Музеите

Музеите | allergy.bg

Как произведенията на изкуството се променят с времето.

Музеите допринасят за съхраняването на произведения на изкуството, опазването на безценно историческо и културно наследство. Затова е изключително важно да имат най-добрите условия, за да опазят изкуството и обезсмъртят творбите, както и техните автори, които са допринесли толкова много за историята на градове и държави.

Но в природата всичко следва своя житейски кръг. Творбите на изкуството са подложени на метеорологичните условия, което изменя оригиналния им вид и ги изхабява. Влияние върху тях оказват следните фактори:

Гъби

Те са под формата на кръгли петна с различен цвят, които променят нивото на киселинност и развалят изображението.

Влажни петна

Образуват се в следствие на преки действия или от влажност, която поглъща прахта и прониква в хартията.

Сълзи и дупки

Предизвикват се от термити и молци, които понякога оставят следи върху хартията.

Гъбичните спори са постоянно във въздуха и върху предметите. Когато стайната температура и влажност са подходящи за развитието им, те започват да растат, заразявайки книги, дрехи, документи и произведения на изкуството.

Мухълът и плесента могат също да имат неблагоприятен ефект върху хората. Те могат сериозно да подразнят и възпалят белите дробове, кожата и очите, както и да предизвикат инфекции. Продължителното излагане на мухъл в затворени пространства може да навреди на белите дробове, лигавиците, роговиците, дихателните пътища, стомаха, вътрешностите и кожата.

Споделете

facebook
pinterest
twitter