Възпалено гърло при деца: Какво го причинява

Възпалено гърло при деца: Какво го причинява | allergy.bg

Възпалено гърло при деца: Какво го причинява?

Ангината засяга както деца, така и възрастни и има няколко произхода. Може да е резултат от алергии или използване на твърде много глас, или да бъде свързано с излагане на тютюнев дим или рефлукс. Може да се появи и ако гърлото е много сухо или е симптом на заболявания на горните дихателни пътища. Най-честата причина обаче е от вирусни инфекции, като грипни вируси, запек или детски болести – морбили, дифтерия, варицела, магарешка кашлица.

Бактериална и вирусна ангина

Някои от типичните симптоми са грубо, сухо и болезнено гърло при преглъщане.

Въпреки това, въпреки че вирусните и бактериалните ангини имат сходни симптоми, вирусните са по-свързани с хрема, кашлица, пресипналост в гласа и конюнктивит. Що се отнася до бактериалния, като стрептококов фарингит, освен че представлява внезапна болка, той обикновено носи треска, болка при преглъщане, подути сливици и възли на шията, вероятно с гной или белезникави петна. В някои случаи може да се развие и до скарлатина (червени петна, разпръснати по цялото тяло).

Тежестта варира в зависимост от случаите, но е важно да се обърне внимание на продължителността и интензивността на симптомите, особено при стрептококов фарингит. Ако те станат по-силни или ако болките в гърлото се повтарят, детето трябва да бъде заведено на лекар.

Диагностика и лечение

Болките в гърлото обикновено са отражение на възпалението във фаринкса, но могат да произхождат и от ларинкса и / или сливиците. Само здравен специалист може правилно да диагностицира, чрез тестове, каква е причината и да определи най-добрата форма на лечение.

Повечето болки в гърлото са склонни да се лекуват от самото тяло за около седмица, но са налични лекарства за облекчаване на симптомите. И дори ако някои от тях не се нуждаят от рецепта, все пак се препоръчва да се използват под лекарско наблюдение или поне фармацевтично, особено когато са предназначени за деца.

В случай на бактериални инфекции може да са необходими антибиотици, но имайте предвид, че те няма да имат ефект върху вирусни или други инфекции.
Нещо повече, антибиотиците не трябва да се приемат, когато не са необходими, тъй като това може да има тежки последици за здравето.

Профилактика и домашни „съвети“ за облекчаване на болки в гърлото

Като цяло пиенето на много течности помага да се поддържа хидратирано гърло и със здрава лигавица, която го защитава.
От друга страна, продължителното излагане на сух въздух води до раздразнение, така че трябва да се избягва стоенето на климатик.
В затворените помещения заедно с нас има множество микроорганизми, бактерии, вируси, които допълнително “помагат” за тежкото протичане на оздравителния процес. За да избегнете това трябва да вземете превантивно мерки.

Поставете въздухопречиствател Airfree и бъдете спокойни за вас и за здравето на семейството и най-вече децата ви! Airfree унищожава напълно мухъл, плесен, микроорганизми, вируси, бактерии, акари. Така ще живеете спокойно без симптоми на алергии, кихане, кашлици. Свържете се с нас по телефона, чрез мейла от сайта ни www.allergy.bg или ни пишете.

Споделете

facebook
pinterest
twitter