Mитовете и истини за респираторните алергии

Mитовете и истини за респираторните алергии

За респираторните алергии се разпространява много и различна информация от хора, страдащи от подобен вид алергии, от потребители в социалните мрежи и от хора от медицинската общност.

Въпреки това, информацията е доста противоречива като дори в акaдемичният свят възникват много спорове.Затова решихме да поговорим за тези въпроси, за да не правим грешката на неправилното тълкуване.
Например, някои лекари казват, че отглеждането на бебе в чиста и поддържана среда ще го защити от бъдещи заболявания. Други пък са на мнение, че отглеждането на бебе в не чак толкова защитена среда и излагане на определени алергени ще го направи калено и защитено към тях в бъдеще.
Също така е много важно да запомним, че не всички мерки, които предприемаме са научно доказани. Винаги е по-добре да се обърнем към лекар със специфично обучение за лечение на алергии (алерголог)

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Ето пет от често задаваните въпроси, както от медицинската общност така и от широката общественост и техните отговори:

1) Излагането на детето на замърсен въздух по време на детството повишава ли риска от респираторна алергия?

Това е може би един от най-противоречивите въпроси. Няма научни доказателства, които да отговорят окончателно на този въпрос. Според последните проучвания обаче, излагането на деца на прах в извънградските райони може да намали риска от развитие на респираторни алергии в бъдеще.

Внимание: Това не се отнася за мръсният въздух  в големите градове. Ако детето вече е алергично, най-добре е да го държите на страни от алергени, към които е известно, че е чувствително.

2) Алергичен ли съм към козината на домашни любимци?

Нe. Със сигурност не сте алергични към козината на котка или куче, които са сред най-предпочитаните домашни любимци. Алергените на домашните любимци идват от жлези, разпръснати по тялото на животното (присъстващи в слюнката и на други места), а не от козината на животното.

3) Всеки път, когато срещна котка, започвам да кихам. Мога ли да имам домашен любимец?

Всеки домашен любимец има свой собствен алерген. По този начин решението ще бъде да посетите лекар алерголог, за да може той да направи тестове и да провери към кои животни сте алергични.

4) Аз съм астматик и не спортувам. Това добро решение ли е?

Отговорът е не! Трябва да се насърчава практикуването на спорт сред астматиците, включително децата. Спортът ще помогне за увеличаване на функцията на белите дробове. Необходимо е обаче да се консултирате със специалист, който ще посочи най-добрите практики за всеки отделен случай.

5) Алергичен съм към яйца. Може ли да се ваксинирам?

Да, можете. Количествата яйчни алергени, налични във ваксината са много ниски и проучванията показват, че те не са в състояние да предизвикат алергични реакции.

Споделете

facebook
pinterest
twitter