Посещавайте вашият зъболекар, дори и по време на пандемията!

Посещавайте вашият зъболекар, дори и по време на пандемията! | allergy.bg

Регулярните посещения при зъболекар са много важни за постигане и поддържане на здрава и красива усмивка! Това е рутина, която трябва да се изгради още от ранна детска възраст.

Усмивката е първото нещо, което хората забелязват. Тя предразполага останалите и е пръв помощник за нови запознанства и социализация. Затова много често хората с лошо състояние на зъбите, прикриват своята усмивка и дори я избягват, поради своето притеснение да покажат зъбите си.

Редовните посещения при зъболекар, особено от ранна детска възраст, ще поддържат зъбите Ви здрави и ще предотвратят подобни ситуации.

Почти 100% от населението на земята, страда от кариес или пародонтална болест. Ако се хване навреме, кариесът лесно може да се излекува от зъболекар. Това дали дадено състояние на зъбите (орално заболяване), ще бъде хванато навреме или не, зависи от редовните профилактични прегледи при зъболекар.

Пародонталното заболяване е заболяване на венците и се среща по-често при възрастните пациенти. Към него спадат гингивит – леката му форма, пародонтит и пародонтоза. То е сред най-често срещаните орални заболявания при възрастните и водеща причина за загуба на зъб.  Някои от причините за това заболяване са лоша хигиена на зъбите и устната кухина, тютюнопушене и други. Ако не се лекува освен до загуба на зъби, то може да доведе и до белодробни и сърдечни заболявания.

Независимо какъв е проблемът с оралното ви здраве, едно нещо е сигурно: започнете лечението възможно най-скоро! Това ще е по-лесно и по-икономично.

Как да поддържаме добра хигиена на устната кухина?

Всекидневната грижа за зъбите е от съществено значение за тяхното здраве! Здравословното хранене, цялостна хигиена на устната кухина и редовното миене на зъбите след хранене, два пъти дневно, ще Ви помогне да поддържате оралното си здраве. Редовните профилактични прегледи при зъболекар, поне веднъж годишно също играят основна роля за това.

Грижа за устната хигиена във всички възрасти

Значението на устната хигиена започва от появата на новороденото, още преди поникването на първите зъби. При бебетата трябва да се използва марля или палец за почистване на венците. Четката и пастата за зъби се използва след поникването на първите зъби. Стоматолозите препоръчват в този период  да се започне и използването на конец за зъби.

При възрастните хора и хората със системни патологии е необходимо да се удвои грижата за устната хигиена, включително и тази на зъбните протези.

Безопасно ли е посещението при зъболекар по време на пандемия?

През последните две години, много хора са спрели да посещават стоматологичните кабинети, поради различни причини, свързани с разпространяването на COVID-19. Всъщност има няколко неща в зъболекарския кабинет, които при лоша хигиена, разпространяват микроорганизми. Това са водата, кръвта, слюнката и остатъците от зъбни структури. Биоаерозолите (частици във въздуха на течни или летливи съединения, които съдържат живи организми или са били освободени от живи организми) отделяни от тези остатъци, могат да се отлагат на различни повърхности в кабинета, което  може да доведе до по-висок риск за пациентите, персонала и зъболекарите. Ето защо е много важно да проверите дали в кабинета се предприемат всички превантивни мерки за предотвратяване на различни зарази. Също така, ако не се налага, избягвайте да посещавате стоматолог, когато има висока заболеваемост и в пиковите часове.

Въздухопречистватели Airfree в зъболекарския кабинет

Несъмнено добрата вентилация е от изключителна важност за добро качество на въздуха в зъболекарския кабинет. Поставянето на въздухопречиствател в кабинета, представлява една допълнителна мярка за поддържане на по-безопасна и здравословна среда за пациенти, доктори и друг персонал. Въздухопречистватели Airfree доказано унищожават до 99.99% от микроорганизмите и алергените във въздуха в затворени помещения.

Избере модел, който да е с висока ефективност, безшумен, с ниска консумация на енергия и без поддръжка. Освен че въздухопречиствателите Airfree, поддържат по-доброто качество на въздуха в затворени помещения, те доказано премахват вирусите включително и SARS-COV-2. ( Повече информация може да намерите тук: https://allergy.bg/informacziya/testove/)

Споделете

facebook
pinterest
twitter