Астма и климатизация: Приятели или врагове?

Астма и климатизация: Приятели или врагове? | allergy.bg

Астма и климатизация: Приятели или врагове?

Разберете дали климатикът може да навреди на здравето на хората с астма

Когато топлината се повиши, първата ни реакция е да потърсим климатизирано място. И който има уреда у дома, го включва, за да облекчи тялото.

Ами хората с проблеми с дишането, като астма? Има ли връзка между астматичните пристъпи и климатизацията?

Като цяло липсата на поддръжка в оборудването и спадът на относителната влажност на въздуха в помещения, които държат климатика за дълго време може, да, да бъде вредно за дихателната система.

Относно астмата:

Астмата е хронично респираторно заболяване, потенциално сериозно и трансверсално за хора от всички възрасти.
Неговите задействания са характерни за всеки астматик и може да има различни фактори, способни да предизвикат симптомите.
Всеки астматик може да има включени един или повече тригери – например тютюнев дим, студено време, вируси, полени и акари.
Има различни видове астма, в зависимост от факторите, които я причиняват. Алергичната астма, която се предизвиква от алерген (полени, гъби, храна, животински алергени), е една от най-често срещаните.
Обикновено започва от детството и може да надделее, дори и да е омекотен, през целия живот.

Астмата е заболяване, което, въпреки че няма лечение, може да бъде овладяно, гарантирайки добро качество на живот на своите пациенти. Повечето от тях обаче са недостатъчно диагностицирани или недолекувани.

Астма и климатизация:

Факт е, че климатизацията може да ни направи уязвими към инфекции, главно защото околната среда има тенденция да изсъхва, което изсушава лигавиците на дихателните пътища. По този начин, поради намаляването на антителата, които биха ни предпазили от нахлуване на микроорганизми, имунната система може да бъде нарушена.
Ситуацията със сухота може да има още по-критично въздействие за хора с респираторни заболявания, като астматици. Това е така, защото тези заболявания произхождат от по-чувствителни лигавици и следователно с по-интензивни реакции към стимули.

Значението на поддръжката и хигиената:

Също така е важно да се отбележи, че увеличаването на влажността близо до климатика или ОВК (отопление, вентилация и климатизация) или дори вътре в устройствата, позволява растежа на микроорганизми (особено гъбички) в различните му компоненти. В резултат на това въздушният поток може да транспортира тези микроорганизми до обитателите на района, където са инсталирани.

С други думи, липсата на поддръжка и хигиена на климатизацията и ОВК, основно подмяната и редовното почистване на филтрите, е източник на замърсители и микроорганизми във вътрешната среда, причиняващи здравословни проблеми, като пристъпи на астма.
Когато се сравняват офисите с естествена вентилация, с тези с механична вентилация и климатизация, някои проучвания посочват по-голямо разпространение на дихателните симптоми сред обитателите на сгради с изкуствена вентилация.
Въпреки това все още има пропуски по този въпрос. Все още се обсъжда реалното въздействие на ОВК и климатизацията върху увеличаващото се излагане на микроорганизмите и риска за астматиците.

Но климатикът също може да помогне:

В някои случаи обаче климатикът може дори да помогне! Тези, които живеят на места с високо атмосферно замърсяване например, за предпочитане трябва да държат прозорците си затворени, за да намалят излагането на този замърсен въздух. Това важи и за хората, чувствителни към полени и гъбички, тъй като недопускането на навлизане на външен въздух в околната среда е начин за предотвратяване на кризи, когато тези вещества са във висока концентрация навън. В тези ситуации използването на устройството може да бъде алтернатива.

Освен това, в случай на високи нива на влажност във вътрешната среда, климатиците също могат да бъдат добър вариант за понижаването му, което намалява възможността за растеж на гъбички (плесени).

Балансът на влажността на въздуха:

Трябва да обърнем внимание на относителната влажност на помещението. Не можем да го направим твърде висок, за да не стимулираме колонизацията на гъбички и други микроорганизми, но не може да бъде и твърде нисък.
Това е така, защото когато е много ниско, лигавиците изсъхват, което в резултат може да предизвика астматични пристъпи, както и вирусни, бактериални инфекции и опортюнистични инфекции в дихателните пътища.
По-сухата среда обикновено причинява дехидратация, проблеми с очите, сухота на кожата, запушване и сухота в носа, алергии (алергичен ринит) и главоболие. По отношение на околната среда, сухият въздух също затруднява разсейването на замърсителите, което може допълнително да влоши здравето, особено при критични ситуации за астматиците.

Други грижи:

По отношение на климатиците, предложението е да смените или дезинфекцирате филтрите, така че мръсотията и гъбичките да се елиминират. Важно е останалите части на уреда също да бъдат почистени, но тази услуга може да се наложи да се извършва от професионалисти.
Използването на овлажнители или дори простият акт на поставяне на влажни кърпи или легенчета с вода в околната среда е добър вариант за повишаване на влажността, в случай че тя е много ниска поради климатизацията.
Да не се оставя температурата да падне твърде много е важно, за да се избегнат ситуации, предизвикващи криза.

Препоръчваме ви да живеете нормално в естествена среда. С нашите пречистватели ще постигнете това почти веднага. Airfree унищожават напълно мухъл, плесен, акари, микроорганизми, вируси и бактерии, и така ще ви помогнат превантивно да имате чист въздух. Разгледайте още мнения и вижте нашите уреди на www.allergy.bg

Споделете

facebook
pinterest
twitter