Значението на чистия въздух

Значението на чистия въздух

Какво е значението на чистия въздух

За никой не е тайна, че в днешно време живеем в изключително замърсена среда, изложени сме на въздействието на много токсини и дишаме замърсен въздух.

Всички тези фактори имат разрушителен ефект върху здравето ни както в краткосрочен така и в дългосрочен план. Нещо повече, освен директния ефект върху собственото ни здраве токсините от заобикалящата ни среда могат да влияят на още неродените ни деца, защото отровните субстанции, на които изложена майката през бременността, могат да се прехвърлят и да се натрупват в плода.
Много от съвременните хронични болести като алергии, астма, автоимунни заболявания, сенна хрема, нестабилна кръвна захар и проблеми с теглото, диабет и сърдечно-съдови заболявания, както и много други са резултат не само от генетични предразположености, а от фактори на околната среда, които предизвикват появата на чувствителност и възпалителен процес. Редица изследвания с еднояйчни близнаци например показват, че ако двете деца имат фамилна предразположоност към астма, но се отглеждат в различна среда и при различни условия, болестта се отключва само при единия от тях.

Какъв въздух дишаме?

Един от най-важните фактори на заобикалящата ни среда е въздухът, който дишаме ежедневно. В големите градове необходимият за оцеляването ни кислород е смесен с опасни съединения като изгорели газове, фини прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид и други вредни субстанции. Още по-тревожно обаче е откритието, че въздухът в затворените помещения може да бъде с 50% по-токсичен от този навън!
Причина за това е, че в затворените помещения липсва циркулация т.е. въздухът не се сменя. В същото време в него се натрупват остатъци от плесен и полени, прахови частици, цигарен дим, изпарения от козметични продукти и битова химия, газове като родон и въглероден моноксид, материали като формалдехид и асбестос. Затова не е случаен фактът, че въздушните алергии са сред най-разпространените днес и засягат хора от всички възрасти. Всяка алергия на свой ред поставя началото на възпалителен процес в организма, който може да бъде причина за редица по-сериозни заболявания.

Най-разпространените субстанции, които понижават качеството на въздуха в затворените помещения и стават причина за алергии и други здравословни проблеми са следните:

акари – намират се най-вече в матраци и дивани. Основните им източници на храна са плесенните гъби и човешките епителни клетки. Алергени са самите те и най-вече техните изпражнения. Тъй като са много леки, тези алергени попадат във въздуха при движение в помещенията.
алергени на домашни любимци – намират се в мастните жлези, кожата и слюнката на животните. Тези микроскопични вещества могат да останат във въздуха с часове и дори дни. Разнасят се лесно и могат да бъдат открити дори и на места, където няма домашни любимци.
мухъл – мухълът е вид гъба, която се размножава чрез отделяне на спори във въздуха.Те са невидими с просто око и когато бъдат вдишани, могат да причинят алергични реакции, а в някои случаи и инфекции. По-подробно върху мухъла ще се спра в отделна публикация.
вируси – повечето вируси, причиняващи заболявания, се пренасят по въздушно капков път и заразата в тях в затворени помещения е изключително лесна
цветен прашец – това е най-честата причина за алергичния ринит и сезонните алергии, свързани с пролетния цъфтеж. Прашецът е изключително лек и лесно се разпространява по въздух.

Изредените по-горе субстанции са заплаха за здравето на всеки човек, но някои групи са особено чувствителни и уязвими. Ето кои са те:

          Бременни жени
До неотдавна се считаше, че бебето в майчината утроба е напълно защитено и обитава изцяло стерилна среда. По-съвременни изследвания показват, че някои субстанции могат да преминат през плацентата и да достигнат до бебето.
Пример за такива субстанции са токсините от тютюневия дим, прахови акари, мухъл и други въздушни алергени. Контактът на плода с тези субстанции може да предизвика вътреутробна чувствителност, което на свой ред да стане причина първична алергия.
Поради това от ключово значение е въздухът в помещенията, където бъдещата майка прекарва по-голяма част от времето си, да бъде с възможно най-доброто качество.

