За Алергиите от А до Я

За Алергиите от А до Я

Наближава онова време от годината, когато много хора се оплакват от зачервени и сълзящи очи, сенна хрема, дразнеща кашлица или с други думи – времето на сезонните алергии. Затова и следващите ми две публикации ще бъдат посветени на алергиите – какво представляват, какви видове съществуват, как се диагностицират и как да се справим с тях.

И за начало започвам с въпроса:

Какво са алергиите?

Алергична реакция възниква, когато имунната ни система реагира по необичаен начин на обичайна субстанция от заобикалящата ни среда. Субстанцията, известна като алерген, предизвиква възпалителна реакция в организма, която може да варира от много лека до животозастрашаваща.

Алергените са много и различни, но най-общо могат да бъдат разделени в три групи:

контактни алергени – предизвикват алергия при досег с кожата например алергия към метал
въздушни алергии – възникване при вдишване на дразнещата субстанция например алергия към полени
хранителни алергии – следват консумацията на храна, на чийто протеини имунната система реагира например алергия към млечни продукти.

Ето и малко повече информация за всяка от трите групи алергии:

Контактни алергии

Контактните алергии са резултат от допира на кожата до дразнеща субстанция. Най-яркият пример за такъв тип алергия е контактният дерматит.

Най-честите алергени, причиняващи контактен дерматит са метали, бои, губени продукти, почистващи и козметични средства. Например според статистиката 15% от възрастните жени имат алергия към никел и реагират на бижута, съдържащи този метал.

При по-продължителен контакт с алергена имунната система реагира като насочва към мястото на контакт Т-клетки. Първоначално мястото се зачервява и се появяват сърбежи, които в рамките на 48 часа могат да се развият във възпалителни лезии. Обикновено засяганите участъци от кожата са ограничено до мястото на контакт с дразнителя. Например алергиите към никела в бижута най-често засяга долната мека част на ухото, пръстите и китките; алергиите към бои засягат скалпа и лицето; тези към бои за обувки засягат ходилата и т.н.

Макар и неприятни, контактните алергии рядко са опасни.

Най-добрият начин за лечението на подобни алергични реакции е отстраняването и избягването на контакт с дразнителя. С цел превенция е добре да избягвате или поне да минимизирате контакта с масова козметика и агресивна битова химия, които често са сериозен източник на алергени.

Ако имате контактна алергия и се колебаете относно точната субстанция, която я предизвиква, може да си направите медицински тест като най-популярни по отношение на този тип алергии са тест-лентите.

При отстраняване на дразнителя, лезиите по кожата следва да завехнат и да изчезнат в рамките на няколко дни. Ако това не се случи и възпалението се задълбочи, причинява болка или покачване на температурата, най-вероятно мястото се е инфектирало и е добре да се обърнете към лекар.

Въздушни алергии

Статистически се счита, че въздушните алергии са най-разпространените, макар аз лично да съм на мнение, че хранителните алергии ги превъзхождат и огромна част от хората с такива алергии не са диагностицирани.
Най-честите въздушни алергени са акари, спори от домашни любимци, прах и полени, а обичайните реакции на такива алергени включват симптоми като:

кихане
течащ нос
сълзящи очи
сърбящи нос и очи
Проявите на въздушни алергии се изострят особено в сезона на цъфтежа и хвърчащите из въздуха полени, затова и често пъти се считат за сезонни алергии.

Много хора обаче проявяват по-силни или по-слаби алергични реакции целогодишно, често пъти допълнително изострени заради замърсения въздух в затворените помещения или кръстосана реакция с хранителна алергия.

На въздушните алергени и как да се предпазим от тях, ще се спра по-подробно следващата седмица. А до края на този текст ще се фокусирам върху хранителните алергии и ще се опитам да обобщя в няколко параграфа тази изключително обширна тема.

Хранителни алергии

Алергиите са необичайна и свръхчувствителна реакция на организма към храна. Тук на свой ред различаваме три вида алергична реакции:

хранителна алергия
хранителна чувствителност
хранителна нетолерантност
Класическа хранителна алергия
Чистата хранителна алергия е реакция на имунната система към протеиновите молекули на специфична храна, при която се задействат определени антитела. Известна е като Тип 1 хранителна алергия и е свързана със синтеза на IgE антитела. Симптомите й могат да варират от по-леки като течащ нос, обриви, зачервени очи до много сериозни животозастрашаващи реакции като анафилактичен шок.

Обикновено това са класическите алергии, при които реакцията следва непосредствено консумацията на дразнещата храна. Топ алергени, предизвикващи IgE реакции, са мляко, яйца, пшеница, соя, морски храни и фъстъци.

Диагностицирането на този тип хранителни алергии може да се осъществи по два начина: кожен тест с одраскванe (prick-test) и кръвен серумен тест, който изследва IgE. Такива тестове се правят в повечето медицински тестове по алергология. Предимство на първия тест е ниската му цена и бързо излизане на резултата, а недостатъкът е, често пъти дава фалшиво отрицателни проби и не може да се проведе, ако пациентът е на антихистаминова или кортикостероидна терапия. При кръвния тест резултатите са значително по-точни, но цената му е по-висока, а излизането на резултатите – по-бавно.

