Гел алкохол: Значението на правилното му използване!

Гел алкохол: Значението на правилното му използване! | allergy.bg

Гел алкохол: Значението на правилното му използване!

Гел – дезинфектантът завладя пространство ни и е част от ежедневието ни. Но представлява ли риск от алергия към кожата? Научете как да го използвате правилно.

Гелът за почистване винаги е бил продукт за предотвратяване на разпространението на микроорганизми, като бактерии и вируси. Следователно това не е новост в нашето ежедневие. Честотата на употребата му обаче нараства експоненциално от началото на пандемията на COVID-19.

Тези, които са прилагали продукта в ръцете си само в случайни ситуации, сега обикновено носят малка опаковка алкохолен гел, който да използват преди и след докосване на която и да е колективна контактна повърхност.

Препоръчва се когато е възможно, като превантивна мярка да измивате ръцете си със сапун и вода за поне 20 секунди. И когато няма такава възможност, за дезинфекция на ръцете се използва разтвор на алкохолна основа със 70% концентрация.

Но имат ли всички продукти еднаква ефективност? И все пак, трябва ли да бъдем внимателни, когато ги използваме?
Защо алкохолът е ефективен в борбата с микроорганизмите?

Ефективността на дезинфектантите за ръце на основата на алкохол зависи от редица фактори, включително вида на използвания алкохол, концентрацията, времето за контакт, използваното количество и дали ръцете ви са правилно сухи.
Според СЗО няма определение за идеалното количество, но ако ръцете ви скоро изсъхнат след разтриване за 10 до 15 секунди, вероятно сте използвали недостатъчно количество.

Що се отнася до алкохола в ниски концентрации (под 60%), той ще бъде неефективен в борбата с микроорганизмите.

Мнозина обаче са изненадани от факта, че най-ефективният алкохол за дезинфекция е в концентрация от 60% до 80%, а не в по-високи концентрации или дори чист. Това е така, защото присъствието на вода в продукта (в идеалния случай в 70% алкохол) забавя изпарението на алкохола, като гарантира, че той е в контакт с микроорганизмите достатъчно дълго, за да ги инактивира.

За да се избегнат алергични реакции, показанието е, че трябва:

Изберете по-малко дразнещи продукти, с по-малко съставки и които поддържат кожата хидратирана;
Избягвайте определени практики, които увеличават риска от дразнене на кожата, като измиване с гореща вода или контакт с токсични или алергенни вещества и т.н .;
Нанесете овлажнители върху кожата след почистване на ръцете, особено в много студено време или с много сух въздух (ниска относителна влажност).
По този начин залагането на лосиони и кремове с овлажнители, мазнини и масла, ще спомогне за увеличаване на хидратацията на кожата и ще замести променените или изчерпани липиди (мазнини), които допринасят за защитната функция на кожата. Редовната употреба също помага за предотвратяване и лечение на възможен дразнещ контактен дерматит, причинен от продукти за хигиена на ръцете.

Как да използвате алкохолен гел на ръцете си:

Втрийте алкохолния гел по цялата повърхност на ръцете и пръстите, докато изсъхнат;
Наблюдавайте малките деца, когато използвате дезинфектанти на алкохолна основа;
Не изплаквайте и не почиствайте алкохолния гел преди сушене, тъй като това може да наруши дезинфектантното действие;
Не го използвайте за почистване / дезинфекция на повърхности;
Съхранявайте го на места далеч от деца и го съхранявайте при температури под 40 ° C;
Не използвайте разтвори на алкохолна основа, ако ръцете ви са видимо мръсни или мазни – например след градинарство, игра на открито, риболов или къмпинг. В такива случаи отдайте предпочитание на измиване на ръцете със сапун и вода.
В заключение, хигиенните продукти всъщност могат да бъдат чудесен съюзник на нашите съчетания, особено по време на повишена грижа при предаването на вируси. Следвайте указанията на здравните агенции и се предпазвайте по безопасен начин!

Ние сме тук за превенция в помещенията, защото там вирусите са много повече, има микроорганизми, които живеят с години. Така използването на гел-дезинфектантите ще бъде минимално и ще пощадите себе си и кожата си. В стаите е добре да има пречиствател на въздух Airfree. За да откриете подходящия за вашето помещения вижте още на www.allergy.bg
Бъдете сигурни че Airfree ще унищожи всеки вирус и бактерия във въздуха и ще ви помогне да намалите симптомите на кашлици, кихане, алергии, прахови акари, мухъл, плесен до минимум.

Споделете

facebook
pinterest
twitter