Пасивното пушене и рисковете които крие

Пасивното пушене

Пасивното пушене далеч не е толкова безобидно, за колкото мнозина го считат.

Тютюневият дим винаги е бил неприятен за непушачите тъй като има неприятната миризма, задушлив характер и дразни носа и очите. От години специалистите доказват, че пасивното пушене може да бъде много опасно. Макар че рискът при непушачите е по-малък от този при пушачите, в резултат на пасивното пушене могат да настъпят редица болестни нарушения включително онкологични, сърдечносъдови, респираторни заболявания, мозъчен инсулт, астма и др.

Какво е пасивното пушене?

Пасивните пушачи са изложени на два вида дим – единият идва от цигарата, а другият е издишаният от пушача. Тютюневият дим съдържа над 7 000 химикала, сред които стотици са токсични. Колкото по-малко е помещението и колкото повече пушачи има в него, толкова по-опасна е средата на пасивното тютюнопушене.

Въздействието на пасивното тютюнопушене върху здравето на децатаМалките деца са подложени на особено висок риск в затворени помещения и ограничени пространства. За тях пасивното пушене е пагубно, защото имунитета и дихателната система все още се развиват. Онези деца, които редовно са излагани на цигарен дим, често се оплакват от инфекции на дихателната им система – пневмонии, бронхити и бронхиолити, астматични пристъпи, ушни инфекции и др.
Вторичният тютюнев дим също носи много рискове и за здравето на неродените бебета. Той може да бъде причина за настъпването на усложнения при развитието на дихателните органи на бебето. Бебетата, родени от майки, които са били изложени на пасивно пушене, могат да имат затруднено дишане, по-висок риск от развитието на астма, намалена функция на белите дробове, пневмония и бронхит, проблеми със синусите, които могат да увредят средното ухо и др.

Въздействие на пасивното тютютнопушене върху здравето на възрастните
Цигареният дим е причина за редица здравословни проблеми у възрастни, които никога не са пушили, възникващи при престой в задимено помещение: кашлица, замаяност, главоболие, дихателни нарушения, дразнене на очите и гърлото, гадене, ускорен пулс. Пасивното пушене носи по-висок риск за хора, страдащи от астма, сенна хрема, бронхит, белодробен емфизем, сърдечни заболявания.
Пасивното пушене представлява опасност и на работните места. Токсичните и канцерогенните вещества се разпространяват бързо из офиси, хотели, заведения и други работни места в затворени помещения.

За съжаление пасивното пушене зависи от поведението на другите хора (най-често членове на семейството), а не от личен избор. Особено отрицателно е въздействието на тютюневият дим в затворени пространства.

Споделете

facebook
pinterest
twitter