Въздухопречиствателите – ефективни ли са те?

Въздухопречиствателите – ефективни ли са те? | allergy.bg

Подобряват ли въздухопречиствателите качеството на въздуха в затворени помещенията? Как могат да допринесат за вашето здраве?

Замърсяването на въздуха в големите градове е проблем в глобален мащаб. Ако живеете в голям град или близо до индустриални зони, знаете, че замърсяването в тези райони директно влияе върху качеството на живот, особено на хора с хронични респираторни заболявания, астма или алергии.

Това, което може би не знаете, е, че замърсяването на въздуха в затворените помещения, също влияе на вашето здраве. Пример за това са алергиите.

Според Агенция за защита на околната среда на САЩ (ЕРА), замърсяването на въздуха в затворени помещения е от два до пет пъти по високо в сравнение с това на открито, като много често тези нива могат да достигнат и до 100 пъти по-високи.

Най-често срещаните източници, които замърсяват въздуха са тези във външната среда. Други обаче произхождат от дейности на закрито, като готвене, чистене, тютюнев дим, мухъл, строителни материали, домакински уреди, дори и мебели.

Много хора прекарват по-голямата част от времето си в затворени помещения. Точно поради тази причина е изключително важно да се погрижим за въздуха, който дишаме на закрито.

Предимства на въздухопречиствателите

Най-ефективните начини за подобряване на въздуха в затворени помещенията, според ЕРА са:

  • Намаляване и при възможност напълно премахване на източниците, които замърсяват въздуха в затвореното помещение;
  • Често проветряване на помещенията;
  • Поставяне на въздухопречиствател в стаята

Имайте предвид, че мухълните спори, полените, както и други алергени, като тези от домашни любимци и акари, имат директен ефект върху качеството на въздуха във вашия дом. Премахването на тези алергени от въздуха в затворените помещения,  може чувствително да подобри здравословното състояние на хора страдащи от алергии и астма. Използването на въздухопречиствател,  може да бъде част от комплексен подход за грижата към въздуха, който дишаме на закрито.

Намаляват ли въздухопречиствателите симптомите на алергия?

В много случаи въздухопречиствателите, могат да облекчат симптомите на астма и алергии. Това е така, защото тези устройства помогнат за намаляване наличието на различни алергени във въздуха, като полени, прахови акари, алергени на домашни любимци и други замърсители.

Въздухопречиствателите и COVID-19!

Според EPA, когато се използват правилно, въздухопречиствателите, могат значително да повлияят на чистотата на въздуха в затворените помещения, в  това число и от вируси. Имайте предвид, че само по себе си пречистването на въздуха с помощта на въздухопречистватели не предпазва напълно от заразяване с вируса, който причинява COVID-19. Въпреки това, когато се използва в комбинация с препоръките на Световната здравна организация (СЗО) и на други компетентни органи, пречистването на въздуха в затворени помещения, може да бъде идеално средство за допълнителна защита и част от стратегията за превенция разпространяването на COVID-19 във въздуха на закрито.

Съветваме ви да следвате протокола за превенция на COVID-19:

  • Носете маски, които покриват носа и устата ви;
  • Избягвайте места със струпване на много хора;
  • Дезинфекцирайте ръцете си със сапун и вода или спирт 70% ;
  • В случай на симптоми, спазвайте препоръките на здравните власти.

Добрите практики, заедно с ваксинацията, която е в ход, са от ключово значение за борбата с болестта. Имайте предвид, че използването на устройства, които пречистват въздуха, могат да бъдат ценен помощник.

Въздухопречистватели Airfree и тяхната TSS технологията

Патентованата технологията на въздухопречиствател Airfree, използва висока температура до 200°C за унищожаването на алергените, микроорганизмите, гъбичките и мухълните спори във въздуха, като по този начин доказано постига 99,99% ефективност. Благодарение на неговата TSS Технологията, този продукт е абсолютно безшумен, икономичен и работи без филтри.

Веднъж попаднали в керамичното ядро на Airfree, микроорганизмите и алергените се унищожават от високата му температура, след което пречистеният, но нагорещен въздух  се охлажда с помощта на охладителна плоча. Охладеният и пречистен въздух се изпуска обратно в помещението без да променя стайната температура.

За да гарантирате неговата ефективност, дръжте устройството включено 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Изключването му дори за няколко часа намалява неговата ефикасност. Не се притеснявате за прекомерна консумация на електроенергия или износване на оборудването. Технологията на въздухопречиствател Airfree, използва по-малко енергия от 60 W крушка. Освен това не изискват поддръжка или смяна на филтри, което го прави и изключително екологичен, защото не генерира допълнителни отпадъци, които да замърсяват природата.

Важно е да се отбележи, че въздухопречиствателите Airfree не отделят йони. Те са единствените на пазара, които доказано намаляват концентрацията на озон в атмосферата .

Споделете

facebook
pinterest
twitter