Пречиствател на въздух AirFree

Пречиствател на въздух

Пречиствател на въздух: Наистина ли е ефективен?

Ако все още обмислят дали да си закупите пречиствател на въздух, но все още се чудите за ефективността на тези уреди, знайте, че те имат много предимства, които оправдават да вземете такъв в дома си …

Животът на открито може да е мечтата на мнозина, но реалността е, че повечето хора прекарват много време в сгради, било то домове или търговски площи. Затова си струва да се запитате: местата, където прекарваме повече часове на ден, помагат ли или увреждат здравето ви?

Значението на качеството на въздуха

Един от съществените фактори за благосъстоянието на закрито е качеството на въздуха. Според Генерална дирекция „Здравеопазване“ ежедневното излагане на замърсители на въздуха до голяма степен води до вдишване на въздух в помещенията, не само поради времето, прекарано в сградите, но и защото нивата на замърсяване в закритите пространства обикновено са много високи.

Това означава, че докато населението се занимава само със замърсяването на външния въздух, което лесно се възприема в големите градски центрове, в крайна сметка забравя (или не знае), че замърсяването на въздуха в помещенията може да има и вредни последици за здравето.

Проучванията на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ за излагане на човека на замърсители на въздуха показват, че нивата на замърсителите в помещенията могат да бъдат до 5 пъти по-високи от външните – от време на време, дори над 100 пъти.

Произходът на замърсителите в помещенията

Някои от вътрешните замърсители произхождат от външната среда, докато други имат вътрешен произход, базиран на ежедневни ситуации, като например задачи за почистване на дома и готвене, или дори произтичащи от строителни материали, тютюнев дим или дори мебели.

Тези замърсители могат да присъстват в околната среда под формата на газове, пари и частици . Като пример можем да посочим често срещани замърсители, които съществуват в домовете ни, като формалдехид, плесени и полени.

За да се елиминират тези замърсявания , най-добре е да намалите или отстраните източниците, които произхождат, и да проветрите пространството с чист външен въздух. Съществува и много ефективна опция, която е филтрация, полезен механизъм за допълване както на контрола на източника на замърсители, така и на вентилацията. Ако вече имате HVAC система – отопление, вентилация и климатизация, важно е периодично да сменяте филтрите или да използвате пречиствател на въздух, който ще намали излагането на замърсители, за да се подобри качеството на въздуха в помещенията.

Има две основни категории пречистватели на въздуха:

 • 1 – Преносими пречистватели на въздух
 • 2 – Вентилационни пречистватели на въздух, монтирани в стената.

Преносимите модели обикновено са предназначени за почистване на въздуха в помещения като средно голяма стая, спалня или офис. Тези пречистватели  обикновено могат да бъдат премествани. Вградените вентилаторни  въздушни пречистватели, които са монтирани в стените на къщата  могат да доставят едновременно филтриран или чист въздух в много помещения в къщата, докато вентилаторът на системата работи.

Какви са предимствата на пречиствателя на въздуха?

Има няколко предимства при закупуването на пречиствател на въздух . Различните технологии, които могат да съществуват в тези устройства, имат обща цел: да намалят или премахнат излагането на замърсители, присъстващи във въздуха, като:

 • Спори на гъбички
 • Бактерии
 • Полени и други замърсители
 • Алергени на домашен прах и животиински
 • Мухълни спори

 

Някои пречистватели на въздуха също могат да се използват за премахване на миризми от вътрешната затворена среда.

И въпреки че не винаги е възможно да се възприемат от самото начало положителните промени, които се случват, здравните специалисти са в състояние да ги идентифицират. В случай на хора с респираторни алергии или астма, това подобрение може да бъде още по-ясно, тъй като наличието на едно от тези устройства в спалните, например, може да намали някои от повтарящите се симптоми на тези състояния.

Видове  пречистватели на въздуха

По принцип преносимите пречистватели на въздуха имат специфична технология за почистване на въздуха в помещенията и, в някои случаи, вентилатори за задвижване на въздух през пречиствателя.

Може да има и други технологии с фокус върху различни функции, като активен въглен за намаляване на миризмите или други, които помагат за отстраняване на замърсителите. Някои от тези технологии са насочени към:

 • Газове (каталитично окисление, плазма и умишлено генериране на озон и др.);
 • Частици (електростатични валежи, йонизатори, филтри, като HEPA и др.);
 • Или дори микроорганизми (ултравиолетово облъчване и др.).
 • Патентована TSS технология с каквито са AIRFREE въздухопречиствателиПречистватели на въздух Airfree  са с различни технологии, която не изисква филтри.

Чрез тази система въздухът се изтегля в уреда, където в керамичната му сърцевина се стерилизира при температури близки до 200 ° C.

По този начин чрез топлина се елиминират микроорганизмите (като бактерии, гъбички и вируси) и техните алергени, както и алергени от акари, полени и домашни животни. В края на процеса въздухът се охлажда и изпуска обратно в помещението.

Но трябва да се добави, че тези високи температури не загряват екстериора на уредите или пространството, в което се намират.

 Имате предвид …

Въпреки това, когато използвате пречиствател на въздуха, е важно да имате предвид, че правилното функциониране на този уред ще зависи от няколко фактора, като например:

 • Използването му съгласно инструкциите на производителя;
 • Потокът от въздух, който циркулира през устройството;
 • Близостта на устройството до замърсяващите източници и обитателите на пространството;
 • Периодична смяна на филтъра, когато се използва. В случая с Airfree, например, неговата технология оптимизира работата на устройствата, тъй като те нямат филтри и по този начин не изискват поддръжка;

Освен това е препоръчително да се избягва използването на пречистватели, генериращи озон у дома, тъй като този газ е опасен за здравето и увеличава нивата на замърсяване на околната среда. 

Изборът е ваш ! Дано да сме успели да внесем яснота относно вашите колебания.

За допълнителна информация може да посетите нашия сайт www.allergy.bg

Споделете

facebook
pinterest
twitter