Хранителни и алергични кризи: каква е връзката?

Хранителни и алергични кризи: каква е връзката? | allergy.bg

Хранителни и алергични кризи: каква е връзката?

Всичко, което ядем, има въздействие върху тялото ни, както за благосъстоянието, така и за риска от здравословни проблеми. В тази статия първо ще разгледаме какви мерки могат да помогнат за намаляване на честотата на алергични кризи в храната.

Ние сме това, което ядем! Тази фраза, една от най-споменаваните в книгите за диетичните диети и хранителните сесии, има голямо значение в съвременната рутина. Значението на здравословното хранене. Факт е, че всичко, което ядем, има ефект върху тялото. Ако подберем добре храните си, те ни помагат да имаме по-добър, щастлив и по-дълъг живот. От друга страна, ако се спрем на продукти с ниска хранителна стойност и ултрапреработени, ние отваряме вратата към различни заболявания, с чувство на обезсърчение и неразположение. Здравословната диета ще помогне както за правилното развитие и растеж на децата, така и за намаляване на риска при възрастни от хронични заболявания като затлъстяване, сърдечни проблеми, диабет тип 2 и някои видове рак. И колкото по-скоро здравословните навици са част от живота ни, толкова по-добре. Например децата, които са кърмени, ще бъдат по-добре защитени срещу респираторни инфекции, астма и дори синдром на внезапна детска смърт (SIDS). Но ако хроничните заболявания са ясно повлияни от нашата диета и ежедневните навици, в случай на алергии асоциацията е по-субективна. Няма пряка връзка между консумацията на храна и незабавното излекуване или облекчаване на алергиите, не на последно място, защото освен факторите на околната среда, генетиката също има голямо влияние върху този проблем. Но няма ли храни, които да помогнат за справяне с алергиите? Да, има. Важно е обаче да запомните, че ефектите от балансираната и питателна диета не са незабавни, а се събират с течение на времето и с поддържането на грижи за храна. Влиянието на храната на вашия организъм е цял живот. В помощ и подкрепа за вас и семейството ви са Airfree – въздухопречиствателите, които може да работят денонощно. Те са леки, безшумни, намаляват до минимум всякакви алергени и помагат до 99% да нямате алергични кризи. Но това зависи и от вас. Какво е менюто ви днес?

И въпреки че обикновено е малко вероятно храните поотделно да предлагат специфична защита, трябва да се има предвид, че някои режими на хранене могат да помогнат на цялото ви здравословно състояние. Въпреки това, някои изследвания показват, че някои храни имат свойства, които помагат на тялото да се бори по-добре с алергичните атаки. Такъв е случаят с тези, които имат витамин D, посочен в тези проучвания, че имат по-ниска концентрация при хора с астма и алергии. Важно е да проверите и поддържате адекватно ниво на този витамин, което също може да бъде от полза за облекчаване / намаляване на астмата и дихателните симптоми. Витамин D може да се получи главно чрез ежедневно излагане на слънце (поне 10 до 15 минути), но също и чрез консумация на мляко, зърнени храни и тлъсти риби, като риба тон, сьомга, сардини и херинга, наред с други. Храните, които съдържат антиоксиданти, са свързани с витамини С, Е и флавоноиди, които се съдържат в плодовете и зеленчуците. Тези храни имат и противовъзпалителен ефект, така че като ги запазят в диетата си, те с течение на времето могат да помогнат за облекчаване на симптомите или дори за предотвратяване на астматични пристъпи. Омега 3, присъстваща в рибите и други храни, също има този вид противовъзпалителни действие. Трябва да се отбележи, че някои храни могат да имат специфични предимства, както в случая с броколите, които са посочени като спомагащи за намаляване на възпалението на носа.

Що се отнася до най-често срещаните алергенни храни, има мляко, яйца, риба, морски дарове, ядки, фъстъци, пшеница и соя.

Забележка! Медицинската консултация е от съществено значение за изчистване на всякакви съмнения, особено ако има фамилна анамнеза за хранителна алергия. Педиатърът на детето и / или алергологът ще посочи най-добрите възможности. Ние сме тук за да ви предложим естествено решени за живот без вируси, алергии, мухъл, без симптоми на астма и кашлици. Вижте още мнения и купете въздухопречиствател на www.allergy.bg

Споделете

facebook
pinterest
twitter