          Малки деца
Малките деца са с крехка и уязвима имунна система, която много по-лесно се поддава на болестотворното въздействие на вируси. Вирусите не са живи организми, но са зависими от живи клетки, за да се възпроизвеждат. Повечето вируси се пренасят по въздушно-капков път и заразяването с тях при вдишване е изключително лесно. Ето защо малките деца, посещаващи ясли, детски градини или други детски заведения, в които вирусите лесно попадат и се разпространяват, боледуват по-често.
Добрата новина е, че традиционно структурата на вирусите включва обвивка, изградена от протеини и генетичен материал на ДНК и РНК. Всички тези компоненти са чувствителни към топлина. Едно изследване на респираторния синцитиален вирус RCV (най-честият причинител на вирусни заболявания на дихателни пътища при кърмачета и малки деца) показва, че когато бъде изложен на 65°С за 45 минути, капацитетът за развитие на инфекция отслабва. Затова и активно решение за пречистване на въздуха като AirFree, което представяме по-долу и което работи на принципа на температурно унищожаване на въздушните замърсители, помага за ефективното деактивиране на вирусите и води до намаляване на инфекциозните болести.

          Персонала на детски ясли, детски градини и училища
Също както малките деца, персоналът на детските заведения е ежедневно изложен на вдишването на въздух с повишена концентрация от активни вируси. Подобряването на качеството на въздуха чрез пречистването му и деактивирането на вирусите подобрява здравето не само на децата, но и на всички, които полагат грижи за тях.

          Хора с предразположеност към алергии или съществуващи алергии
Въздушните алергии са реакция на имунната система спрямо вдишана субстанция. При реакцията се синтезират антитела от типа IgE, които предизвикват възпалителни процеси и симптоми като кашлица и кихане, сълзене на очите, течащ нос, зачервяване, подпухване, главоболие, трудност при концентрацията и намалена трудоспособност. Голяма част от хората с въздушни алергии проявяват и чувствителност към храни или иначе казано имат отложените хранителни алергии (хранителни чувствителности), при които се синтезират антитела от типа IgG .
За тези хора е от определящо значение да дишат чист въздух с високо качество, което ще гарантира намаляване до пълно изчезване на изредената по-горе симпотматика.

          Хора с ринит, сенна хрема или астма
Ринитите са най-често срещаният тип дихателни алергии и засягат 10-25% от световното население. Симптомите включват възпаление на носната кухина, запушен нос, кихане както и сърбеж в носа, гърлото и очите.
Сенната хрема е вид сезонен ринит, който засяга 15-20% от населението и се обостря от полени или иначе казано цветния прашец на цъвтящите растения. Затова и сенната хрема се обостря през пролетта в периода от март до май, когато растенията цъфтят.
На свой ред астмата е хронично възпалително заболяване, което води до обструкция на дихателните пътища. Изследванията показват, че алергичните ринити обикновено предхождат астмата, както и че 38% от хората, които имат ринит, страдат и от асма.
Често пъти хората, страдащи от ринит, сенна хрема или астма, приемат тежки медикамент за овладяване на симптоматиката, а тези медикаменти имат редица странични ефекти, понижават общото здраве и качеството на живот. Поради тази причина хората, засегнати от изредените състояния, чувстват много по-добър ефект, когато вместо с медикаменти контролират състоянието си чрез избягване на контакта с въздушни дразнители т.е. чрез дишане на чист въздух.

          Семейства, обитаващи домове с наличие на мухъл
Мухълът е вид плесенна гъба, която навлиза в затворени помещения през врати, прозорци, климатични инсталации и чрез предварително заразени предмети. Първоначално се появява като петно върху повърхността на органична материя и се размножава чрез спори, невидими с просто око.
Освен неприятния му вид и мирис мухълът може да предизвика редица вредни последици за здравето с алергична, инфекциозна и дори с токсична проява. Обитаването на пространства с повишено количество мухъл може да доведе до или да обостри респираторни проблеми, кожни заболявания, да предизвика раздразнения по очите и гърлото, както и чувствително да отслаби имунната система
Тоталното премахване на мухъла от затворените помещения не е възможно, но определящо за здравето е контрола и взимането на мерки срещу неговото разпространение чрез хигиенизация на засегнатите помещения и пречистването на въздуха със стерилизатори за въздух.

          Персонала и пациентите в болничните заведения
Доказано е, че болничният персонал и особено служителите, са в контакт с 1500 до 50 000 бактерии на минута, като голяма част от тези патогени могат да останат във въздуха за дълъг период от време. Изследвания показват, че 80-90% от всички инфекции след хирургическа намеса са свързани с лошо качество на въздуха, и че наличието на по-чист въздух води до по-нисък риск от инфекции.
Лечението на болничните инфекции е не само много скъпо, но и води до загубата на много човешки животи. Поради тази причина превенцията на болнични инфекции чрез стерилизиране и повишаване на качеството на въздуха в лечебни заведения се явява най-добрата стратегия за борба, защото освен, че е по-евтина, е и по-ефективна.

