Великден, без алергии!

алергия

Великден е един от най-големите християнски празници през годината.  Богат на традиции, които се предават през поколенията, този семеен празник всяка година събира милиони семейства по света.

Въпреки че Великден е „подвижен празник“, той винаги се пада през пролетта. Със събуждането на природата, идва и времето на алергията към полени.  Слънчевите дни и свободното време през празниците, карат повече хора да излизат сред природата. Цъфналите дървета и храсти носят основната отговорност за отделянето на полени, алергенът причинител на тази алергия.

Следете поленовият календар.

Алергията към полени засяга много хора и зависи от цъфтежа и разпространението на цветния прашец във въздуха от различни дървета, растения, храсти и треви.  Поленовият календар определя вида, периода, района и концентрацията на този алерген във въздуха. За хората с алергия към полени, информацията, която дава ще им помогне да контролират неприятните алергични симптоми през този период.

Пример за поленова прогнозата през периода  1 – 15 май:

  • много висока въздушна концентрация на полени от сем. Букови
  • висока въздушна концентрация на полени от сем. Житни
  • умерена въздушна концентрация на полени от сем. Брезови

Планирайте почивката си

За да избегнете контакт с определен полен, към който сте алергични, планирайте ваканцията си, като изберете райони с ниска концентрация на този алерген или периода, в който се разпространява.

Когато концентрациите на полени са високи, избягвайте определени дейности на открито. Разходките в парка, косенето на трева, къмпингуване или спорт на открито, ще повишат риска от излагане на полени и появата на алергични симптоми. Имайте предвид, че сутрин концентрацията на полени е по-висока.

Вкъщи…

Не отваряйте прозорците в дните, когато концентрацията на полени е висока или е ветровито.

Пътуване с кола…

За намаляването на контакта с полени; докато пътувате с кола, дръжте прозорците затворени и се уверете, че филтрите на климатичната система са почистени.

Когато сте навън …

Когато излизате навън, носете слънчеви очила, за да предпазите очите си от сълзене, дразнене и зачервяване.

Посетете нашия блог, за да научите повече информация как да облекчите неприятните симптоми на алергичния ринит и алергията към полени.

Свържете се с нас на телефон 0878767642, пишете ни на мейл info@allergy.bg и вижте всички продукти на www.allergy.bg

Последвайте ни във Facebook

Абонирайте се за нашия Youtube канал

Последвайте ни в Instagram

Споделете

facebook
pinterest
twitter