Запъхтян: Какви са основните причини?

Запъхтян: Какви са основните причини? | allergy.bg

Запъхтян: Какви са основните причини?

Ами ако задъхването продължава…

Има няколко дихателни нарушения, свързани с хрипове, като диспнея, промени в дихателния ритъм (напр. Тахипнея – учестено дишане; хиперпнея – бързо и дълбоко дишане; апнея – липса на дихателни движения) и хипервентилация. Тези нарушения могат да бъдат причинени от по-интензивна физическа активност (изкачване на стълби и бягане например), затлъстяване, лошо физическо състояние и заболявания като астма, анемия, бронхит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), сърдечна или дихателна недостатъчност и пневмония. Освен това ситуации на стрес, страх и безпокойство също влияят върху ритъма на дишането ни.

Но трябва да споменем, че хриптенето не е непременно проблем. Хората трябва да се притесняват, да, ако не се нормализира или отнеме твърде много време. В този случай се препоръчва посещение на лекар.

Диспнея

Думата диспнея, все още в гръцкия си произход, означава „затруднено дишане“.
По този начин различните медицински дефиниции го описват като преживяване на дихателен дистрес, затруднено или неприятно дишане. Доста често при пациенти с белодробни, сърдечни, метаболитни или психогенни заболявания диспнеята е инвалидизиращо състояние.

Смята се, че по-голямата част от хората, които уж страдат от диспнея и търсят медицинска помощ, имат някое от следните състояния: сърдечно-съдови заболявания, белодробни заболявания, гастроезофагеален рефлукс, психогенни състояния или лоша физическа форма.

Това състояние е свързано с висока заболеваемост и смъртност, причинявайки голяма намеса в извършването на социални и физически дейности. По този начин често причината за диспнея може да бъде не само субективно преживяване на дихателен дистрес, но и отговор на физически признаци.

Задъхване или хипервентилация

Хипервентилация е ситуацията, при която дихателните движения (вдишване и издишване) се случват по-бързо от метаболизма на тялото. В резултат на това има прекомерно изтегляне на въглероден диоксид от кръвта (намаляване на CO2), което води до алкалоза (повишаване на рН), което от своя страна компрометира мозъчната кръвообращение и може да доведе до симптоми като изтръпване на крайниците на тялото, замаяност в тежки случаи, дори при временна загуба на съзнание. Тревожното разстройство, особено чрез панически синдром, е основната причина, свързана с хипервентилация, въпреки че има и други причини, произтичащи от други психогенни (психологически) или физиологични фактори.

Други заболявания

Астматиците също могат да изпитат моменти на хрипове, особено при криза на заболяването, когато дихателните пътища се възпаляват и стесняват, което затруднява въздушния поток.

ХОББ – Хроничната обструктивна белодробна болест всъщност е група от няколко заболявания, които водят до респираторни проблеми и причиняват блокиране на въздушния поток. Това състояние се развива с течение на годините и прави диспнеята по-интензивна.

Пневмонията може да бъде причинена както от вируси, така и от бактерии. Треска, кашлица и задух са общи симптоми на пневмония, като вирусната започва с настинка и се влошава, докато при бактериалната симптомите се появяват внезапно и включват кратко и хрипове, в допълнение към кашлица и висока температура.

Хрипове при бебета

Респираторният дистрес обикновено се свързва с приемането на новородени в отделенията за интензивно лечение. Затрудненото дишане при новородени се отнася до дихателна система, която работи по-усилено, което води до уголемяване на носа, тахипнея, мърморене или ретракция на гърдите. При тахипнея честотата на дишане има тенденция да се увеличава от 30 до 60 вдишвания / минута, нормално за новородено, до над 60 вдишвания / минута (възрастните в покой имат 8 до 14 вдишвания / минута).

Затрудненото дишане на новороденото, когато е свързано с белия дроб, може да бъде свързано с процеса на формиране на тези органи или адаптация към живота извън матката. В такива случаи е необходимо бързо и внимателно лечение, така че бебето да не страда от дихателна недостатъчност или сърдечно-белодробен арест.

Пневмонията и бронхитът също могат да засегнат деца и бебета и следователно да причинят хрипове. При бебета (до 2 години) бронхиолитът е инфекция на бронхиолите, еквивалентна на бронхит при възрастни и обикновено причинена от вирус. Симптомите включват висока температура, хрипове, кашлица и учестено дишане.

Трябва да се обърне внимание на симптомите на задух и честотата, с която се регистрират хрипове, особено сега, когато Covid-19, който има като симптом на задух, все още е заплаха за световното здраве.

Разчитайте на нас за превенция в дома ви и всички затворени пространства! Защото вече знаете от другите ни статии, че ако нямате пречиствател за въздух Airfree колко много вируси, микроорганизми и бактерии може да има в къщата ви! Вижте мнения и ни попитайте, с радост ще ви отговорим! Купете още днес въздухопречиствател и осигурете на себе си и семейството си естествено решение за чист въздух. Без симптоми на кашлици, алергии, задух, кихане! Може да разгледате всички уреди Airfree на www.allergy.bg

Споделете

facebook
pinterest
twitter