Прахосмукачката – верен помощник вкъщи и офиса или резервоар пълен с бактерии?

Прахосмукачката - верен помощник вкъщи и офиса или резервоар пълен с бактерии? | allergy.bg

Прахосмукачката – верен помощник вкъщи и офиса или резервоар пълен с бактерии?

Над 100 години прахосмукачката е верен спътник в домашното почистване … Истински помощник в ежедневието, който хигиенизира различни пространства в дома … Но внимавайте: има ситуации, в които този уред не е най-подходящ и не може да се използва.

Как работят прахосмукачките

Като цяло функцията на прахосмукачките е именно чрез засмукване да премахва праха и мръсотията от подове, мебели, килими. Повечето модели работят с вентилатор (прикрепен към мотор), който създава частичен вакуум, принуждавайки засмукването на мръсотия близо до вакуумната дюза до място за задържане. Това място може да бъде както външно, така и вътрешно и може да бъде еднократно като торбичка за пълнене или трайно, като неподвижен контейнер.
По този начин използването на прахосмукачки за редовно отстраняване на мръсотията е начин да се избегне лошото качество на въздуха и влошаването на симптомите при алергични и астматични хора.

Трябва обаче да се отбележи, че прахосмукачката може да причини освобождаването на частици и алергени във въздуха. Ако засмуканата мръсотия не бъде изхвърлена правилно след използване на устройството, все още съществува вероятността тя да се превърне в резервоар за бактерии, които да ги запазят жизнеспособни в рамките на период до два месеца или да ги разпръснат във въздуха.

Освен това двигателят на някои модели може да излъчва фини и ултрафини частици, които също са вредни за здравето, особено за хора с проблеми с дишането. Ето защо се препоръчва страдащите от алергии да не остават на мястото, където почистват с прахосмукачка.

Един прост пример се отнася до използването на устройството за засмукване на разляти течности. Въпреки че функцията съществува, мнозина я нямат или я изпълняват само в специфични ситуации … Така че, преди да се опитате да го направите, потвърдете, че това е възможно, за да избегнете повреда както на устройството, така и на самия него (o), като например токов удар!

Някои много твърди материали могат да повредят вашето оборудване или дори да причинят злополуки при вакуумиране, като счупено стъкло, гореща / запалима пепел, наред с други.

За разлика от това, много фините частици или със специфични характеристики могат да причинят запушване на различни части на прахосмукачките. Имаме предвид кафе, брашно, какао (шоколад), козметика като цяло, малки хартии, пръст и коса. Някои от тези материали могат да се стопят поради функционирането на устройството или, тъй като са твърде малки, преминават през филтрите и / или резервоара, ситуации, които са склонни да улеснят навлизането на тези вещества в механичните (вътрешни) части на оборудване.

В този случай има вероятност мръсотията да не може да се отстрани правилно от прахосмукачката, особено ако тя вече е достигнала вътрешността на уреда. В резултат на това натрупването на отломки, особено на някои специфични видове като утайка от кафе, може да улесни разпространението на микроорганизми като гъбички и бактерии и в крайна сметка да причини повреда на устройството. Препоръчваме ви да почиствате уреда внимателно, да внимавате за остатъчна мърсотия, която да предизвика множество микроорганизми да се развъждат и да ви причиняват задух, вдишване на алергени и бактерии. След като почистите всички уреди вкъщи поставете Airfree – въздухопречиствател, който ще унищожи до 99% всички алергени, вируси, бактерии във въздуха.

Свържете се с нас на телефон 0878767642, пишете ни на мейл info@allergy.bg и вижте всички продукти на www.allergy.bg

Споделете

facebook
pinterest
twitter