Белодробни заболявания при възрастните хора

Белодробни заболявания

Предотвратяване на белодробни заболявания.

Белият дроб е органа, отговорен за обмяната на газове в нашето тяло и за окисляването на кръвта. С напредването на времето нашите дробове постепенно губят еластичност. Гръдните мускули губят способността да елиминират секретите чрез кашляне и дълбоко вдишване.

При намаляването на тяхната дейност, носните реснички, които филтрират въздуха, причиняват натрупването на секрети, които предразполагат към възпаления. Също така те намаляват аеробния капацитет, увеличавайки трудността да изпълняваме житейските си дейности.

Естественото стареене, замърсяването в големите градове, пушенето и често професионалните дейности са фактори, които могат да допринесат за белодробни болести (още известни като респираторни болести) като астма и емфизем.

Разпространението на тези болести се увеличава в големите градски центрове, особено през студени сезони и възрастните са най-потърпевши от тях. Главните симптоми на пониженото качество на живот включват задържане на въздух в дробовете, кашлица, хрипове и недостиг на въздух при леко натоварване (задух).

Споделете

facebook
pinterest
twitter