В много случаи обаче за класическа IgE хранителна алергия тестуване изобщо не е нужно, защото реакцията следва непосредствено консумацията на храната (до максимум 4 часа след това) и е достатъчно отчетлива, за да бъдат разпознати симптомите и идентифицирана храната-алерген.

Хранителна чувствителност
Много по-сложна територия са вторият тип хранителни алергии, известни като забавни/отложени хранителни реакции или хранителна чувствителност. Проблемът при тях е, че алергенът може да задейства различни механизми в тялото, като в някои участва имунната система чрез синтеза на IgG антитела, а други включват директна клетъчна реакция. Независимо от механизма, крайният резултат включва синтеза на медиатори като хистамин, цитокини и простагландини, които предизвикват възпалителни реакции в различни части на тялото.

Трудността при установяването на хранителна чувствителност идва именно от факта, че те често са съпроводени от различни непоносимости като хистaминова, лактозна или фруктозна, както и от факта, че алергичната реакция може да се прояви в рамките на цели 72 часа след консумация на дразнещата храна! Отделно има степени на възпалителна реакция, които в някои случаи може да са много леки и системно пренебрегвани като главоболие, раздразнителност, запушен нос сутрин до много силни като обострени кожни проблеми, ярко изразена хронична умора, много болезнен цикъл и други.

Двата най-добри и достъпни начини за тестване на хранителна чувствителност е елиминационна диета, (която включва в себе си диагностика и лечение) или кръвен тест от типа ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay), който тества специфичните IgG антитела.

Хранителна непоносимост
Третият вид възпалителна реакция спрямо храна не включва намеса на имунната ни система, а представлява неспособност на организма да разгради определена храна. Обикновено тази неспособност се дължи на липсата или недостатъчния синтез на определени храносмилателни ензими. Например при лакотзната непоносимост (непоносимост към млечни продукти) организмът не синтезира достатъчно от ензима лактаза, която разгражда млечната захар.

Външната изява на хранителната непоносимост може да бъде същата като при хранителните алергии и да включва симптоми като стомашно-чревни проблеми, нередовна елиминация, акне и проблемна кожа, болки в ставите, мигрена, екзема и синузит, но обикновено те се проявяват само ако се прекали с количеството от храната, към която човек има непоносимост. Например, ако човек с млечна непоносимост хапва 2-3 пъти в месеца кисело мляко, вероятно няма да има никаква реакция. Ако обаче всеки ден консумира мляко, сирене, кашкавал и други е нормално да има реакция.

Освен млечните продукти, други групи храни, към които много хора изпитват непоносимост, са глутен-съдръжащите (пшеница, ръж, ечемик, лимец, спелта), хистамин-съдържащите храни, зеленчуците от сем.Картофови (картофи, домати, патладжани, пипер) алкохола и храни, богати на фруктоза като мед, агаве, ябълки, круши, диня и др.

Един от добрите начини да се тества хранителна непоносимост, е като заподозрените храни или групи храни се извадят от менюто за период от 14 до 21 ден и после бавно се въведат обратно като се внимателно се следи за реакции.

Лечение на хранителни алергии
В повечето случаи при хранителните непоносимости всичко се свежда до консумиране в ограничени количества на дразнещите храни и/или прием на храносмилателни ензими.

При алергиите, в които е замесена имунната система обаче, нещата не са толкова прости! Лечението следва няколко посоки, които включват:

Отстраняване от менюто на храните алергени и сходни до тях храни
Коригиране на храносмилателни проблеми, чревни дисбаланси и хранителни дефицити
Възстановяване на чревната флора и чревната лигавица
За всичко това са необходими подходящ хранителен режим, съобразен с индивидуалните нужди и алергии, подходящи хранителни добавки и не на последно място повече сън, спокойствие и снижаване на стреса, които да подпомогнат лечебния процес!

Добрата новина е, че подобна терапия може да доведе до частично и дори до пълно преодоляване на хранителните алергии, изчистване на възпалителните процеси в тялото и изчезване на неприятната симптоматика. Не толкова добрата новина е, че процесът може да отнеме по-дълго време в рамките на месеци и дори на година и изисква известна доза мотивация и самодисциплина за спазване на терапевтичен режим. В крайна сметка обаче, усилието си струва!

И преди финала, отварям скоба, за да отбележа, че предразположеността към хранителни алергии се предава вътреутробно от майката към бебето. Затова, ако планирате забременяване и подхождате осъзнато към процеса, една от много важните стъпки е да проверите дали имате скрита хранителна алергия и ако да, да се погрижите за нея преди да създадете нов живот.

Това е от мен за тази седмица. А сега е ваш ред! Споделете вашия опит с алергии в коментарите или споделете материала с приятели, на които може да бъде полезен. Следващата седмица тук ще си говорим за въздушните алергени и как да дишаме по-чист въздух!

Споделете

facebook
pinterest
twitter