Хотели

хотели

Причина за замърсяване на въздуха в хотели.

Замърсяването на въздуха в хотели е причина за много смущения както за гостите на хотела, така и за самите хотели.

И основните фактори, отговорни за ниското качество на въздуха са:

Бактерии: През 1976 американски чиновници с изненада открили нов вид бактерия, отговорна за предизвикването на пневмония в група ветерани от Втората Световна Война. Повече от 4000 ветерани били засегнати по време на участието им в Американската Конференция на Легионите в хотел във Филаделфия, където 182 души били инфектирани, от които 29 починали.

След разследването изследователите открили, че бактерията Legionella pneumophil, развила се в климатичната система на хотела и разпръсната по въздушно-капков път, бързо заразила хората. Въпреки това, Legionella не е единствената потенциално патогенна бактерия във въздуха, но този случай доказал на експертите важността на качеството на въздуха в хотелите.

Мухъл (гъби): Появата на влага предизвиква появата на мухъл. Мухълните колонии се разпространяват, изпускайки невидими частици във въздуха, наречени спори, които при вдишване могат да предизвикат алергии (около 80% от алергично болните са чувствителни към мухъл) и дори инфекциозни болести.

В хотел в Синсинати мухълната зараза предизвикала разходи (свързани с реновацията на хотела), възлизащи на 2 милиона долара. Освен това,  мениджърът на хотела се разболял сериозно от пневмония, получена по време на работа. Друг такъв случай е с известен хотел в Уаикики, Хавай, където била затворена 347 стайна кула.

Акари: Акарите са пряко свързани с респираторните алергии и астма. Тези микроорганизми се намират главно в килими, възглавници и матраци. Те предпочитат влажни места, които са богати на мъртви кожни клетки.  Отпадъците от тези организми съдържат вещества, които предизвикват алергии. Оправяне на леглото или чистене с прахосмукачка могат да увеличат до 1000  пъти концентрацията на тези вещества. Дори най-добрите прахосмукачки не са в състояние да ги премахнат.

Химически вещества: те също са отговорни за ниското качество на въздух в хотелите. Продуктите за почистване, тютюнът и дори парфюмите могат да причинят раздразнение на дихателните пътища. За да  избегнат мириса на някои продукти, много хотели решават да използват озонови генератори. Озонът обаче е газ, който вдишан в големи концентрации може да причини дразнене в очите, носа, гърлото и белите дробове. Дълго излагане може да доведе до постоянно намаляване на белодробния капацитет. Децата, особено страдащите от астма, са по-податливи на озон.

Споделете

facebook
pinterest
twitter