Алергичен ринит

Алергичен ринит | allergy.bg

Алергичен ринит: подценен враг?

Алергичен ринит: недооценен враг?

Алергичният ринит засяга приблизително 20% от световното население и се счита за глобален проблем на общественото здраве. Разберете дали имате заболяването и как да облекчите симптомите си. Въпреки обхвата си, на алергичния ринит не се отдава дължимото значение, тъй като самите пациенти често подценяват симптомите. По този начин, когато случаите стават недостатъчно диагностицирани, болестта се задълбава. Кой не познава някой, който цял живот е страдал от алергичен ринит и смята, че няма какво да се прави? Това е ситуация, която само демонстрира важността на идентифицирането на всички симптоми на болестта и търсенето на най-добрия начин за предотвратяване на вашите атаки.

Какво е алергичен ринит и как се появява?

Алергичният ринит възниква в резултат на преувеличената и често трайна реакция на организма към вещества, които той смята за странни и евентуално опасни. Носът ни е отговорен за първоначалната защита срещу токсичните и дразнещи вещества, които вдишваме. Идеята е да не ги оставите да стигнат до белите дробове и да причинят още по-големи щети. За да предотвратим това, реагираме както с запушване на носа, така и с кихане и хрема. Тази реакция, която трябва да е нормална за всички хора, се случва интензивно и продължително за част от населението, характеризираща алергичен ринит. А алергията е свързана и с няколко случая на хроничен синузит, чрез проучвания, които предполагат, че синузитът е често усложнение в резултат на алергичен ринит. Ринитът може да бъде свързан и с появата на фарингит, ларингит и отит, които могат да засегнат слуха. Той може да бъде свързан и с повишен риск от астма по-късно в така наречения алергичен марш.

Какво може да ни причини?

Подобно на много алергии, ринитът може да присъства от раждането или да се проявява през целия живот. В зависимост от начина на живот и околната среда е възможно човек да стане чувствителен към вещество, което преди е било толерирано. Сред основните „задействания“ на кризите са акарите, открити в домашен прах , гъбички, лющене на кожата, плесени, полени, парфюми, бактерии, вируси, внезапни промени в температурата, както и екологични проблеми като замърсяване и влажност.

Симптоми и видове алергичен ринит

Най-честите симптоми са:

  • прозрачна хрема;
  • назална конгестия;
  • сърбеж в носа, очите и гърлото;
  • зачервени, раздразнени и сълзящи очи;
  • много кихане

Заболяването може да се класифицира според честотата му. При периодичен алергичен ринит симптомите са налице по-малко от четири дни в седмицата или продължават по-малко от четири последователни седмици. В случай на алергичен ринит, този период се удължава с кризи почти ежедневно или повече от месец.

Какво е качество на живот?

Въпреки че алергичният ринит не може да се счита за сериозен, в повечето случаи той оказва силно влияние върху социалния живот на пациентите. Всеки, който страда от хрема и постоянно кихане, знае колко неприятно е да си взаимодействаш с други хора по време на алергична криза. Ринитът може също да попречи на концентрацията, да намали производителността на труда и резултатите в училище, освен че променя качеството на съня, причинява умора, раздразнителност и дори тревожност. Всички тези фактори, които се отнасят до психосоциалното въздействие на болестта, показват защо трябва да се лекува правилно.

Контролирайте и лекувайте!

Първата стъпка при лечението на алергичен ринит е да се идентифицира дразнителят или алергенът, причиняващи реакцията. За това лекарите определят житейската траектория на пациента, извършват клинични изследвания и в някои случаи кожни тестове или специфични кръвни тестове, които улесняват диагностицирането. С идентифицирания „ дразнител “ най-ефективната мярка е да се премахне или намали излагането на тялото на това вещество. Други мерки, които помагат при лечението, са измивания на носа с физиологичен разтвор, перорални, назални лекарства или ваксини. Поддържането на къщата чиста, избягването на килими, завеси и излишни мебели също помага за предотвратяването на появата на кризи. Отказът от пушене, поддържането на адекватно тегло, здравословното хранене и редовната физическа активност са други фактори, които укрепват имунната система и могат да намалят честотата на заболяването. Помислете си и за закупуване на въздухопречиствател. Това са уреди, които облекчават симптомите на алергичните хора и облекчават пристъпите на астматиците. Едни от най – предпочитаните са Airfree. Произвеждат се в Португалия и се внасят в България повече от 10 години. Предпочитани са, защото са напълно безшумни, икономични и не изискват никаква поддръжка. Повече информация може да получите на нашия сайт www.allergy.bg

Споделете

facebook
pinterest
twitter