Скритата страна на „сладкия дом“!

Скритата страна на „сладкия дом“!

Може да изглежда трудно да се повярва, но е вярно. Въздухът в помещенията може да бъде до 100 пъти по-замърсен от въздуха, който дишаме навън!

 

Според Световната здравна организация въздухът в помещенията е до 100 пъти по-замърсен от външния въздух. Този факт допринася много за хората, развиващи определени респираторни алергии, като се има предвид, че според статистиката ние прекарваме 90% от времето си на закрито, особено в домовете си!
Всеки ден въздухът във вътрешните пространства на домовете е замърсен, започвайки от собствените му обитатели, от дишането до дейности като готвене, къпане, пушене …
И така, какви врагове живеят в домовете ни? Ще ви разкажем, за да сте спокойни и да предвидите преди да дойде бебето вкъщи!
Повечето замърсители, отделяни във въздуха, идват от акари, бактерии, гъбички и домашни любимци.
Много химически замърсители и частици също идват от самата къща, както и от вашите мебели, килими, бои, перилни препарати, принтери, факс машина и дори горелки на дървени въглища (камини и определени печки).
Също така, хората често използват климатици, които не водят до обновяване на въздуха или проветряват околната среда, което води до висока концентрация на замърсители в жилището. За съжаление замърсеният въздух остава застоял на закрито, освен ако
не се опитва да го филтрира.
Всичко това може да генерира нездравословен и пристрастяващ въздух, който натрупва акари, вируси, бактерии, както и влага и вредни химикали като CO2.Излишната влага е причина за лоши миризми, конденз и образуване на плесени. А вентилацията, която се осигурява правилно и редовно, което е важно да се направи, не винаги разрешава проблема в неговата цялост.Замърсителите могат непрекъснато да проникват в дома ни, ако се отворят прозорци, особено по време на пикови изхвърляния на гъбични спори, поленови зърна или дори часове интензивен трафик.
Концентрация срещу податливост
Качеството на въздуха в помещенията става предмет на все по-голямо проучване поради промените в архитектурата и поведението, започнали през 20 век.
Гъбите и бактериите са важни биологични замърсители, присъстващи във вътрешните пространства, които водят не само до инфекциозни, но и възпалителни и токсични реакции.
Концентрацията на тези замърсители, както и чувствителността на индивидите, ще определят интензивността на генерирания ефект. Но по общ начин можем да страдаме у дома от същите злини, свързани със Синдрома на болните сгради, без да сме наясно с това.
А неподходящата вътрешна среда може да причини дихателни проблеми, сухота в гърлото, дразнене на очите, главоболие, алергии, нарушения на концентрацията, липса на енергия, сънливост и още …
Ето и някой съвета за подобряване на качеството на въздуха във вашия дом:
• Когато почиствате къщата, никога не използвайте метли , за да предотвратите изхвърлянето на прах във въздуха.
• Не оправяйте леглото веднага щом станете! Оставете го да се проветри за известно време, за да разсее влагата, която помага за предотвратяване на прахови акари.
• Измиването на спалното бельо при температура от 60º също помага за премахване на акарите.
• Поправете течовете и проникванията в рамките на максимум 48 часа, за да избегнете монтажа на матрицата .
• Вентилирайте основно кухни, бани и перални.
• Избягвайте натрупването на отпадъци на закрито, може да намали до 7 пъти количеството бактерии в дома!
• Свалянето на обувки на входа на къщата също намалява количеството бактерии в домашния прах.
• За да намалите мухъл и прах , части от вакуумна опаковка, които ще се използват само през зимата.
• Почистете петната от плесен с разтвори на водороден прекис.
• Извършвайте периодична поддръжка на климатик, овлажнители и влагоуловители.
• Поставете пречиствател на въздух Airfree поне в спалните и бебешката стая!

Разгледайте и изберете на www.allergy.bg

www.allergy.bg

Споделете

facebook
pinterest
twitter