Вирусна пневмония – зараза, лечение и профилактика

Вирусна пневмония - зараза, лечение и профилактика | allergy.bg

Признаци, симптоми и причини на вирусна пневмония

Има няколко вида пневмония, повечето от които се лекуват и предотвратяват. Разберете как вирусната пневмония става заразна, но преди всичко как можете да предотвратите заболяването.

Пневмонията е инфекция на белите дробове, която ежегодно засяга милиони хора от всички възрасти и е особено опасна сред децата. Всъщност това е в световен мащаб най-голямата причина за инфекциозна смърт сред деца под 5-годишна възраст, след като през 2017 г. е причинила смъртта на повече от 800 хиляди деца.

В допълнение към тази възрастова група пневмонията засяга особено възрастните хора, но пушачите и хронично болните хора също се считат за изложени на риск и трябва да обърнат внимание на симптомите. Въпреки своята сериозност обаче, това е заболяване, което в повечето случаи може да бъде предотвратено и лекувано.

Видове пневмония

При човек с пневмония алвеолите (малки торбички, присъстващи в белия дроб и отговорни за газообмена) се пълнят с гной и течност, което затруднява дишането, което го прави болезнено поради намаления прием на кислород. По този начин най-честите признаци са кашлица, треска, неразположение и затруднено дишане.

Пневмонията може да бъде причинена от микроорганизми, като вируси, бактерии и гъбички, но може да има и други причини, като вдишването на токсични продукти. Освен че причиняват болестта, вирусите могат да улеснят и появата на бактериална пневмония, тъй като нарушават защитата на дихателните пътища, като причиняват увреждане на лигавиците, тоест тъканите, които защитават дихателните пътища.

Някои фактори могат да помогнат да се разграничи един вид от другия, като скоростта на появата на заболяването, възрастта, някои симптоми и отговора на лечението с антибиотици, наред с други. Въпреки това това разграничение е трудно и не винаги е надеждно.

Как вирусната и бактериалната пневмония се заразяват

Микроорганизмите, които причиняват пневмония, могат да се предадат чрез кашлица или кихане (които отделят замърсени капчици във въздуха) или чрез кръв (по време на раждане или кръвопреливане). Въпреки това, вирусите и бактериите, които се намират в носа и гърлото, могат да достигнат и да заразят белите дробове, което води до пневмония.

В случай на вирусна пневмония е възможно самият вирус да задейства пневмония като влошаване на някакво заболяване, като сериозен грип например. Или все пак, че вирусната инфекция прави място за вторична инфекция, обикновено причинена от бактерия.

Важно е да запомните, че появата на пневмония ще зависи много от тялото на всеки човек, тъй като по-силната и здрава имунна система има тенденция да се противопоставя и предотвратява действието на инфекциозни агенти, особено в белите дробове.

За нас е важно да предотвратите появата и умножението на микроорганизми, гъбички, плесен, мухъл, акари, прах… всичко, което дразни белите дробове допълнително! Край на симптомите на кашлица и алергия! Време е да откриете вашия пречиствател за въдух Airfree сега чрез сайта ни www.allergy.bg и да осигурите нормална среда у дома!

Споделете

facebook
pinterest
twitter