Всичко за бебета и бременни жени

бебета и бременни

ГРИЖАТА ЗА БЕБЕТО ЗАПОЧВА ОЩЕ В КОРЕМА НА МАЙКАТА.

 

Раждането на бебе обикновено предизвиква силнобезпокойство. Бъдещите родители непрекъснато си задават въпроса какви мерки трябва да предприемат, за да осигурят здравословно развитие на своето дете.

В тази статия ще разгледаме мерките, които трябва да се предприемат, за да се предотврати появата на респираторни алергии при бебета и бременни.

Генетичните фактори са причина за предразположението ни към алергии, но факторите на околната среда са тези, които предизвикват появата на чувствителност и възпалителен процес. Около нас се намират различни алергени – на прахови акари, на домашни животни, мухъл, полени и други.

При вдишването им някои субстанции може да преминат през плацентата, например токсините от тютюневия дим и някои видове алергени във въздуха. Когато плодът влезе в контакт с тези субстанции, може да се стигне до вътреутробна чувствителност, което да предизвика първична алергия. Поради това е важно да поддържаме качеството на въздуха възможно най-добро, поне на местата, където бъдещата майка прекарва по-голяма част от времето си.

ЗАЩО ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА?

 

Много изследвания показват връзката между спорите във въздуха и алергиите.

Проучване, направено в Англия, установи, че е възможно да се намалят алергичните респираторни симптоми при бебетата, предразположени към алергии или астма. Намаляването на симптомите се дължи на намаляване количеството на алергени, на които бебетата са изложени в околната среда. По този начин става ясно, че среда с по-малко алергени спомага в борбата срещу развитието на алергии.

Изследвания с еднояйчни близнаци показват, че съществуват случаи, в които само един от близнаците е астматик. Това е една от причините, които са накарали някои изследователи да смятат, че факторите на околната среда, а не само генетичните, са от огромно значение за развитието на болестта.

Друг опит, направен с бебета под 1 година показва, че проявите на астма са директно свързани с излагането на алергени. Колкото по-голямо е наличието на акари, толкова по-голяма е възможността да се развие болестта и кризите да започнат по-рано.

Дискомфортът през нощта, причинен от алергии, може да обезпокои съня на бебето. Времето за сън е много важно не само за почивката на детето. Това е и моментът, в който най-интензивно се освобождават хормоните на растежа.

ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНА СРЕДА ЗА ВАШЕТО БЕБЕ

 

Ако откриете наличие на плесен, незабавно почистете замърсените повърхности. Порестите материали, като дърво, тъкани, възглавници и дюшеци задържат вода с лекота и позволяват на заразата да се настани дълбоко, като по този начин прави трудно почистването й. В случай, че порестите материали са били заразени, най-добре е да ги изхвърлите.

Спалното бельо би трябвало да се пере в топла вода (над 55ºС) на всеки 7 дни за ефективно унищожаване на акарите.

Не използвайте пухени възглавници или завивки.

Избягвайте мебели, които не могат да се почистват лесно и събират много прах.

Избягвайте килими.

Избягвайте плюшени играчки в леглото на бебето.

Предотвратете натрупването на влага в жилището, като отваряте прозорците всекидневно за около 30 минути.

Използвайте Airfree® за поддържане на идеално качество на въздуха.

Споделете

facebook
pinterest
twitter