          Персонала на архивни помещения и библиотеки
Архивните помещения и библиотеките, в които се съхраняват стари книги и документи, създават изключително подходяща среда за развитието на мухъл и плесенни гъби. Този тип микроорганизми се размножават чрез спори, невидими с просто око. Хранят се основно с целулоза, (преобладаващ материал в хранилища и библиотеки), и се развиват ускорено при благоприятни за тях условия като температура на 21С, влажност на въздуха над 55%, лоша вентилация, неподходящо осветление и задържане на прах.
Освен че могат да бъдат причина за унищожаването на ценни архиви, плесените имат разрушителен ефект за здравето на хората, работещи в архивните помещения. Те могат да предизвикат алергични кризи и да доведат до отслабване на имунната система. Някои видове плесен отделят токсини с невротоксични и дори канцерогенни ефекти.

          Хората, работещи в големи офиса от типа отворено пространство
Голяма част от съвременните офис сгради представляват отворени пространства, в които работят много на брой хора и предразполагат към разпространението на вируси и бактерии. Често пъти тези сгради са с лоша вентилация и невъзможност за отваряне на прозорците, което допълнително влошава качеството на въздуха.
Това е причина през зимния сезон офис служителите да боледуват по-често, което води до намалена трудоспособност, отсъствие от работа и загуби за работодателя.
Всички тези ефекти могат в голяма степен да бъдат редуцирани чрез активна грижа за пречистване, санитизиране и повишаване на качеството на въздуха в офис помещенията.

Съществува ли решение на проблема с мръсния въздух?

Всички уязвими групи с повишена чувствителност към чистота и качеството на въздуха биха подобрили здравето си, ако обитават населено място и дом/работна среда с по-чист въздух. За жалост за много хора нямат възможност да сменят града, дома или дори офиса си. Единствената работеща алтернатива за такива хора е активната грижа за повишаване качеството на въздуха чрез неговото пречистване.

AirFree – активно и работещо решение
AirFree е технологично решение за пречистване на въздуха в затворените помещения. Уредът работи на принципа на керамично ядро, което посредство естествената конвекция на въздуха привлича микроорганизмите и ги изгаря, без да отделя вредни емсии, йони или нови частици. AirFree е създаден да унищожава дори най-малките микроорганизми и да защитава въздуха от спори, акари, мухъл, вируси, бактерии, гъбички, полени, остатъци от цигарен дим и други замърсители.
Напълно доказаната ефективност на уреда, документирана с тестове от независими лаборатории, липсата на странични ефекти, ниският разход на енергия и работата без консумативи, компактният размер и стилен дизайн, правят AirFree подходящ за всеки дом или офис.

Мисията на AirFree
От самото си създаване мисията на AirFree е да подобри качеството на живот на хората, страдащи от астма и алергии. Целта на разработката е да увеличи достъпа на повече хора до тази иновативна технология и живот в по-здравословно среда. Усилията на екипа, създал AirFree, са насочени към създаването на една по-здравословна среда в затворените пространства.

Историята на AirFree
Историята на AirFree, като тази на всяко ключово откритие в човешаката история, е наистина уникална и необикновена. Технологията на уреда е създадена благодарение на иновативното и креативно мислене на португалски бизнесмен в стремежа му да намери ефективен начин да помогне на своя син да се пребори с ежедневните алергични пристъпи.
След успешно проведени тестове в микробиологични лаборатории в Португалия и най-вече видимите резултати постигнати при детето, се заражда идеята за фабрично производство и разпространение на уреда. Идеята е вдъхновена от силното желание да се помогне на повече хора, страдащи от този вид заболявания, за да имат възможност да се радват на живот без алергични и астматични пристъпи.
През 2004 г след леки подобрения и обновен дизайн, уредът се появява на пазара. Оттогава AirFree продължава да расте, произвеждайки разнообразие от модели. Ползи от технологията извличат не само хората, страдащи от астми и алергии, но и всички уязвими групи, които искат да си гарантират живот по-чиста среда и с по-качествен въздух.
В момента 90% от производството на AirFree се изнася директно до 50 страни в Европа, включително България, Северна и Южна Америка, Азия и Близкия Изток.

Откъде можете да закупите вашият AirFree?
Официален вносител за България е фирма „Еванс“ ЕООД, гр.Петрич.

Повече за вносителя и за самият уред може да научите на https://allergy.bg.

Споделете

facebook
pinterest
twitter