Бебета и бъдещи майки

Грижата за децата започва още в утробата.

Раждането предизвиква огромно вълнение за всяка майка, която се интересува от стъпките, които трябва да се предприемат, за да може бебето й да расте възможно най-здраво.

Ако генетични фактори са истинската причина за алергична предразположеност, то факторите на околната среда предизвикват появата на чувствителност и възпаления.

Могат да се открият много причини на алергии в затворени пространства, като някои от тях са мухъл, прахови акари и алергени на домашни любимци.

Какво води до появата на алергии при бебетата?

При вдишване, някои вещества като токсини на цигарения дим и някои алергени във въздуха, могат да преминат през плацентата. Когато плодът влезе в контакт с тези вещества, може да се появи вътреутробна чувствителност, която да предизвика първична алергия. Затова е много важно качеството на въздуха да е възможно най-добро, поне на местата, където бъдещата майка прекарва най-много време.

Главните алергени във въздуха са мухълът, праховите акари, алергените на домашни животни, вирусите и полените.

Проучване, проведено в Англия установи, че е възможно да се намалят алергичните респираторни симптоми при бебетата, предразположени към алергии или астма. Това става чрез намаляване на количеството алергени, към които е изложено бебето в околната среда.

Проучвания с еднояйчни близнаци показват, че има случаи, когато само един от близнаците е астматик. Това е една от причините главните изследователи да отчетат, че и факторите на околната среда, а не само генетичните, са изключително важни за развитието на болестта.

Друго проучване, проведено с бебета до едногодишна възраст сочи, че астматичните проявления са директно свързани с излагането на алергени. Колкото повече са алергените на праховите акари, толкова по-голяма е вероятността да се развие ранна фаза на болестта и кризите да се появят по-рано.

Дискомфортът през нощта, причинен от алергии, може да обезпокои съня на бебето. А както знаем, времето за сън е изключително важно при бебето не само за неговата почивка, но и за отделяне на хормони на растежа.