трябва да се подсушават и почистват редовно. При липса на прозорци в помещението се погрижете за вентилацията му. Поддръжката и ремонтът на водоразпределителните системи в дома трябва да се извършват постоянно. Много е важно да поддържате всички части на къщата проветриви, отваряйки прозорци и врати (за създаване на течение), включително в килери и гаражи.

Поддържайте домът си чист и проветрен по всяко време на годината.

Нека заедно се погрижим за домът ви. Поставете въздухопречиствател Airfree и решете проблемите си сега! Разгледайте всички модели тук:  https://allergy.bg/vazduhoprechistvateli-airfree/sravni-produktite/

Споделете

facebook
pinterest
twitter