Сънят на бебето!

Сънят на бебето! | allergy.bg

Всяка майка се притеснява дали сънят на нейното бебе е пълноценен и достатъчен.

Предлагаме ви няколко съвета, които могат да помогнат на малчуганите да спят по-добре….

Сънят е важна част от нашия живот! Независимо на каква възраст сме, всички ние имаме нужда от сън. Сънят поддържа тялото ни здраво и му помага да функционира правилно. Докато спим  мозъкът ни не почива. Той обработва информацията събрана в будно състояние и се грижи за цялото ни тяло, като го освобождава от натрупаното през деня напрежение.

Сънят и развитието на бебето

Редица проучвания доказват, че сънят играе ключова роля в когнитивното развитие и  растежа на бебето. Пълноценният сън има огромно влияние върху двигателните функции, паметта и езика на децата. Лошото качество на съня, от друга страна, може да се отрази неблагоприятно върху тяхната нервна система, да доведе до хиперактивност, нарушение на вниманието и дори до проблеми свързани с наднорменото тегло.

Как мога да помогна на бебето ми да спи по-добре? Мога ли да направя нещо, за да спи то през цялата нощ? Това са само една част от въпроса които родителите си задават, когато бебчето се появи на бял свят.

Сънят на новороденото наистина може да се превърне в предизвикателство за родителите, но има няколко съвета които биха могли да го подобрят.

Едно, две, три…

От огромно значение за съня на новороденото е храненето. Тъй като стомахът на бебето е малък, храненето е на всеки няколко часа, което го кара да се събужда и по-често. С възрастта тези периоди се увеличават, а със тях и продължителността на съня.

От друга страна, бебетата имат нужда от създаване на самостоятелни умения за контрол над съня си – кога е време за сън, кога да будуват и най-вече, как да заспиват сами. Последното умение е много важно, защото ако се събудят те ще могат да заспят отново сами, без нужда от приспиване.

За да стане това по-лесно следете знаците, които бебето ви дава като прозяване и търкане на очите. Постарайте се да го поставите в леглото, докато е още будно, за да не свикне да заспива на ръце. Така то ще се чувства по-сигурно и ако се събуди по време на сън, ще му бъде по-лесно да заспи отново само. Тази сигурност зависи и от това да го утешите и успокоите, когато се страхува. Ако по време насън е необходимо да смените пелената на бебето, да го нахраните или да го успокоите (в случай на плач), опитайте се да го направите нежно, тихо и внимателно без да го изваждате от креватчето.

Създаването на добри навици за сън – ритуали

Един от успешните методи за приучаване към самостоятелни навици за сън е установяване на дневен режим и ритуал преди сън на бебето. Препоръчително е периодите, когато то е будно през деня да бъдат запълнени с достатъчно игри и стимулация, докато вечер те да са изпълнени със спокойна и успокояваща рутина, като четене на книжки, спокойна музика, масаж, баня, хранене и други.

Oт огромно значение за пълноценният и качествен сън на бебето е средата, в която то ще си почива и спи. Свежият и чист въздух с приятна температура, приглушената светлина, и тишината в стая са част от тази благоприятна атмосфера.

5 съвета за безопасен сън:

  1. Винаги слагайте вашето бебе по гръб;
  2. Препоръчително е в началото бебето и родителите му да спят в една стая, но не и в едно легло;
  3. Матракът трябва да е твърд и съобразен с размера на креватчето;
  4. Поставянето на играчки в леглото докато бебето спи не е препоръчителни;
  5. Осигурете приятна температура в стаята.

Споделете

facebook
pinterest
twitter