Видове заболявания, причинени от бактерии и вируси

Видове заболявания, причинени от бактерии и вируси | allergy.bg

Видове заболявания, причинени от бактерии и вируси

Сред тези видове заболявания разликите са няколко, както и степента на тежест, което предполага, че ежедневно се вземат някои предпазни мерки, за да се избегнат.

Не защото не ги виждаме, те не са сред нас … Говорим за вируси и бактерии, микроорганизми (следователно невидими с просто око), които присъстват във въздуха, който дишаме, в храната, която ядем, във водата, която пием и дори вътре в нас.

Бактерии: от добри до надничащи

Бактериите са микроорганизми, които обикновено са съставени само от една клетка, като са много разнообразни и варират от това къде живеят, метаболизма, размера и формите, като те са цилиндрични (бацили), сферични (кокосови орехи) или спирали.

Като общо правило те живеят на групи и са многобройни. Те могат да бъдат устойчиви на среда, която се смята за негостоприемна за хората, като места с екстремни температури, количество кислород и много ниски или високи нива на рН и т.н. Следователно те присъстват в повечето среди на Земята – почва, въздух, вулкани, горещи извори, вода и т.н.

Бактериите играят много важна екологична роля, като рециклиране на органични вещества и връщане на хранителни вещества в околната среда, съставяне на хранителни мрежи и свързване с основни функции за оцеляването на различни живи същества.

Те също носят ползи, като са важни в няколко метаболитни функции в нашия организъм, както и в няколко индустриални производства. Но въпреки това, някои бактерии могат да причинят болести при растенията, животните и хората.

Вируси, опасните паразити …

Вирусите са изградени от генетичен материал (ДНК или РНК) и протеини, някои от които са отговорни за образуването на защитна капсула за този генетичен материал. В някои случаи вирусите имат и фосфолипидна (мастна) обвивка, която обгражда цялата им структура.

Те се считат за задължителни паразити на клетките, тъй като за да се възпроизвеждат, произвеждат протеини и дори енергия, те се нуждаят от клетка гостоприемник. Така че има дебат за това дали вирусите, които са инфекциозни агенти, са живи организми или не.

Вирусите не само се нуждаят от гостоприемник, но обикновено заразяват конкретни гостоприемници (един или няколко вида), а в някои случаи и в специфични видове тъкани или клетки в този гостоприемник.

И подобно на бактериите, не всички вируси причиняват болести и дори могат да бъдат полезни за организмите, които заразяват, елиминирайки други потенциално по-опасни микроорганизми.

Бактериални и вирусни заболявания

През годините се наблюдава подобряване на хигиенните мерки, в допълнение към създаването на ваксини и лекарства (антибиотици, антивирусни средства и други), което доведе до намаляване на смъртните случаи, причинени от заболявания, свързани с бактерии и вируси. Важно е обаче да се знае, че безразборното и / или неправилно използване на антибиотици, без подходящите медицински препоръки, води до избор на устойчиви на антибиотици бактерии, които могат да възпрепятстват или възпрепятстват лечението на бактериални заболявания.

Бактериите причиняват заболяване, причинявайки реакция / възпаление при нахлуване и възпроизвеждане в тялото или чрез неговите токсини, независимо дали са освободени доброволно (секреция / екскреция) или след тяхната смърт / унищожаване.

Бактериалните заболявания включват ботулизъм, тиф, туберкулоза, холера, бактериален менингит, тетанус, дифтерия, магарешка кашлица, стрептококов фарингит, лаймска болест, гонорея, проказа, сифилис и някои пневмонии.

Болестите, причинени от вируси, могат да бъдат краткосрочни (остри) или дългосрочни (хронични). Говорим за:

Респираторни инфекции (COVID-19, настинки и грип, наред с други);
Чревни инфекции (ентерит);
Болести, пренасяни от насекоми (енцефалит, жълта треска, денга, зика, чикунгуня и хеморагична треска);
Болести, предавани по полов път или кръв (хепатит В и С, СПИН и HPV – човешки папиломен вирус).
И други като паротит, морбили, варицела, херпес и хепатит А.
Значението на хигиената с вода и сапун
Причиняващ пандемията Covid-19, SARS-COV-2 е вирус, който има фосфолипидна (мастна) обвивка, съдържаща протеини, които я правят да изглежда като корона (оттук и името коронавирус).

Актът на измиване на ръцете със сапун или вода или дезинфекция със 70% алкохол води до премахване на тази мастна обвивка и инактивиране на вируса. Освен това процесът на измиване на ръцете действа и като механично отстраняване на вируса. Ето защо е толкова важно да ги измивате правилно и да включвате всичките им части, така че да няма активен вирус.

Превенцията е много важна особено за въздуха в затворени помещения. Затова ще ви предложим нашия Airfree! Лек, безшумен, не се налага да сменяте филтри, унищожава всички вируси и бактерии, плесен, мухъл, акари и пречиства до 99%. Така няма да имате никакви симптоми на кихане и кашлица! Алергичните позиви от прах в затворени помещения остават в миналото. Поставете уред Airfree и пречистете въздуха естествено! Вижте всички модели на www.allergy.bg и оставете уреда да унищожи акарите, мухъл, плесен и микроорганизмите вкъщи.

Споделете

facebook
pinterest
twitter